URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2017, 15:12

Cu rable, dar eficienţi: Ambulanţa şi ISU, felicitate de prefect pentru intervenţia de la Bulz, se plâng de vechimea maşinilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instalat în funcţie la începutul lunii trecute, prefectul Ioan Mihaiu a condus, miercuri, prima reuniune a Colegiului Prefectural Bihor, structură informală ce reuneşte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, explicând că la cea precedentă, desfăşurată la mijlocul lunii trecute, a lipsit deoarece se afla în Capitală pentru a participa la un curs, dar şi expunând directorilor de instituţii ce pretenţii are de la ei: „Vă rog să fiţi punctuali. Ţin mult la punctualitate, iar dacă lipseşte vreunul dintre dumneavoastră am rugămintea să fiu anunţat în prealabil”.

Primul cod roşu

Cum pe ordinea de zi era programată, între altele, prezentarea unui raport de activitate al Serviciului de Ambulanţă, în condiţiile în care acesta, la fel ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a fost implicat în intervenţia de duminică seară de la Bulz, unde 11 plopi au căzut într-un camping, provocând moartea unei persoane şi rănirea gravă a alteia, prefectul a ţinut să sublinieze eficienţa şi promptitudinea intervenţiei.

„S-a acţionat cu eficienţă. La ora 21:17 a fost înregistrat primul apel la 112, iar în mai puţin de 20 de minute s-a şi intervenit. Am instituit, împreună cu ISU, primul plan roşu de acţiune. Şapte persoane au fost internate în spitale în Oradea şi Huedin, iar de aici transferate la Cluj. O persoană este încă la Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean, azi a dat primele semne de conştienţă, dar este în stare gravă în continuare”, a rezumat prefectul.

Ulterior, Mihaiu a precizat că deşi unele voci au obiectat că respectivul pacient ar fi trebuit transportat la Bucureşti cu un elicopter, s-a procedat corect ducându-l la Spitalul Judeţean din Oradea, deoarece cazul nu depăşea competenţa acestuia, iar rănitul a intrat în operaţie imediat ce a fost preluat.

„Reparăm o ambulanţă, cad două”

Managerul Serviciului de Ambulanţă, Gheorghe Pintea, a spus, în preambulul raportului de activitate pe primul semestru, că duminică seară „160 de colegi au fost activaţi” (dintr-un total de aproape 180 de angajaţi din categoria personalului operativ), 15 medici venind de acasă pentru a lucra în caz de nevoie.

În ce priveşte activitatea din ultimele şase luni, Pintea a arătat că SAJ a avut 50.651 apeluri, în urma cărora a executat 43.000 de misiuni de urgenţe medicale, dintre care 6.089 au fost cod roşu, 65 accidente rutiere, 39 stopuri cardiorespiratorii). Timpul mediu de reacţie a fost de 19,22 minute în mediul urban şi respectiv de 21,33 minute în mediul rural, cele 72 vehicule din dotare – dintre care 5 propuse spre casare – parcurgând în această perioadă un total de 1,816 milioane kilometri.

De altfel, managerul SAJ a explicat că mai bine de trei sferturi din parcul auto are o vechime din 2007 şi 2008 (norma de casare fiind după 5 ani de utilizare) şi că există maşini care au depăşit chiar şi 780.000 kilometri, astfel încât „costurile de reparaţii sunt uriaşe”, iar din 2013 nu a intrat în dotare nicio maşină nouă.

Spusele sale au fost reluate şi de şeful ISU, colonelul Sorin Caba: „Problema se regăseşte şi la noi, chiar dacă nu la aceeaşi amploare. Avem zilnic autospeciale pe care trebuie să le scoatem din uz şi ne străduim să le repunem cât mai repede în stare de funcţionare”.

Promisiuni de la Guvern

Nevoit să dea un răspuns celor semnalate, prefectul a afirmat că a participat la două întâlniri organizate la sediul Ministerului de Interne pe această temă, la care au fost prezenţi ministrul de resort, Carmen Dan, şi cel al Sănătăţii, Florian Bodog, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a cerut urgentarea procedurilor de licitaţie pentru achiziţia a „cel puţin 2.000 - 3.000 de ambulanţe”, fapt despre care Ioan Mihaiu a spus că „a fost trecut la necesitatea rezolvării urgente”.

Mihaiu a spus că, potrivit celor arătate de şefii MAI şi Ministerului Sănătăţii, „într-o primă etapă” se vor achiziţiona „cel puţin 500 - 1.000 de ambulanţe, măcar să se înnoiască 20% în judeţe”, fără însă a preciza când anume va începe această primă etapă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON