URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2020, 10:24

De ce au luat foc casele din cartierul Habitat Beiuş. Concluziile pompierilor (FOTO / VIDEO)

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a făcut publică, joi dimineaţă, cauza incendiului care a cuprins două case din cartierul Habitat, din Beiuş.

"Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit electric", arată comunicatul ISU Crişana.

Informarea detaliază şi felul în care s-a manifestat incendiul, semnalat prin 112 în jurul orei 20. Când forţele de intervenţie au ajuns acolo, "flăcările se manifestau violent, cu degajări mari de fum", la acoperişurile celor două case şi la o terasă închisă de la parterul uneia dintre ele.

Cu alimentare din... piscină!

Vântul şi faptul că imobilele au fost construite pe structură uşoară, de lemn, au îngreunat semnificativ intervenţia salvatorilor, existând pericolul extinderii la alte clădiri. În plus, hidranţii din zonă nici nu erau funcţionali, astfel că, pentru a asigura continuitatea, pompierii au fost nevoiți să alimenteze inclusiv dintr-o piscină!

"Timp de aproximativ 1 oră şi 30 de minute, pompierii militari au acţionat cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului şi protecţia celui de-al treilea imobil expus riscului de incendiere şi a camerelor celor două imobile afectate de flăcări, operaţiunea fiind îngreunată de particularităţile constructive ale imobilelor (case pe structură uşoară - din lemn) şi de rafalele de vânt, care au favorizat dezvoltarea rapidă şi violentă a arderii şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi fum. Întrucât hidranţii din zonă nu erau funcţionali, pompierii militari au asigurat continuitatea refulării apei dintr-o piscină situată în apropiere şi prin alimentarea autospecialelor în sistem navetă, din Râul Valea Nimăieşti şi de la un hidrant din curtea subunităţii", arată comunicatul ISU.

Case distruse

Pagubele au fost însemnate. Au ars circa 70 de metri pătraţi din acoperişul casei la care s-a produs incendiul, o terasă închisă, situată la parter şi tavanul mansardei, iar la casa învecinată, unde s-au extins flăcările ulterior, a ars o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi din acoperiş, dar şi tavanul de la mansardă.

"Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea incendiului, salvând încăperile situate la parterele celor două locuinţe, aproximativ 50% din acoperişul celei de-a doua case afecte de flăcări (situate la aproximativ 50 de centimetri de locuinţa la care a izbucnit incendiul), o altă casă, situată la aproximativ un metru distanţă de focare, o anexă şi cinci tone de peleţi", arată comunicatul.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Cele două case cuprinse de flăcări au fost ridicate, cu ajutorul voluntarilor, de fundaţia Habitat pentru Umanitate pentru familii sărmane.

Vezi mai jos imagini din timpul intervenţiei!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON