URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2013, 17:35

La capătul răbdării: Primăria preia podul Dragoş Vodă de la firma Macio

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Răbdarea municipalităţii a ajuns la limită. Conducerea Primăriei a hotărât luni să preia de la firma Macio podul Dragoş Vodă. Primăria se va împroprietări pe pod în baza contractului încheiat în 200,9 ca urmare a faptului că investitorul a depăşit termenul de predare a construcţiei stabilit pentru noiembrie 2011 şi nu a putut prezenta garanţii serioase că va finaliza lucrarea până la sfârşitul acestui an.

Conform notei de constatare încheiată de comisia Primăriei care a evaluat luni în teren stadiul de execuţie a lucrărilor, la un an şi jumătate după expirarea termenului limită de predare, podul este realizat doar în proporţie de 50%.

Până acum au fost montate picioarele podului de pe ambele maluri şi din apă, peste care a fost ansamblată structura metalică. În plus, pe piloni au fost montate aparatele de reazem peste care urmează să fie fixată structura metalică la cota finală.

Preluarea podului va fi urmată de o expertiză tehnică din care să rezulte lucrările rămase de executat şi costul acestora, după care municipalitatea le va atribui, cel mai probabil, prin licitaţie.

Conducerea Primăriei vrea să vadă podul terminat înainte de sfârşitul acestui an. "Suntem conştienţi de importanţa şi utilitatea podului rutier peste Criş din zona Dragoş Vodă, de aceea ne dorim ca din toamna acestui an noul pod să poată fi funcţional", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Municipalitatea şi firma Macio au căzut de acord în anul 2009 asupra unui schimb în natură: "teren contra pod". Firma italiană a cerut municipalităţii să îi concesioneze pe 15 ani o suprafaţă de 6.951 metri pătraţi de teren în strada Făcliei, ca să se poată extinde pe terenurile învecinate celor pe care deja le deţine cu construcţia unui centru de afaceri, a unui hotel cu opt etaje şi a unei baze de tratament. Investiţia urma să fie finanţată prin două proiecte europene în valoare totală de peste 8 milioane euro.

În schimbul terenului Macio s-a obligat să construiască până în noiembrie 2011 un pod pe două benzi, de 7,8 metri fiecare, cu trotuare de 1,5 metri pe ambele părţi. Lucrarea, în valoare de 8,4 milioane lei, a fost adjudecată de firma Construcţii Bihor, Primăria obligându-se să investească alte 2 milioane lei în amenajarea acceselor pe pod.

Odată cu preluarea podului de către Primărie, firma Macio va pierde finanţarea europeană pentru că a rămas fără terenul pe care să poată demara investiţia, iar municipalitatea va finaliza construcţia din bani de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Podul sicilian
E mai bine pentru Oradea această preluare care, fie vorba între orădeni, e prima în care am auzit şi citit că ar exista un pod peste Criş în regim de propietate privată !?! Bine e şi faptul că mafioţii sicilieni, care erau de fapt proprietarii, s-au supărat şi vor să ne scape de actualul primar !?! Bine va fi şi pentru dna Bolojan, care se vede astfel răzbunată, conform principiului că fiecare pasăre pe limba ei piere !?!
Postat 12 Martie 2013, 23:34 de Carp III
Ce nu e in regula?!
@gyorgy tozser: Nu inteleg ce nu e clar aici? O afacere din care primaria iese clar in castig, s-au facut lucrari de aproape 1 milion de euro pe banii unor mafioti, se vor executa garantii de 500 de mii de euro... Unde e problema?! Ca nu a reusit afacereea, ca Macio a dat faliment? E treaba noastra? daca reusea era si mai bine, avea pod gratis si aia foloseau terenul, asa vom avea pod la jumate de pret si ramane si terenul la primarie. Chiar trebuie cautata samanata de scandal in orice?!
Postat 12 Martie 2013, 10:23 de dan oradeanul
Ceva nu-i in regula!
Din informatiile prezentate pe podul cu pricina trebuia sa se poata circula (auto si pietonal) in decembrie 2011...Comisia Primariei a \"evaluat luni in teren stadiul de executie al lucrarilor\"...Intre noiembrie/decembrie 2011 si ziua de luni responsabilii din Primarie pare-se ca au avut o perioada cam lunga de hibernare...Inginereste: Incepand cu data predarii amplasamentului ar fi fost frumos (si util!) ca municipalitatea sa urmareasca etapele de executie a podului respectiv.Presupunand,desigur,ca exista un desfasurator (o planificare) privind activitatile corespunzatoare realizarii obiectivului cu pricina. Cel putin un compartiment/serviciu/birou din Primarie trebuia sa urmareasca/controleze ,dar pare-se ca a lipsit \"imboldul interior\",decizia,determinarea,motivatia...Intrebare: cate obiective de acest fel mai are municipalitatea in \"lucru\"? N-ar trebui chemat Apolodor sa execute un pod dupa modelul Nadiei Comaneci?
Postat 12 Martie 2013, 08:55 de gyorgy tozser
Care mafie ?!
Mafia nu mai vine, mafia este aici, este in primarie, in cj, in guvern, e peste tot !
Postat 12 Martie 2013, 06:52 de pinonel
au ba
in concluzie Bine A FACUT nuuu ?!?!?!?! asa se face cu cei care spala banii mafiei , Doar sa nu vina Mafia peste noi
Postat 11 Martie 2013, 20:33 de vecina
Ce zisesi, @vecino ?
Corect este : bravo, bolovane, ca ni-i adusesi ! E o afacere de genul,,hotii intre ei" ! Avantaj bolovan&co : se spune ca a luat si spaga la incheierea contractului si acum ia si podul, chiar si pe jumatate executat.
Postat 11 Martie 2013, 19:26 de vecinul
insfarsit
Cu Japka? fiti seriosi , aia de la firma macio sunt cautati ca au dat tepe prin Ungaria , au aparut si in unele ziare depeacolo si de prin Austria cu nume si prenume si acum incearca sa tepuiasca si pe aici (au tepuit deja o firma austriaca din oradea) - Bv dl Bolo , insfarsit v-ati desteptat
Postat 11 Martie 2013, 17:58 de vecina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON