URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
06 Martie 2018, 17:51

Curtea de Conturi a controlat 47 de instituţii din Bihor: Abateri financiare de aproape 123 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dat publicităţii în urmă cu două săptămâni, Raportul Curţii de Conturi pe anul 2017, care conţine constatările făcute aferent execuţiei bugetare din 2016, include şi "bilanţul" activităţii Camerei de Conturi Bihor, care a verificat anul trecut 47 de entităţi publice din judeţ. Neregulile identificate au vizat existenţa unor prejudicii de 6,29 milioane lei şi a unor abateri financiar-contabile de aproape 122,99 milioane lei.

Bunuri neactualizate

Suma cea mai mare constatată de auditorii Camerei de Conturi Bihor în execuţia bugetară pe anul 2016 a fost găsită la Consiliul Judeţean - 17,29 milioane lei - și a provenit din neevidenţierea în cuantumul corect şi legal a valorii bunurilor din domeniul public al Judeţului.

Tot la CJ Bihor, au fost identificate prejudicii de 1,58 milioane lei, provenite din plata unor cantităţi de lucrări peste cele real executate (85.000 lei), din nerestituirea alocaţiilor bugetare primite pentru plata unor lucrări finanţate şi din fonduri externe nerambursate neîncasate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland (peste 1,44 milioane lei) şi din nerestituirea integrală la bugetul de stat a sumelor defalcate din TVA alocate pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă (13.000 lei).

Încasări de impozite prea mici

La Primăria Oradea, auditorii au remarcat pe 2016 abateri financiare de 6,76 milioane lei, mai mici decât în anul precedent (când fuseseră în cuantum de 187,99 milioane lei), şi prejudicii, de asemenea, mai mici, totalizând 413.000 lei (faţă de 10,29 milioane lei în 2015).

Conform raportului, Camera de Conturi a descoperit că nu a fost evidenţiată în contabilitate valoarea parcărilor amenajate/modernizate la momentul recepţionării (abaterea contabilă fiind de 4,22 milioane lei), şi nici achiziţia unor obiecte de inventar (abatere de 64.000 lei), însă au fost păstrate în contabilitate mijloace fixe scoase din funcţiune - Liceul Ortodox Roman Ciorogariu şi Liceul German Friedrich Schiller (abatere de 29.000 lei).

Tot la Primăria Oradea, o altă neregulă a fost nedeclararea de către persoane fizice a imobilelor la expirarea termenelor de finalizare prevăzute în autorizaţiile de construire (prejudiciu de 14.000 lei), stabilirea unor impozite în cuantum mai mic pentru persoanele fizice după dotarea cu utilităţi a imobilelor pe care le deţin (prejudiciu de 8.000 lei), precum şi nedeclararea taxei aferente spaţiilor închiriate sau date în concesiune unor persoane fizice şi juridice (prejudiciu de 22.000) lei. O altă problemă identificată este nestabilirea şi neîncasarea redevenţei datorate de ADP aferent concesionării Complexului Nymphaea (prejudiciul fiind de 201.000 lei).

Mână-largă

De asemenea, Camera de Conturi a imputat Primăriei că nu a virat la bugetul local garanţiile de participare la licitaţii plătite de persoane fizice şi juridice pentru care a expirat dreptul de restituire, că a acceptat la decontare servicii de salubrizare stradală pe străzi care aveau suprafeţe reduse ca urmare a executării unor lucrări de reabilitare a reţelelor de termoficare (prejudiciu 10.000 lei), dar şi decontarea unor servicii de întreţinere a spaţiilor verzi pentru suprafeţe mai mici decât cele reale (prejudiciu tot de 10.000 lei).

Primăria a fost găsită în culpă şi pentru efectuarea unor plăţi pentru lucrări de reparaţii capitale şi investiţii nerealizate (prejudiciu 3.000 lei), acceptarea spre decontare a costurilor de închiriere a unor utilaje pentru o perioadă mai mare decât cea în care acestea au fost efectiv folosite (prejudiciu 20.000 lei) şi plata concediilor medicale pentru cadre didactice din unităţile de învăţământ din oraş fără recuperarea acestora integrală de la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (abatere de 358.000 lei).

N-a plătit redevenţe

La Administraţia Domeniului Public, Camera de Conturi a identificat plăţi pentru lucrări decontate pe bază de documente justificative care nu reflectă realitatea (prejudiciu de 51.000 lei), încasarea unor subvenţii pentru investiţii fără legătură cu natura şi modul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice concesionate (24.000 lei), nedeclararea şi neplata către municipalitate a taxei pe imobile primite în administrare (abatere de 56.000 lei), nestabilirea şi nevirarea redevenţei pe bunurile concesionate de la municipalitate pentru serviciul public de agrement din Complexul Nymphaea (abatere de 293.000 lei).

Tot la ADP, auditorii au reţinut ca fiind în neregulă derularea unor proceduri de achiziţii de lucrări fără respectarea principiului eficienţei la realizarea parcării din Piaţa Rogerius.

În ce priveşte o altă societate locală verificată anul trecut, Termoficare SA, auditorii au constatat prejudicii de 30.000 lei şi abateri financiar-contabile constând în nerespectarea prevederilor legale la plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2015 către Consiliul Local (52.000 lei), calcularea şi virarea eronată a redevenţelor către municipalitate (607.000 lei) şi sefectuarea unor plăţi pentru reparaţii curente decontate pe documente justificative care nu reflectă realitatea (15.000 lei).

Plăţi pentru lucrări neexecutate

În ce priveşte Muzeul Ţării Crişurilor, Camera de Conturi a reţinut ca abateri neorganizarea evidenţei analitice conform prevederilor legale, neorganizarea evidenţei bunurilor aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil şi nefinalizarea procedurilor de clasare a acestor bunuri, dar şi înregistrarea eronată pe cheltuielile instituţiei a contravalorii lucrărilor de reabilitare la un activ fix, înregistrări eronate în contabilitate, neurmărirea respectării clauzelor contractuale referitoare la termenele de plată şi necalcularea penalităţilor de întârziere pentru neachitarea sau achitarea cu întârziere a chiriilor, nestabilirea corectă a obligaţiilor de refacturare către chiriaşi a unor consumuri de utilităţi aferent spaţiilor închiriate şi nerecuperarea acestor cheltuieli.

De asemenea, MŢC a acceptat la plată devize de reparaţii la Casa Memorială Aurel Lazăr a unor lucrări în volum mai mare decât cel real executat.

Sporuri nelegale la spitale

Anul trecut au fost verificate şi cinci spitale, începând cu cel Judeţean din Oradea, unde s-au constatat ca nereguli faptul că nu s-au constituit garanţii de bună execuţie pentru contractul de pază, s-au majorat nejustificat cheltuielile de personal (cu 8.000 lei) prin acordarea de sporuri pentru condiţii periculoase personalului expus la surse de radiaţii, iar la Maternitate Registrul Protocol Operator nu preciza orele de începere şi încheiere a intervenţiilor chirurgicale.

Plăţi peste cele real justificate a făcut şi Spitalul Dr. Mircea Pop din Marghita, pentru serviciile de curăţenie (prejudiciu de 22.000 lei), iar unitatea nu a urmărit modul de respectare a clauzelor din contractele de închiriere a spaţiilor, cu referire la termenele de plată şi calcularea penalităţilor de întârziere pentru plata chiriilor (19.000 lei).

La Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş, auditorii au constatat că nu au fost înregistrate în patrimoniu toate bunurile primite prin donaţii şi sponsorizări în 2015 (abaterea fiind de 9.000 lei), s-au făcut plăţi peste cele real justificate pentru serviciile de pază (prejudiciu de 6.000 lei) şi s-au acordat fără temei legal sporuri de 5 lei pentru angajaţii care lucrează frecvent sâmbăta şi duminica (prejudiciul fiind de 37.000 lei).

În ce priveşte Spitalul din Salonta, Camera de Conturi a constatat că nu a constituit garanţii de bună execuţie pentru lucrări (abaterea fiind de 4.000 lei) şi a făcut plăţi nelegale prin certificarea unor situaţii de lucrări cu manoperă mai mare decât cea prevăzută în normative (abaterea fiind de 1.000 lei).

În fine, la Spitalul Orăşenesc din Aleşd au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal prin acordarea de sporuri fără respectarea prevederilor legale (prejudiciul fiind de 220.000 lei).

Nereguli la primării

În cursul anului trecut, Camera de Conturi Bihor a verificat încasarea şi cheltuirea banilor publici şi la 36 de primării din judeţ, unde constatările au variat de la o unitate administrativ-teritorială la alta.

Cel mai mare prejudiciu, în cuantum de 766.000 lei, a fost descoperit la Primăria comunei Holod, pe când cea mai mare abatere financiar-contabilă a fost identificată la Primăria comunei Pomezeu, în sumă totală de 6,57 milioane lei.

La primăriile de oraşe prejudiciile au variat între 22.000 lei (Aleşd) şi 178.000 lei (Săcueni), iar abaterile au fost cuprinse între 11.000 lei (Marghita) şi 4,01 milioane lei (Ştei).

Ca regulă, măsurile luate de auditori vizează, indiferent de entitatea controlată, recuperarea prejudiciilor constatate şi corectarea abaterilor financiar-contabile.

Informaţii detaliate despre constatările Curţii de Conturi pot fi găsite AICI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON