URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2018, 09:33

Curtea Constituţională a dat dreptate avocatului Doseanu: Gata cu dosarele ţinute cu anii „la păstrare”!

Curtea Constituţională a dat dreptate avocatului Doseanu: Gata cu dosarele ţinute cu anii „la păstrare”! foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Poţi să ai un dosar cu autori necunoscuţi, faci o banală declinare de competenţă şi atunci e îndeplinită condiţia pentru întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale”, a explicat avocatul orădean Răzvan Doseanu în pledoaria sa de la Curtea Constituţională, referindu-se la prevederea legală care întrerupe termenul de prescriere a răspunderii penale şi pe care a contestat-o, ca neconstituţională.

Dosare la "sertar"

Concret, ca apărător al unor inculpaţi judecaţi într-un dosar de înşelăciune aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, avocatul a criticat sintagma „îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză” din aliniatul 1 al articolului 155 din Codul penal, unde se prevede că „cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză” susţinând că încalcă atât Constituţia cât şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului în ceea ce priveşte un proces echitabil.

Pe româneşte, există dosare care au fost ţinute în nelucrare cu anii, timp în care anchetatorii se folosesc de acte de procedură formale - percheziţii, audieri sau pasarea dosarului de la o unitate de parchet la alta -, pârghii ce până acum întrerupeau termenul de prescripţie a răspunderii penale.

E neconstituţional

Dar numai până joi! Căci analizând excepţia de neconstituţionalitate ridicată la termenul din 16 martie 2017 al procesului, Curtea de Apel Oradea a decis să sesizeze Curtea Constituţională, care i-a dat dreptate avocatului orădean.

„Curtea a stabilit că întreruperea prescripţiei devine eficientă şi îşi produce efectele în manieră completă doar dacă persoana vizată este încunoştiinţată în legătură cu debutul unui nou termen de prescripţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de CCR.

Altmiteri, spune CCR, prin efectuarea unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului și care au ca efect întreruperea cursului prescripției răspunderii penale, cei vizaţi ar trăi într-o continuă incertitudine, dată de imposibilitatea stabilirii „intervalului de timp în care pot fi traşi la răspundere penală pentru faptele comise”, se spune în comunicat.

Decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi, este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curții de Apel Oradea.

La muncă!

Răzvan Doseanu, avocatPotrivit unui comunicat transmis de Casa de Avocaţi Doseanu, la criticile de neconstituţionalitate şi-au adus aportul avocații Răzvan Doseanu (foto), Cosmin Buta, Ioana Țenț, Ramona Matica, Mihuț Anabela și George Berche.

„Până la această decizie, organele de urmărire penală aveau suficiente pârghii pentru a lipsi de eficiență instituția prescripției penale. Această decizie este menită să asigure un cadru legal de efectuare a actelor de urmărire penală în consonanță cu rigorile dreptului la un proces echitabil al justițiabilului”, se arată în comunicat.

Ce efecte va avea această decizie? Potrivit avocatului Doseanu, anchetatorii nu vor mai putea să se folosească de chichiţe procedurale pentru a prelungi anchetele. "De acum, nu mai poţi întrerupe formal cursul prescripţiei generale a răspunderii penale atunci când nu identifici măcar un autor cunoscut. Nu poţi să te foloseşti de nişte acte ca să te faci că munceşti", a concluzionat avocatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON