URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
06 Martie 2018, 17:51

Curtea de Conturi a controlat 47 de instituţii din Bihor: Abateri financiare de aproape 123 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dat publicităţii în urmă cu două săptămâni, Raportul Curţii de Conturi pe anul 2017, care conţine constatările făcute aferent execuţiei bugetare din 2016, include şi "bilanţul" activităţii Camerei de Conturi Bihor, care a verificat anul trecut 47 de entităţi publice din judeţ. Neregulile identificate au vizat existenţa unor prejudicii de 6,29 milioane lei şi a unor abateri financiar-contabile de aproape 122,99 milioane lei.

Bunuri neactualizate

Suma cea mai mare constatată de auditorii Camerei de Conturi Bihor în execuţia bugetară pe anul 2016 a fost găsită la Consiliul Judeţean - 17,29 milioane lei - și a provenit din neevidenţierea în cuantumul corect şi legal a valorii bunurilor din domeniul public al Judeţului.

Tot la CJ Bihor, au fost identificate prejudicii de 1,58 milioane lei, provenite din plata unor cantităţi de lucrări peste cele real executate (85.000 lei), din nerestituirea alocaţiilor bugetare primite pentru plata unor lucrări finanţate şi din fonduri externe nerambursate neîncasate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland (peste 1,44 milioane lei) şi din nerestituirea integrală la bugetul de stat a sumelor defalcate din TVA alocate pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă (13.000 lei).

Încasări de impozite prea mici

La Primăria Oradea, auditorii au remarcat pe 2016 abateri financiare de 6,76 milioane lei, mai mici decât în anul precedent (când fuseseră în cuantum de 187,99 milioane lei), şi prejudicii, de asemenea, mai mici, totalizând 413.000 lei (faţă de 10,29 milioane lei în 2015).

Conform raportului, Camera de Conturi a descoperit că nu a fost evidenţiată în contabilitate valoarea parcărilor amenajate/modernizate la momentul recepţionării (abaterea contabilă fiind de 4,22 milioane lei), şi nici achiziţia unor obiecte de inventar (abatere de 64.000 lei), însă au fost păstrate în contabilitate mijloace fixe scoase din funcţiune - Liceul Ortodox Roman Ciorogariu şi Liceul German Friedrich Schiller (abatere de 29.000 lei).

Tot la Primăria Oradea, o altă neregulă a fost nedeclararea de către persoane fizice a imobilelor la expirarea termenelor de finalizare prevăzute în autorizaţiile de construire (prejudiciu de 14.000 lei), stabilirea unor impozite în cuantum mai mic pentru persoanele fizice după dotarea cu utilităţi a imobilelor pe care le deţin (prejudiciu de 8.000 lei), precum şi nedeclararea taxei aferente spaţiilor închiriate sau date în concesiune unor persoane fizice şi juridice (prejudiciu de 22.000) lei. O altă problemă identificată este nestabilirea şi neîncasarea redevenţei datorate de ADP aferent concesionării Complexului Nymphaea (prejudiciul fiind de 201.000 lei).

Mână-largă

De asemenea, Camera de Conturi a imputat Primăriei că nu a virat la bugetul local garanţiile de participare la licitaţii plătite de persoane fizice şi juridice pentru care a expirat dreptul de restituire, că a acceptat la decontare servicii de salubrizare stradală pe străzi care aveau suprafeţe reduse ca urmare a executării unor lucrări de reabilitare a reţelelor de termoficare (prejudiciu 10.000 lei), dar şi decontarea unor servicii de întreţinere a spaţiilor verzi pentru suprafeţe mai mici decât cele reale (prejudiciu tot de 10.000 lei).

Primăria a fost găsită în culpă şi pentru efectuarea unor plăţi pentru lucrări de reparaţii capitale şi investiţii nerealizate (prejudiciu 3.000 lei), acceptarea spre decontare a costurilor de închiriere a unor utilaje pentru o perioadă mai mare decât cea în care acestea au fost efectiv folosite (prejudiciu 20.000 lei) şi plata concediilor medicale pentru cadre didactice din unităţile de învăţământ din oraş fără recuperarea acestora integrală de la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (abatere de 358.000 lei).

N-a plătit redevenţe

La Administraţia Domeniului Public, Camera de Conturi a identificat plăţi pentru lucrări decontate pe bază de documente justificative care nu reflectă realitatea (prejudiciu de 51.000 lei), încasarea unor subvenţii pentru investiţii fără legătură cu natura şi modul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice concesionate (24.000 lei), nedeclararea şi neplata către municipalitate a taxei pe imobile primite în administrare (abatere de 56.000 lei), nestabilirea şi nevirarea redevenţei pe bunurile concesionate de la municipalitate pentru serviciul public de agrement din Complexul Nymphaea (abatere de 293.000 lei).

Tot la ADP, auditorii au reţinut ca fiind în neregulă derularea unor proceduri de achiziţii de lucrări fără respectarea principiului eficienţei la realizarea parcării din Piaţa Rogerius.

În ce priveşte o altă societate locală verificată anul trecut, Termoficare SA, auditorii au constatat prejudicii de 30.000 lei şi abateri financiar-contabile constând în nerespectarea prevederilor legale la plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2015 către Consiliul Local (52.000 lei), calcularea şi virarea eronată a redevenţelor către municipalitate (607.000 lei) şi sefectuarea unor plăţi pentru reparaţii curente decontate pe documente justificative care nu reflectă realitatea (15.000 lei).

Plăţi pentru lucrări neexecutate

În ce priveşte Muzeul Ţării Crişurilor, Camera de Conturi a reţinut ca abateri neorganizarea evidenţei analitice conform prevederilor legale, neorganizarea evidenţei bunurilor aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil şi nefinalizarea procedurilor de clasare a acestor bunuri, dar şi înregistrarea eronată pe cheltuielile instituţiei a contravalorii lucrărilor de reabilitare la un activ fix, înregistrări eronate în contabilitate, neurmărirea respectării clauzelor contractuale referitoare la termenele de plată şi necalcularea penalităţilor de întârziere pentru neachitarea sau achitarea cu întârziere a chiriilor, nestabilirea corectă a obligaţiilor de refacturare către chiriaşi a unor consumuri de utilităţi aferent spaţiilor închiriate şi nerecuperarea acestor cheltuieli.

De asemenea, MŢC a acceptat la plată devize de reparaţii la Casa Memorială Aurel Lazăr a unor lucrări în volum mai mare decât cel real executat.

Sporuri nelegale la spitale

Anul trecut au fost verificate şi cinci spitale, începând cu cel Judeţean din Oradea, unde s-au constatat ca nereguli faptul că nu s-au constituit garanţii de bună execuţie pentru contractul de pază, s-au majorat nejustificat cheltuielile de personal (cu 8.000 lei) prin acordarea de sporuri pentru condiţii periculoase personalului expus la surse de radiaţii, iar la Maternitate Registrul Protocol Operator nu preciza orele de începere şi încheiere a intervenţiilor chirurgicale.

Plăţi peste cele real justificate a făcut şi Spitalul Dr. Mircea Pop din Marghita, pentru serviciile de curăţenie (prejudiciu de 22.000 lei), iar unitatea nu a urmărit modul de respectare a clauzelor din contractele de închiriere a spaţiilor, cu referire la termenele de plată şi calcularea penalităţilor de întârziere pentru plata chiriilor (19.000 lei).

La Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş, auditorii au constatat că nu au fost înregistrate în patrimoniu toate bunurile primite prin donaţii şi sponsorizări în 2015 (abaterea fiind de 9.000 lei), s-au făcut plăţi peste cele real justificate pentru serviciile de pază (prejudiciu de 6.000 lei) şi s-au acordat fără temei legal sporuri de 5 lei pentru angajaţii care lucrează frecvent sâmbăta şi duminica (prejudiciul fiind de 37.000 lei).

În ce priveşte Spitalul din Salonta, Camera de Conturi a constatat că nu a constituit garanţii de bună execuţie pentru lucrări (abaterea fiind de 4.000 lei) şi a făcut plăţi nelegale prin certificarea unor situaţii de lucrări cu manoperă mai mare decât cea prevăzută în normative (abaterea fiind de 1.000 lei).

În fine, la Spitalul Orăşenesc din Aleşd au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal prin acordarea de sporuri fără respectarea prevederilor legale (prejudiciul fiind de 220.000 lei).

Nereguli la primării

În cursul anului trecut, Camera de Conturi Bihor a verificat încasarea şi cheltuirea banilor publici şi la 36 de primării din judeţ, unde constatările au variat de la o unitate administrativ-teritorială la alta.

Cel mai mare prejudiciu, în cuantum de 766.000 lei, a fost descoperit la Primăria comunei Holod, pe când cea mai mare abatere financiar-contabilă a fost identificată la Primăria comunei Pomezeu, în sumă totală de 6,57 milioane lei.

La primăriile de oraşe prejudiciile au variat între 22.000 lei (Aleşd) şi 178.000 lei (Săcueni), iar abaterile au fost cuprinse între 11.000 lei (Marghita) şi 4,01 milioane lei (Ştei).

Ca regulă, măsurile luate de auditori vizează, indiferent de entitatea controlată, recuperarea prejudiciilor constatate şi corectarea abaterilor financiar-contabile.

Informaţii detaliate despre constatările Curţii de Conturi pot fi găsite AICI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
 • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)
 • Să tragem linie! Lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin Calea Aradului (FOTO)
 • Statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu a fost donată Primăriei Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON