URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2017, 21:45

Curtea de Apel Oradea: Poliţistul de frontieră Marinel Marţi e liber, complicele său, Sabău Sebastian, rămâne sub control judiciar

Curtea de Apel Oradea: Poliţistul de frontieră Marinel Marţi e liber, complicele său, Sabău Sebastian, rămâne sub control judiciar foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au anulat, luni, măsura controlului judiciar dispus săptămâna trecută de Tribunalul Bihor în cazul poliţistului de frontieră Marinel Marţi (foto) de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, acuzat de două infracţiuni de luare de mită după ce ar fi permis ieşirea din ţară a unor persoane cu probleme penale, în schimbul unor sume de bani.

Judecătorii au desfiinţat, în parte, încheierea Tribunalului şi au înlăturat dispoziţia de instituire a controlului judiciar faţă de poliţistul de frontieră, stabilind că procurorii nu au prezentat suficiente argumente care să susţină necesitatea luării unei măsuri preventive împotriva acestuia.

Totodată, însă, instanţa a menţinut dispoziţiile judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor cu privire la complicele lui Marţi, omul de afaceri Sebastian Sabău, care va rămâne sub control judiciar. Decizia Curţii de Apel este definitivă.  

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul poliţistului de frontieră, susţine că infracţiunea pentru care s-a cerut arestarea clientului său nu viza o situaţie reală. "S-a inventat o stare de fapt ca să se vadă cum reacţionează cineva. Considerăm că astfel de proceduri sunt contrare practicii CEDO cât şi dispoziţiilor legale interne", a declarat Doseanu.

Legat de denunţul împotriva clientului său, avocatul a refuzat să comenteze. "Suntem în fază de urmărire penală şi nu vă pot oferi date din dosar dar, în esenţă, o persoană condamnată a dorit să-şi reducă pedeapsa la jumătate", a mai spus Doseanu. 

Agentul şef Marinel Marţi din PTF Borş a fost reţinut în seara de 5 noiembrie, în urma unei acţiuni de flagrant organizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi ofiţeri ai DGA. Subofiţerului i se impută că ar fi acceptat promisiunea că va primi 1.000 euro pentru a permite ieşirea din ţară a unei persoane despre care ştia că are probleme penale, riscând să fie încarcerat.

Banii au fost luaţi de omul de afaceri Sebastian Sabău, patronul unui service auto din Oradea, şi el reţinut în aceeaşi seară de anchetatori.

Fugarul lăsat să părăsească ţara era, de fapt, un investigator sub acoperire, ajuns să în legătură cu cei doi prin intermediul unei alte persoane, denunţător în cauză, aceeaşi care, în octombrie 2014, ar fi intervenit pentru ca Marinel Marţi să ajute o femeie condamnată la închisoare pentru înşelăciune să treacă frontiera şi să se sustragă de la executarea pedepsei.

În final, fugara a fost prinsă şi încarcerată, iar din spatele gratiilor, aceasta i-a denunţat pe cei care, în 2014, au ajutat-o să părăsească ţara. În baza informaţiilor, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorilor, le-au întins o capcană cu ajutorul unui investigator sub acoperire care s-a dat condamnat, la fel ca şi denunţătoarea poliţistului de frontieră. 

Lunea trecută, poliţistul de frontieră şi complicele său au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a respins propunerea, dispunând plasarea lui Marţi şi Sabău sub control judiciar. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mda...
@pinonel Complicele are alt avocat. La Doseanu s-a pierdut si ADN-ul, ce mai conteaza o mie de euro?
Postat 15 Noiembrie 2017, 11:39 de seth
si totusi
averea pe care a acumulat-o Marti, cum se justifica?! precizand faptul ca e bugetar de cand se stie!
Postat 14 Noiembrie 2017, 17:55 de Dacia
CAO nu se dezminte!
Autorul e liber de orice constrangere pt. ca parchetul nu a convins in legatura cu fapta pt. care este acuzat. Atunci complicele de ce e tinut in lesa?! Si cum poti fi ,,complice" la o fapta insuficient dovedita?! Bine ca nu l-au arestat pe lucratorul sub acoperire, sa bage frica in toti ,,provocatorii", aceste naparci care corup oameni cinstiti! P.S. Ce se intampla cu mia de euro?! O fi existat, s-a probat sau s-a topit?!
Postat 14 Noiembrie 2017, 10:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON