URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2016, 10:40

Cseke: Dacă tot se schimbă legea achiziţiilor publice, UDMR vrea să fie cât mai precisă şi mai bună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ani întregi de-a lungul cărora legislaţia ce reglementează achiziţiile publice a dat naştere unor efecte păguboase atât pentru autorităţile contractante, cât şi pentru firme de construcţii, legea va fi schimbată. Nu, însă, suficient, spune deputatul bihorean Cseke Attila, care a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, principalele prevederi ale proiectului de lege pentru modificarea actualului cadru legislativ, dar şi amendamentele pe care UDMR doreşte să le formuleze pentru ca noua lege să fie cât mai precisă şi utilă.

Modificări necesare

Cseke a spus că, potrivit proiectului de lege ajuns în Parlament, se vor soluţiona câteva carenţe ale legii actuale, dând şi câteva exemple.

Astfel, "nu va mai fi obligatoriu criteriul preţului cel mai mic, ci autorităţile contractante vor avea posibilitatea să aleagă între acesta şi altele, precum raportul preţ – calitate sau costul cel mai scăzut", a spus Cseke. El a arătat că regula preţului cel mai scăzut a determinat lucrări de proastă calitate sau neduse la bun sfârşit, deoarece firmele au câştigat licitaţii cu oferte sub preţul pieţei şi apoi nu au fost în stare să lucreze atât de ieftin.

De asemenea, deputatul UDMR a salutat faptul că noul proiect va elimina posibilitatea ca antreprenorii care câştigă licitaţii să îşi înşele subantreprenorii cu aceleaşi efecte, nefinalizarea lucrărilor. Cseke a şi dat exemplul lucrării pentru construirea centurii oraşului Săcueni, unde CNADNR a "asigurat continuu finanţarea", dar cu toate acestea proiectul e abia la jumătate şi blocat deoarece licitaţia a fost câştigată de o firmă din Spania, iar lucrarea propriu-zisă a fost încredinţată de aceasta unei firme din România, pe care însă n-a mai plătit-o şi "a fugit cu banii". Concret, noul proiect de lege va permite autorităţilor contractante ca atunci când oferta unui participant la licitaţie prevede colaborarea cu un subantreprenor, să poată achita direct facturile emise de subantreprenor, fără a deconta banii antreprenorului pentru lucrările asumate în subantrepriză.

În fine, Cseke a spus că este binevenită şi o prevedere conform căreia atunci când într-un contract va exista o terţă parte, şi aceasta să fie responsabilizată pentru executarea contractului. În prezent, anumite firme care nu îndeplinesc condiţii impuse de autorităţile contractante apelează la aşa numiţi "terţi susţinători" (care să declare că vor asigura antreprenorului finanţare, utilaje ori personal), dar în realitate aceştia dispar imediat ce îşi primesc "comisioanele", iar lucrările rămân nefăcute.

Se poate şi mai bine

Pe lângă modificările propuse de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru modificarea cadrului legislativ actual, UDMR doreşte să aducă şi altele, a arătat Cseke, prezentând amendamentele pe care le intenţionează formaţiunea sa.

Astfel, deputatul bihorean afirmă că UDMR doreşte păstrarea criteriului celui mai mic preţ în cazul achiziţiilor de produse definite sau unice (de pildă a pieselor de schimb), dar şi eliminarea dintre criterii a termenului de execuţie a lucrărilor, care nu ar trebui să fie esenţial tocmai pentru că determină lucrări de proastă calitate.

De asemenea, parlamentarii Uniunii vor ca firmele care abuzează de dreptul de a contesta rezultatele licitaţiilor să poată fi excluse din start de la licitaţii, dacă în ultimii trei ani a pierdut prin sentinţe definitive două procese de acest fel, scopul fiind ca astfel de firme să nu mai blocheze proiectele.

Chiar dacă a salutat intenţia de modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice, Cseke a spus că un aspect negativ este faptul că iniţiatorul, ANAP, nu a consultat structurile asociative ale administraţiilor locale – Asociaţia Municipiilor din România, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România şi organizaţiile primarilor de comune – deşi acestea realizează cel mai mare volum de achiziţii. Ca urmare, a încheiat Cseke, anumite propuneri ale ANAP vor primi voturile parlamentarilor UDMR în funcţie de poziţiile pe care le vor face publice aceste organizaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON