URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2019, 13:49

Dacian Cioloş şi Dan Barna la Oradea: „Miza alegerilor din 26 mai este să scăpăm România de PSD”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub deviza „Drumul spre victorie trece şi prin Oradea”, liderii Alianţei 2020, Dacian Cioloş şi Dan Barna, sunt prezenţi miercuri în Bihor, având programate întâlniri cu cetăţenii atât în Oradea, începând cu ora 16.00, în Piaţa Unirii şi pe Corso, şi de la 17.30 la Filarmonica de Stat, cât şi în Beiuş.

Cei doi au venit în Bihor împreună cu o parte a candidaţilor Alianţei la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European, între care George Ţăranu (inginer şi cadru didactic la Facultatea de Construcţii a Politehnicii din Iaşi), Ramona Strugariu (juristă specializată în relaţii europene), Dragoş Pâslaru (economist, profesor şi antreprenor, fost ministru al Muncii în Guvernul tehnocrat din 2016), Naomi Ursoiu (juristă) şi Alexandru Vărzaru (specialist în relaţii internaţionale).

Pentru „o Românie deschisă”

„Venim în faţa orădenilor şi bihorenilor nu doar cu o listă, cea mai curată şi mai bună, venim cu oameni competenţi şi capabili să susţină cu adevărat interesele României în Europa, ale unei Românii deschise, care se dezvoltă în colaborare cu celelalte ţări europene”, a spus Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă susţinută dimineaţa.

Fostul premier tehnocrat a vorbit despre programul electoral al Alianţei 2020, care îşi propune, între altele, menţinerea unor alocări de fonduri UE cât mai mari pentru România („pentru investiţii care să genereze locuri de muncă, pentru că de acolo vine bunăstarea, nu din sinecuri plătite din împrumuturi”), modernizarea infrastructurii de sănătate şi a sistemului de educaţie (inclusiv prin întărirea învăţământului profesional, apt să asigure accesul la joburi bine plătite, pentru lucrători calificaţi), modernizarea agriculturii (nu doar prin subvenţionarea fermierilor, mai ales a celor mici, ci şi prin stimularea industriei agroalimentare), modernizarea infrastructurii de transport şi energetice (deoarece „o Românie cu adevărat europeană trebuie să fie conectată la Europa” şi prin această infrastructură).

În Europa sau în afara Europei?

Miza alegerilor, a subliniat Dan Barna, este însă nu doar „să trimitem în Parlamentul European oameni de calitate, ci şi despre ce Românie vrem să avem”. Liderul USR a afirmat că un scor bun pe 26 mai va permite „ca în 2020 să venim la guvernare şi să reaşezăm România pe drumul european”, adică pe direcţia dezvoltării.

Cei doi politicieni au precizat că pentru asta sunt „determinaţi” să lupte indiferent de murdăria campaniilor îndreptate împotriva celor două formaţiuni, referindu-se la cel mai recent episod, petrecut marţi în judeţul Cluj, unde au fost răspândite flyere ca din partea USR şi PLUS, în care pretinşi reprezentanţi ai acestora anunţă că avortul trebuie să devină obligatoriu.

„Ce s-a întâmplat la Cluj anticipăm că se poate întâmpla şi în alte locuri din ţară, este o modalitate prin care Liviu Dragnea şi PSD înţeleg să conducă, un simptom al unei disperări înfiorătoare a PSD, pentru că realizează că oamenii nu-i mai cred. Liviu Dragnea încearcă să guverneze prin minciună şi prin frică, să sperie românii. Speră că, speriindu-i pe români, poate să rămână la putere. Acest lucru trebuie să înceteze”, a spus Dan Barna, concluzionând că „aceasta este miza, să scăpăm România de coşmarul PSD, care cu fiecare intervenţie, cu fiecare decizie şi cu fiecare acţiune, ne împinge spre marginea Europei, ne scoate din Europa”.

„Aerul curat din politica românească”

Cioloş a subliniat că două treimi din cele trei decenii trecute de la Revoluţie „la putere a fost PSD şi se vede cu ochiul liber situaţia în care am fost aduşi”, de înapoiere faţă de alte ţări ex-socialiste, motiv pentru care şi acum, în lipsă de rezultate, acest partid are interesul nu să vorbească despre propriile rezultate, ci să-şi discrediteze competitorii.

„PSD nu are interesul să vorbească despre „realizările” sale, nu vorbeşte despre ce vrea să facă, pentru că nici ei nu ştiu. Ei nu au venit la guvernare ca să facă ceva pentru oameni, ci ca să-şi salveze pielea”, a spus fostul premier tehnocrat, adăugând însă că, deşi „mentalitatea PSD nu a evoluat în aceşti 30 de ani, în schimb a evoluat mentalitatea românilor”, care au început să înţeleagă că „indiferenţa nu este o opţiune”.

De altfel, cei doi lideri ai Alianţei 2020 au afirmat că speră ca o parte cât mai numeroasă a alegătorilor care nu au votat la alegerile din 2016 să participe de data aceasta la scrutin şi să voteze candidaţii listei comune a USR şi PLUS, deoarece „aceasta reprezintă aerul curat din politica românească” şi „pariul de decenţă pe care România îl are în faţă”: „Le propunem românilor să ne dea încrederea lor tocmai pentru că noi nu avem niciuna din tarele vechii clase politice”, a spus Dan Barna.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON