URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 13:05

Cseke, încă o demonstraţie despre efectele unei proaste regionalizări

Mai puţini, mai iuţi

După ce în alte două intervenţii din acest an a prezentat modul în care la înfiinţarea celor opt regiuni de dezvoltare România nu a respectat criteriile geografic, economic, cultural şi de mediu stabilite printr-un regulament european din 2003, într-o conferinţă de presă susţinută joi deputatul Cseke Attila a vorbit despre încălcarea criteriului demografic în delimitarea celor opt regiuni de dezvoltare pe care premierul Victor Ponta intenţionează să le transforme în regiuni administrative.

Deputatul UDMR a amintit că, potrivit normelor europene, regiunile trebuie să aibă între 1-2 milioane de locuitori, dar în România există regiuni care, conform datelor Recensământului populaţiei din 2002 şi celor definitiv parţiale din 2011, depăşesc chiar şi 3 milioane de locuitori, precum Nord-Est (Moldova) şi Sud (Muntenia).

Criteriul demografic este important, a precizat Cseke, deoarece realitatea demonstrează că nu regiunile mari, cu un număr sporit de locuitori, se dezvoltă, ci - dimpotrivă - cele cu o populaţie mai mică, el dând exemplul regiunilor Bucureşti şi Vest (din jurul Timişului), care au 2,4 milioane, respectiv 1,7 milioane locuitori.

Legi încălcate

Deputatul UDMR a demonstrat, pe de altă parte, felul în care statul român nu a ţinut cont în desenarea regiunilor nici de regulamentul european, nici de propriile legi. Primul act normativ încălcat este, a spus Cseke, Hotărârea de Guvern 749/1999, prin care s-a aprobat primul Plan Naţional de Dezvoltare, şi care prevedea că regionalizarea va reduce decalajele dintre regiuni, respectiv între judeţele regiunilor.

Cseke a mai amintit că cele opt regiuni de dezvoltare existente acum au fost împărţite în două categorii de prioritate, clasa I şi clasa II, urmând ca cele din clasa I să primească mai multe fonduri pe Programele Operaţionale Regionale decât cele din clasa II, pe considerentul că sunt mai puţin dezvoltate în comparaţie cu acestea. În loc să se întâmple acest lucru, a susţinut Cseke (aşa cum prevedea o altă Ordonanţă de Guvern, OG 51/2001, prin care a fost ratificat Memorandumul dintre Guvern şi Comisia Europeană pentru fondurile PHARE), cele mai consistente fonduri au fost alocate regiunilor de tipul II. Mai mult, a spus Cseke, cele mai puţine fonduri la nivelul întregii ţări le-a primit Regiunea Nord-Vest, din care face parte Bihorul, şi anume 11,62%.

Deputatul UDMR a prezentat câteva grafice conform cărora în ce priveşte finanţarea pe cap de locuitor cele mai multe fonduri le-au primit trei regiuni din categoria II, şi tot trei regiuni din această categorie au primit procentual alocări peste media naţională pe regiuni.

"Deşertificarea" pe judeţe

Reluându-şi o teză expusă cu două săptămâni în urmă (când a organizat o dezbatere pe această temă şi a iniţiat semnarea de către toşi şefii de partide a unei declaraţii prin care aceştia se angajau să susţină Oradea ca centru regional), Cseke Attila a vorbit din nou despre "deşertificarea" economică a judeţelor din regiunea Nord-Vest, cu centrul la Cluj.

El a prezentat un grafic potrivit căruia judeţul Cluj a primit cele mai mari alocări din fondurile aferente Programelor Operaţionale Regionale în comparaţie cu celelalte judeţe din regiune (25,49% faţă de doar 19,54% Bihorul şi 12,33% Satu Mare), dar şi unul care arată că în ce priveşte finanţarea pe judeţ şi pe cap de locuitor există un dezechilibru accentuat între judeţele regiunii Nord-Vest (Sălajul primind alocări cu 48% peste media regională, iar Bihorul cu 15% sub această medie).

"Este clar că în privinţa alocărilor este vraişte totală, nu se respectă reglementările europene şi româneşti. Concluzia este că actuala împărţire în opt regiuni este dezastruoasă pentru marea majoritate a regiunilor, cu excepţia regiunilor Bucureşti şi Vest, şi că a adus discriminări în alocarea de fonduri. Politica de dezvoltare regională a crescut decalajele între regiuni şi decalajele dintre judeţele din regiuni, iar continuarea acestei politici va condamna o mare parte a României pe următorii 20 de ani", a conchis Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
67-67
Doar atat : ce semnificatie are cifra 67 ? Raspuns : este numarul de spitale inchise de printul Cseke dar niciunul din Har-Cov . Cu bine Opris Odeon
Postat 14 Februarie 2013, 22:18 de gole
@IOan
"ungurii astia iar vor sa ne fure Ardealul" Da ma, si o sa duca undeva in oceanul Pacific. Asa am auzit. Numai un hot are paranoia ca il fura cineva tot timpul.
Postat 14 Februarie 2013, 20:55 de yooman
regionalizarea curului
domnul Cseke e printre cei mai destepti oameni in Romania si din pacate cei mai destepti sunt trimisi la margine tot timpul... de aia merge asa bine tara asta. Regionalizarea in acest format o sa duca la prabusirea economica a Romaniei, si o sa fie vaisamar de neamu nostru...
Postat 14 Februarie 2013, 20:05 de David
pt IOan
Bravo, IOan! Cel mai pertinent si inteligent comentariu de pana acum! Am sunat deja la militia de frontiera, sa le spun sa controleze toate masinile, sa nu cumva sa care ungurii astia PAMANT ROMANESC prin bagaje... nezaii lor de hotzi...
Postat 14 Februarie 2013, 16:11 de Geo
dl.
Sa nu-l credeti pe Cseche, ungurii astia iar vor sa ne fure Ardealul, nu vor altceva decat sa ne fure ceea ce a fost, este si va fi tottdeauna PAMANT ROMANESC (noi suntem stapani aici), sa nu-l credeti pe bozgoru asta!
Postat 14 Februarie 2013, 14:55 de IOan
adevarat oradean
sovinismul nu intra in afacerile politice !!!!!!!!!! aici se decide doar de bani de bani grei care se pot fura usor ! banii sunt interesele partidelor nu sovinismul ! degeaba nu se spune °politica este cur...°pacat ca azi din cauza partidelor se ajunge la atita ura si sovinizm !
Postat 14 Februarie 2013, 14:53 de oradean
Ce aveti cu Clujul?
De ce va temeti asa de mult de Cluj, dle Cseke?Desi astazi orasul este mult majoritar romanesc(80%), desi acolo a studiat(liceul si facultatea) Avram Iancu, nu uitati ca acolo s-au nascut doi dintre cei mai mari maghiari(ma rog,unul roman pe jumatate)ai tuturor timpurilor,regele Matia Corvin si matematicianul I Bolyai si acolo locuiesc urmasii aristocratiei maghiare din Ardeal.
Postat 14 Februarie 2013, 14:15 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON