URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2011, 17:12

Daniel Vulcu, directorul trupei Iosif Vulcan, zice că "separarea de secţia maghiară este benefică"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pus, prin votul consilierilor judeţeni de joia trecută, în fruntea nou-înfiinţatei Instituţii de Spectacole Iosif Vulcan, ca manager şi director general, actualul director al trupei Iosif Vulcan a Teatrului de Stat, Daniel Vulcu, a emis luni un comunicat de presă prin care îşi exprimă poziţia faţă de separarea pe criterii etnice a Teatrului de Stat şi Teatrului Arcadia.

Vulcu afirmă că "trupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat se simte datoare cu o poziţie având în vedere numărul semnificativ de articole şi reacţii pe marginea hotărârii luate de Consiliul Judeţean Bihor".

În comunicat, actorul spune, în numele trupei, că "ţinem să amintim tuturor că Teatrul a fost şi este al orădenilor" şi că "indiferent de denumirea instituţiei care gestionează spectacolele Teatrul e acelaşi".

În opinia semnatarului, "efortul de a uni secţiile, atât cea română, cât şi cea maghiară, nu va face decât să asigure o mai bună organizare, nu doar din punct de vedere intern, dar şi în raport cu societatea, cu iubitorii de teatru, până la urmă".

Vulcu dezminte, la fel cum a făcut vinerea trecută şi preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, "zvonurile privitoare la o relocare a secţiei române în spaţiul Teatrului Arcadia şi respectiv la instalarea exclusivă a secţiei maghiare în clădirea Teatrului de Stat, amintind totodată celor interesaţi că Teatrul Arcadia este un teatru pentru copii şi va rămâne aşa".

Daniel Vulcu consideră că, prin desfiinţarea celor două teatre şi crearea Instituţiilor de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Ede, "practic s-a trecut la o reorganizare a instituţiilor de spectacol din Oradea, fiecare dintre ele păstrându-şi identitatea artistică", întrucât "s-au unificat din punct de vedere administrativ şi managerial următoarele instituţii: Ansamblul folcloric Crişana, Trupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat şi Secţia română a Teatrului Arcadia".

Pentru a dovedi că reorganizarea este bună, Daniel Vulcu precizează că "modelul nu este unul original, ci dimpotrivă, acesta funcţionând la parametri optimi la Bacău, Ploieşti, Constanţa, Piteşti, urmând să fie implementat şi la Arad", şi că "de altfel, un sistem similar a funcţionat la Oradea cu succes până în anul 2002".

Viitorul director-manager general al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan dă asigurări că "Teatrul Arcadia va avea un director propriu şi va deservi în continuare acelaşi public, la fel şi Trupa Iosif Vulcan şi Ansamblul Folcloric Crişana" ce va fi preluată de la Filarmonică.

Despre denumirea noii instituţii - Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan - Daniel Vulcu afirmă că aceasta "este provizorie, urmând ca după ce vom analiza în profunzime situaţia, să redenumim noua instituţie dacă se consideră benefic".

În ce priveşte separarea de secţia maghiară, Vulcu apreciază că "nu poate fi decât benefică ambelor părţi, întrucât în mod involuntar au existat în permanenţă divergenţe de ordin financiar între cele două secţii. De pildă, la un moment dat, plata drepturilor de autor pentru secţia maghiară s-a făcut din fondurile secţiei române, deoarece fondurile trupei Szigligeti Ede se terminaseră".

În încheierea comunicatului, viitorul director general-manager al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan afirmă că "factorul de progres al noii organizări este însăşi omogenizarea, corelarea programelor, o mai bună gestionare a fondurilor şi nu în ultimul rând realizarea unor spectacole care să întrepătrundă colectivele instituţiilor în cauză".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
corect
S..........or de p.......a este Cris.Stie toata lumea ce mercenar este.PUN pariu ca a incasat ceva de la tampitu de Vulcu. Dar oare o fi impartit cu belitu de Chirila Dar stiti ca nevasta lui Cris lucreaza la Consiliul Judetan asa ca umflatul de Kiss il tine la pantof
Postat 01 Februarie 2011, 20:10 de gigi
conditie
sunt de acord cu proiectul, poate se mai termina cu certurile in filarmonica, dar totusi, cu o conditie: dc in oradea sunt 20-22% unguri, at maxim 20-22% din buget sa fie alocat sectiei lor. sau sa fiu mai ingaduitor: pt spectacole in lb maghiara, in rest, sa fie obigati sa foloseasca restul de 80% bani romanesti pt cultura romana.!
Postat 01 Februarie 2011, 17:03 de unu
Scarba
Nu trupa se simte datoare cu explicatiile ci direct vinovatul D.Vulcu,care abia dupa o saptamana de stat pitit prinde curaj sa vorbeasca fara sa spuna nimic din ce nu sa spus pana acum.De cand ai preluat abuziv scaunul directorial nimic nai reusit sa faci:(.prostii interminabile cu depravati(ate) sexual si spectacole de copii pe banda.exsita deja un teatru pentru asta.ba chiar tulburi,dezbini,strici in imfatuarea si mandria dnta paguboasa.exista oameni cu scaun la cap,dumitale ti sa urcat scaunul la cap.totul a devenit un interes si o afacere personala.zeci de ani au functionat ambele sectii ale teatrului sub acelasi acoperis.vii sa ne trombonesti cu drepturile de autor platite de cine nu trebuie??penibila justificare la o hotarare ce se va dovedi dezastruasa.Realizarea unor spectacole care sa intrepatrunda institutiile??gen Toate drumurile duc la roma nu?teatru,moda,lautari,prezantari tv.,ce mai,un monument de prostie!o tiganiada!tragi teatrul oradean in desuiet,pornografie si mizerie cu dumneata inscaunat deasupra.cica totul cu un scop nobil.cine sa va creada?institutia de spectacole?INGROZITOR.ce urmeaza,o cooperativa culturala care sa va poarte numele probabil
Postat 01 Februarie 2011, 14:23 de Cetateanul
*
SCARBA MA APUCA CAND IL VAD PE VULCU ASTA SI II AUD COMENTARIILE DE FAPT SUNT IDEILE LUI ACESTEA DE SCHIMBARE. JOS CU EL.
Postat 01 Februarie 2011, 08:04 de kala
halal "reporter"
La ce v-ati fi asteptat de la unul ca Adrian Cris (Abrudan pre numele lui adevarat), care pe vremea lui Filip a primit casa de la primarie pentru limbile trase, iar acum probabil vrea ceva si de la primaria de-acum ?!
Postat 31 Ianuarie 2011, 22:04 de Gigi de la scularie
altu
HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU ACASA HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU LIBERAL INCUL HUUUUUUUUUUUUUUU TACI HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
Postat 31 Ianuarie 2011, 19:40 de unu
doi idioti
balaoachesul kiss, sefu' ungurilor si acest tembel, ajuns acum director !
Postat 31 Ianuarie 2011, 19:29 de segregationism
de tot rasul
mi-e sila si de vulcu si de pupicuristii pe bani de la bihoreanul!halal!!
Postat 31 Ianuarie 2011, 17:36 de valer
un bandit
Tiganului i s-a indeplinit pofta. Iar exemplele date sunt toate ale unor teatre de la periferie. Tiganului ii place mahalaua. Un borfas care trebuie alungat din oras.
Postat 31 Ianuarie 2011, 17:28 de andreea mantea.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON