URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2020, 19:14

Curtea de Apel Oradea, ”foarte eficientă” în rapoarte, dar săracă în comunicare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Activitatea Curții de Apel Oradea a înregistrat indicativul „foarte eficient” anul trecut, potrivit raportului de activitate pe anul 2019 al Curții și al celor 10 instanțe arondate, dar publicității într-o formă extrem de lapidară, după 4 zile de la ședința de bilanț, desfășurată vineri.

Potrivit datelor statistice, volumul total de activitate al Curții de Apel Oradea și al instanțelor din circumscripția acesteia, pe anul 2019, a fost de 109.051 de dosare, ”în ușoară scădere” față de anul anterior, fără însă a se prezenta date comparative.

Au fost soluționate în total un număr de 80.056 dosare, din care 39.843 în materie civilă, 17.412 dosare în materie penală și 7944 dosare în materia litigiilor cu profesioniști, diferența fiind reprezentată de cauze înregistrate în materia litigiilor de muncă, asigurări sociale, minori și familie și falimente.

Raportat la anul anterior, volumul de activitate al judecătoriilor din circumscripție a înregistrat o ”ușoară creștere”, în timp ce volumul de activitate de la Tribunalul Bihor, Tribunalul Satu Mare și Curtea de Apel Oradea a fost într-o ”ușoară scădere”, mai spune comunicatul.

Strict la nivelul Curții de Apel Oradea, în 2019 s-au aflat pe rol 6.073 dosare, din care nou intrate 4.547. Au fost soluționate în total 4690 dosare, din care 1.423 dosare în materie civilă, 2.012 dosare în materia contenciosului administrativ și litigii cu profesioniști și 1.255 dosare în materie penală.

”Potrivit indicatorilor STATIS, activitatea Curții de Apel Oradea a înregistrat indicativul „foarte eficient”, iar indicele de desființare al hotărârilor pronunțate la nivelul Curții de Apel Oradea a fost unul foarte scăzut de 0,8 % din totalul hotărârilor pronunțate”, arată instanța.

În afara acestor aprecieri generale, comunicatul nu oferă, însă, niciun alt parametru cantitativ sau calitativ cu privire la munca judecătorilor, cum ar fi: indicele de operativitate în soluționarea dosarelor, durata medie de soluționare a proceselor, durata de redactare a hotărârilor judecătorești, încărcătura de dosare pe judecător. Toți acești indicatori, dar și alții, sunt evaluați distinct în termeni de calitate și eficiență, dar concluziile nu sunt communicate publicului care beneficiază de serviciile justiției.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON