URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2011, 17:50

Daniel Vulcu: Nici până acum secţia maghiară nu dădea seama managerului Teatrului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi scopul conferinţei de presă pe care a organizat-o miercuri era prezentarea unui spectacol-eveniment iniţiat chiar de el cu opt luni în urmă, şi anume premiera "La Grande Magia", de Eduardo de Filippo în regia lui Alexandru Colpacci, noul manager al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan, Daniel Vulcu, a fost nevoit să răspundă tirului de întrebări privind desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia, decisă joia trecută de consilierii judeţeni.

Dezbatere pentru denumire

Vulcu a ţinut, înainte de toate, să respingă insinuările potrivit cărora Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan a fost creată în locul celor două teatre doar pentru a deveni el şef, precum şi ideea că "teatrul a dispărut".

"Toată această reorganizare decisă de Consiliul Judeţean s-a făcut pentru eficientizarea activităţii, pentru că era nevoie de mai multă coordonare. Nu a dispărut niciun teatru", a spus Vulcu, lămurind şi faptul că, într-o reuniune a CJ, va fi corectată "eroarea" denumirii Instituţiei de Spectacole fără ca noua denumire să conţină explicit denumirea de teatru: "Acest lucru se va corecta în prima şedinţă a Consiliului şi chiar vom lansa o dezbatere cu publicul şi cu specialiştii privind denumirea pe care urmează s-o aibă instituţia pe viitor".

Maghiarii, "autonomi" dinainte de ‘89

De asemenea, în ce priveşte acuza că, acceptând să fie director manager general peste Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan, ar consimţi la segregarea etnică a teatrelor, Vulcu a rostit pentru prima oară câteva lucruri care, până acum, n-au fost spuse niciodată public, şi anume că, încă dinainte de 1989, personalul secţiei maghiare oricum nu dădea seama directorului Teatrului de Stat. "Întrebaţi-l pe Mircea Bradu dacă pe vremea sa actorii de la secţia maghiară îi dădeau socoteală!", a cerut el, arătând că, după 1990, cu atât mai puţin s-a întâmplat acest lucru, deoarece secţia maghiară a fost, oricum, stat în stat.

Mai mult, Vulcu a spus că inclusiv încasări realizate de actorii trupei române a Teatrului de Stat au fost folosite pentru plata unor prestaţii de care s-au bucurat cei de la trupa Szigligeti Ede. "La ultima ediţie a Festivalului Teatrului Scurt, noi am făcut încasări de vreo 300 milioane de lei, dar banii s-au dus la secţia maghiară pentru că aceasta nu îşi plătise drepturile de autor", a dezvăluit Daniel Vulcu, sugerând că fostul director general al Teatrului de Stat, Lucian Silaghi, n-a fost nici nepărtinitor, nici mai "patriot" decât el. "Secţia maghiară a fost mereu de sine stătătoare", a punctat Vulcu.

Pe de altă parte, actorul a arătat că şi în alte oraşe din ţară există teatre separate ale minorităţilor, fără ca acest lucru să fie motiv de scandal, el dând exemplele Teatrului Maghiar din Cluj, al Operei Maghiare din Cluj, dar şi faptul că la Timişoara se înfiinţează un Teatru Sârbesc, iar la Sfântu Gheorghe un Teatru Românesc. "De ce, atunci, doar la Oradea deranjează înfiinţarea unui teatru Szigligeti Ede?", a întrebat, retoric, Daniel Vulcu.

În fine, la cererea jurnaliştilor, Daniel Vulcu a promis că va solicita Consiliului Judeţean un audit care să releve câte fonduri a cheltuit în ultimii ani secţia română şi câte secţia maghiară a teatrului, dar şi cu ce rezultat (câte spectacole şi câţi spectatori a avut fiecare din cele două trupe), precum şi că, peste un an, va prezenta public un bilanţ din care să reiasă ce economii s-au făcut prin segregarea celor două instituţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
prostul
Vai ce glume bune face napirca de Vulcu Cind il vad am impresia ca are o diaree cumplita. Parca mereu e murdar in chiloti. Daca asemenea fiinte care sufera de incontinenta se pronunta asupra viitorului teatrului, atunci sigur viitorul lui este de ra- hat!!!
Postat 04 Februarie 2011, 07:05 de Mircea Matei
economie
DOMNUL VULCU ,CEL ECOMOM, CUM E SA FI PLATIT IN ACEIASI INSTITUTIE SI CA ACTOR SI CA REGIZOR.
Postat 03 Februarie 2011, 19:38 de trilulilu
borza pe care tabel este?
Nu ne spune nimeni care este situatia highighisilor lu toie si diseuselor lu ciucur.se vehiculeaza ca vor ramane doar 10;7 highighisi si 3 guristi.ce se intampla cu ceilalti?isi vor baga nasul in cur la unguri sa le dea o coaja de pita?de altfel mihoc si covaciu au mai trecut prin o astfel de experienta si au fost tratate cu respect.totusi,populatia judetului este preponderent rurala.amaratilor alora cine o sa le mai cante, o data pe an,ce s-ar face barbatii,mandra mea de la suplacu,nana floare leaga-mi capul ca ma doare etc? o sa vina cu cociile la institutia de cultura sa vada la grande magia .regizata de bezmeticii de la cj,unde in rolurile principale vor evolua ciucur cu borza,sub bagheta lui vulcu?.chiar nu priveste pe nimeni soarta catorva sute de mii de oameni uitati de timp si napastuiti de vremuri?
Postat 03 Februarie 2011, 13:25 de un taran de la borsa
Completare
Referitor la spusele lui Vulcu despre plata unor prestatii de care s-a bucurat trupa Szigligeti, d-l ziarist nu a mai scris continuarea afirmatiilor d-lui Vulcu, cum ca asemenea lucruri s-au intamplat si invers, adica si trupa Vulcan a primit bani din fondurile alocate trupei Szigligeti. Ceea ce priveste Festivalul Teatrului Scurt, d-l Vulcu nu aminteste de faptul ca in organizarea acelui eveniment s-a implicat si trupa Szigligeti, iar una dintre evenimentele organizate de ei, invitarea celebrului canteret din Ungaria, Hobo, a fost unul dintre cele mai reusite spectacole al Festivalului din punct de vedere financiar (chiar daca artistic a fost de toata jena). Acest lucru (reusita financiara a concertului Hobo) afirma chiar d-l Vulcu intr-o conferinta de presa. Asta numai ca sa ne dam seama ce inseamna exact cand d-l Vulcu soune ca „noi” am facut incasari. Cu respekt Papistvan
Postat 03 Februarie 2011, 10:15 de Istvan
aoleu3
chiar e descurcaret baiatul: si restaurant in oraselul copiilor, si director pe la teatru si functionar pe la pnl si consilier local...o intreaga lista.eu astept sa apara iarasi lista cu fundatiile care primesc bani de la comisia de cultura in care activeaza, sa vedem daca iara isi da bani cu tupeu prin aceleasi ong-uri.ca la festivalul de teatru si-a oferit un comision gras pt aceiasi piesa expirata.ca doar e deontologic ca propria lui piesa sa fie platita in cadrul festivalului organizat de el himself pe banii oradenilor.da, dom director?ne spui si noua, fraierestenilor, cate astfel de manarii vei mai face de aici incolo?ca pana acum te cam incurca silaghi si alta modalitate sa te pui mare shaf nu o fost decat sa incurajezi nebunia lui kiss de a avea un teatru unguresc.
Postat 02 Februarie 2011, 22:21 de leo
aberatii segregationiste
poate ca are dreptate cand spune ca ungurii fac totul pe dos. nici macar nu ar fi singurul loc unde incearca sa procedeaze astfel. de aici insa si pana la a-i sutine pe udemeristi, cu aceasta aberatie segregationista, este de domeniul patologicului. se pare, insa, ca unii sunt in stare de orice ticalosenii pt un scaun si o bucata de ciolan.
Postat 02 Februarie 2011, 19:35 de oradean
Aoleu 2
Sunt intru-totul de acord cu tine Leo si mie mi-e sila de nenorocitul asta lingau. In afara de propriile lui interese, dupa altceva nu umbla. HUO !!
Postat 02 Februarie 2011, 19:20 de @ leo
aoleu
ni, mah, are vipera glas!curios cum apare zilnic in presa acum sa ne convinga ca miscarea asta nu si-a dorit-o el, de parca nu ar fi facut poteca pe la cj si cl de vreo 2 ani incoace pt asta!un actor plat si banal si un manager ca vai de mama lui.ca om...vai si amar!bai c.o.a.e., macar ai bunul simt de a-ti asuma mizeria asta!'re'al naibii de lingau!!!!
Postat 02 Februarie 2011, 19:15 de leo
Parere
I-as propune lui VULCU asta sa-si segregheze Restaurantul propriu din oraselul copiilor pentru eficientizarea spatiului de joaca al copiilor ca ne-am cam saturat ca de cate ori intram in orasel sa miroase a carnati fripti, cartofi prajiti si alte mancaruri italienesti. Propun desfiintarea terasei din fata oraselului ca acolo se cam consuma bere in orele tarzii ale serii. Cica erau prietenii lui Vulcu care discutau politica ........ in oraselul copiilor ?? Cam multe face VULCU asta de cand a intrat in politica ... ce-i drept pentru propriul lui interes !!! NU !!
Postat 02 Februarie 2011, 19:04 de Un bunic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON