URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2013, 17:48

Şoc în teritoriu, cu privire la ideea desfiinţării DSP şi CAS. Cseke Attila acuză o nouă centralizare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce, explicabil, şefii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică refuză să comenteze anunţul-şoc făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, fostul ministru Cseke Attila e necruţător. Propunerile actualului ministru, spune Cseke, sunt şi nefezabile, şi păguboase, pentru că vor produce multe prejudicii atât cetăţenilor, cât şi sistemului sanitar.

No comment!

"Nu vreau să spun nimic, pentru că nu am auzit ce a spus domnul ministru şi nu am citit strategia în domeniu!", a spus marţi şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, refuzând să comenteze anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea "în câteva zile" a direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate, prin trecerea unora dintre prerogativele acestora către consiliile judeţene, iar a altora către viitoarele consilii regionale.

O atitudine la fel de rezervată a avut-o şi preşedintele CAS Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ: "Nu comentez în niciun fel, dar cred că desfiinţarea pur şi simplu nu este posibilă, eventual restructurarea DSP-urilor şi CAS-urilor".

Prudent s-a dovedit şi prefectul Claudiu Pop, contactat de BIHOREANUL. "Aştept să văd un proiect de Hotărâre de Guvern, abia apoi vom şti cu ce şi cum vor fi înlocuite actualele direcţii şi case judeţene de sănătate, care au fost create tocmai pentru a deservi cetăţenii din judeţe", a spus Pop.

"Total împotrivă!"

Neconstrâns de apartenenţa la sistem sau la actuala putere, fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila nu s-a ferit însă să catalogheze intenţia lui Eugen Nicolăescu de a desfiinţa "în câteva zile" DSP-urile şi CAS-urile drept un lucru cu neputinţă. "În câteva zile, cum a anunţat domnul ministru Nicolăescu, în mod cert nu se poate ce vrea dânsul, pentru că nu există niciun proiect de act normativ", a declarat Cseke pentru BIHOREANUL.

El a atacat, totodată, viitoarele efecte negative ale măsurilor anunţate de actualul ministru, spunând că, în loc să continue descentralizarea sistemului pe care a început-o el, Nicolăescu face viceversa, centralizând deciziile. "Dacă ar fi vorba numai despre predarea unor atribuţii de acum ale DSP-urilor şi CAS-urilor către consiliile judeţene, ca o nouă etapă a descentralizării sistemului sanitar, aş fi de acord. Dar, din păcate, din ce a spus ministrul înţeleg că unele atribuţii se transferă, iar altele vor trece la nivel regional. Or, dacă este aşa, eu sunt total împotrivă! Căci să ridici ceea ce este acum la nivel judeţean în Bihor la nivel regional înseamnă centralizare", a spus Cseke.

Spitalele bihorene, finanţate de la Cluj

Fostul ministru al Sănătăţii a afirmat că "pentru Bihor este un pericol foarte mare" propunerea lui Nicolăescu, şi "tot ce s-a făcut până acum la nivel de infrastructură în spitalele din Bihor ar putea fi pierdut".

"Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă cele două mari spitale din Bihor (n.r. - Municipal şi Judeţean) vor trebui să-şi negocieze finanţarea la Cluj. Şi aşa le este greu, că negociază la Oradea. Dar gândiţi-vă ce se va întâmpla la Cluj, unde există şi acolo spitale destule, şi nu-i sigur că nevoile din Bihor vor fi prioritare", a spus Cseke.

De asemenea, a adăugat el, "gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă cele câteva sute de medici de familie vor trebui să meargă la Cluj. Sau asiguraţii, care până acum puteau să vină la Oradea". "Eu cred că aceste propuneri pot genera birocraţie şi probleme de tot felul", a concluzionat fostul ministru bihorean al Sănătăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
draga cseke!
Chiar crezi ca cineva (ma refer la oamenii cu educatie pe bune) e interesat de parerile unui ,,medic\'\' cu facultatea facuta la Marghita?
Postat 14 Martie 2013, 09:07 de john doe
sunt sunt
sunt pentru ca sa se desfiinteze tot chiar si statu`! dar mai ales spitalele si alea din oradea sa ne batem joc de pacienti si de presedinti la un loc ca cine razbeste sa fie numa aia de au ca becali. Directiile DSP si CSS nu au rost pe lume intr-o lume ca a noasta!
Postat 13 Martie 2013, 19:19 de woodi ciocanitoarea
ard gazul de pomana
Este foarte normal sa se desfinteze aceste institutii.In afara de faptul ca primesc salariile lunar nu fac nimic. Am omis sa va spun ca totusi NU ARD GAZUL DE POMANA.Zilnic primesc plasuta cu mici atentii in plimbarile lor in teritoriu,iar unii chiar isi conduc propriile afaceri in timpul celor 8 ore de munca platite de stat.Ce mai doar sunt bugetari.
Postat 13 Martie 2013, 19:02 de chiulangii
Avant stahanovist
Elanul de tanar inginer sovietic dovedit de Eugen Nicolaescu arata ca ministrul vroia (musai!) sa castige bilute rosii in ochii lui Victoras...Si pentru ca nenea respectiv nu-i bine documentat ,neavand nici macar stabilite formele de preluare a functiunilor entitatilor in cauza-iar identitatea institutiilor viitoare-gazde e-n ceata deasa : avem inca o mostra de incapacitate heirupista.
Postat 13 Martie 2013, 16:23 de gyorgy tozser
in sfarsit
In sfarsit !!!Sa se desfiinteze toate serviciile acestea care au angajati incompetenti cu salarii nejustificat de mari si care iti raspundeau cu un dispret total daca cumva le deranjai pentru o intrebare sau o problema pe care o aveai de rezolvat; Vezi cozile interminabile de la CASS,formate tot din incompetenta angajatilor CASS care au pus pe drumuri mii de Oradeni pentru niste contributii pe care nici nu le datorau;
Postat 13 Martie 2013, 10:01 de corina
S-a inventat comunicarea online
Era si timpul sa se restructureze niste institutii care nu fac, de fapt nimic. Pana si FanCurier sau CurierRapid sau atatia altii, ar putea duce la finante hartiile de deconturi sau hartiile alea care ei le numesc planuri anuale de ..... mai stie cineva cine le citeste ?
Postat 12 Martie 2013, 22:47 de TAMTAM
Popa Prostu va avea atribuţii în plus !?!
Nu e vorba de desfiinţare ci de trecerea în subordinea judeţelor, pentru ca apoi să se restructureze prin comasarea pe sistemul regional. Simplu şi logic, pentru că în situaţia actuală există o detaşare de responsabilitate faţă de comunităţile locale.
Postat 12 Martie 2013, 22:42 de Carp III
ipocrit!
Cseke e un ipocrit! Si el cind a fost ministru a vrut sa desfinteze DSP-urile! Probabil i-a venit mintea la loc sau a fost alte influente...Acum e mareeee demagog! Cert e ca " niculaita minciuna" vrea "pusculita" de la CAS!
Postat 12 Martie 2013, 22:10 de citizen
PACAT
Cind a inceput si CAS -ul sa stringa bani de la cei care lucrau la negru ii desfiinteaza. Nu stiu nici o institutie din UE care s-a desfiintat peste noapte . Inteleg ca trebuiesc poate restrinse ca numar de personal dar desfiintate in nici un caz. Vom ajunge sa mergem la Cluj pentru orice. Bravo USL. Halal gindire pentru omul de rind. De ce nu se arata clar in cazul. regionalizarii tarii care functii de conducere platite cu bani grei se desfiinteaza. Vrem sa vedem concret ce se va desfiinta.Ca de vorbarie cu reduceri de cheltuieli suntem satui. Sa vedem concret. Dar degeaba speram ca sunt convins ca niciodata nu ni se va spune ce s-a redus doar ne vor scoate cu tot felul de statistici care tot de ei sunt facute.Pacat ca am votat USL.
Postat 12 Martie 2013, 21:59 de A
AHA
CSEKE ARE DREPTATE! JOS NICOLAESCU. NU SUNT SALARIAT AL DSP SAU CAS, DAR ASTA E O ABERATIE.
Postat 12 Martie 2013, 18:03 de A
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON