URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2012, 15:00

Cseke cheamă parlamentarii de Bihor sub acelaşi steag: Oradea, centru de regiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru parlamentarii bihoreni, miza anului viitor ar trebui să fie regionalizarea în aşa fel încât Oradea să fie centru regional, consideră Cseke Attila, vicepreşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor.

În cor pentru Bihor

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, Cseke a precizat că atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale Alexandru Dragnea au declarat că reorganizarea administrativ-teritorială a ţării va avea loc categoric în 2013, deoarece 2014 va fi în România an electoral (pentru alegerea preşedintelui), dar şi începutul viitorului exerciţiu bugetar al UE (astfel încât regionalizarea după acest an nu-şi va mai atinge unul din cele mai importante scopuri, şi anume depunerea de proiecte pentru accesarea de fonduri europene direct la Bruxelles, nu prin mijlocirea Guvernului de la Bucureşti).

În acest context, Cseke a amintit că UDMR are deja o poziţie clară, în sensul că susţine ideea unei regionalizări cu Oradea centru al unei regiuni formate din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, şi că "nu va vota, cel mai probabil, o altă variantă", dat fiind că Oradea nu a fost niciodată legată de Cluj, aşa cum se doreşte pe viitor.

Deputatul a spus, însă, că în calea unei asemenea variante stau chiar criteriile minimale incluse în programul de guvernare pentru viitoarele centre de regiuni. "Un viitor centru de regiune trebuie să aibă spital regional de înaltă performanţă, un centru pentru intervenţii în situaţiile de urgenţă, o infrastructură rutieră şi feroviară modernizată, un centru de afaceri regional, un centru cultural de nivel european, o Universitate acreditată internaţional, o sală polivalentă şi un aeroport internaţional. Oradea îndeplineşte unele din acest criterii, pentru altele are proiecte în derulare, dar pentru unele criterii nu are nici măcar proiecte", a spus Cseke, precizând că din acest ultim set fac parte o sală polivalentă şi un centru cultural european, dar admiţând totodată că niciunul dintre marile oraşe din România, cu excepţia Capitalei, nu îndeplineşte toate aceste condiţii.

Aceasta fiind situaţia, deputatul UDMR doreşte ca parlamentarii şi liderii partidelor din Bihor să se întâlnească până cel târziu la finele lunii ianuarie, "ca să convenim asupra unui punct de vedere comun, cum să abordăm această problemă la Bucureşti, pentru că altfel există riscul ca Oradea să nu devină centru regional, şi pentru prima oară în istorie să aparţinem de Cluj".

Necunoscutele reorganizării

Cseke Attila consideră că pentru Oradea şi Bihor nu este de bun augur că programul de guvernare pe 2013-2016 nu prevede decât finalizarea autostrăzii Transilvania, însă nu şi demararea altor proiecte, cum dealtfel se întâmplă şi pentru restul Ardealului. "Programul de guvernare include obiective foarte ambiţioase, precum finalizarea tuturor autostrăzilor deja începute şi demararea unora noi, dar pentru Transilvania nu este prevăzut nici un alt mare proiect nou", a exemplificat Cseke.

Tot cu referire la reorganizarea administrativ-teritorială, deputatul a afirmat că noua putere are intenţia transferării unora dintre prerogativele Guvernului către viitoarele regiuni, dar deocamdată nu a fost pus în discuţie un alt aspect, şi anume dacă restructurarea va viza şi comasarea unora dintre actualele unităţi administrativ-teritoriale din mediul rural care nu sunt viabile din punct de vedere economic, cum este cazul a sute şi sute de comune şi orăşele mici care din taxele şi impozitele locale nu pot nici măcar să plătească salariile funcţionarilor.

Scepticism pe termen lung

În altă ordine de idei, la ultima conferinţă de presă din acest an, Cseke Attila a făcut şi câteva comentarii cu privire la programul de guvernare al noii puteri.
Referitor la structura Guvernului, fostul ministru al Sănătăţii a spus că "problema nu este numărul membrilor şi al ministerelor, pentru că poţi să faci treabă şi cu 18 ministere şi cu 33 de ministere, ci calitatea miniştrilor şi capacitatea acestora de a-şi administra fiecare domeniul", astfel încât deşi Guvernul Ponta e al treilea după cabinetele Roman şi Năstase din punctul de vedere al mărimii, "nu poate fi criticat pentru acest lucru", fiind "dreptul fiecărei guvernări cum să se organizeze".

În schimb, Cseke s-a arătat sceptic referitor la atingerea obiectivelor din programul de guvernare, pe care le-a considerat foarte temerare, spunând că nu crede că este posibilă, de pildă, creşterea salariului minim pe economie de la 700 la 1.200 lei până în 2016 sau scăderea deficitului bugetar de la 2,2% la 1,3% în condiţiile în care pe anul viitor este prognozată o creştere economică de doar 2%, iar Guvernul şi-a propus scăderea cheltuielilor publice, scăderea TVA (de la 24% la 19% până în 2016) şi a contribuţiilor sociale ale angajatorilor cu cinci procente (tot până la finalul mandatului). "În 2008, care a fost anul cu cea mai mare creştere economică, de 8%, salariul minim pe economie abia a putut să crească de la 500 la 540 lei", şi-a argumentat Cseke pesimismul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
51 Comentarii
@vlad
Ai punctat exact ceea ce trebuia si despre care putini au curajul sa vorbesca. Parerea mea este ca o alianta cu Aradul ar fi binevenita.Un fel de Crisana plus, in care judetele sa fie incluse intregi, asa cum sunt.Nici lor nu le convine sa fie tinuti sub papuc de Timisoara.Din comentariile lor am tras concluzia ca nu se simt deloc banateni.Asa ca un parteneriat cu Aradul ar fi de bun augur, tinand cont ca avem cele mai mari puncte de frontiera si noduri rutiere.Daca se face si autostrada Via Carpathia vom fi la intersectia a trei autostrazi.In anii 60 cand functiona regiunea Crisana, Oradea insemna ceva.Actuala Regiunea de Nord-Vest condusa de la Cluj este cea mai slaba din tara, dar Clujul este prosper ca doar are painea si cutitul...
Postat 01 Ianuarie 2013, 10:47 de Boom
dracul
Probabil toti aceia care sunt revoltati de initiativa lui Cseke nu au avut nici odata tangenta sau contact cu \"societatea\" Clujeana. Cea mai periculoasa mafie din tara (mult peste cea din Bucuresti), cea mai parsiva, infiltrata masiv de partea malefica a masoneriei romane, este la Cluj. In timp ce noi ne certam aici ca tampitii, ei ranjesc si-si freaca mainile, salivand la gandul ca vor avea Oradea pe mana. Treziti-va, dragi oradeni, orice aranjament in care Oradea va fi subordonata Clujului, va semna condamnarea la un declin ireversibil al orasusului nostru. Vor extrage de aici tot ce este mai bun (asa cum au facut si cu Salaj si Bistrita) vor secatui si sabota dezvoltarea orasului si a judetului, directionand spre Cluj toate resursele, pana cand vom ajunge la sapa de lemn...fereasca Dumnezeu... Cat despre ungurii din SM, SJ si BH, mai verificati, Clujul are peste 20% procent magiar, asa ca povestea nu tine
Postat 31 Decembrie 2012, 11:53 de vlad
aeroportul
Aeroportul din Oradea va atarna mereu la gatul liderilor locali ai UDMR. A fost exemplu de preacurvie din partea lui Kiss & Co, cand, in loc sa traga pentru Oradea, se gandeau doar sa nu le faca concurenta oraselor din Ungaria...Mu.ie Kiss si celor care i-au carat geanta
Postat 31 Decembrie 2012, 09:07 de 0m
Leprele udemeriste
Au votat pt taierea salariilor, micsorarea pensiilor, inchidera spitalelor, taxa auto. Fir-ar ai dracului, jigodiile astea !
Postat 31 Decembrie 2012, 02:48 de Gyorgy
Guvernul usl ne ingroapa cu daruri
Taxa de prima inmatriculare, taxa de prima vanzare auto, taxa de poluare, numele tau va fi de-acum inainte taxa de mediu! Modificata in fel si chip, generatoare de discutii la Comisia Europeana si procese garla in tara, ea se intoarce sub o noua denumire la inceputul lui 2013: ne-a promis-o premierul Victor Ponta – Rovana Plumb, ministrul mediului, ”imi aduce noua forma a taxei”. Ah, ce pornita era aceasta, acum un an, pe cand era in opozitie, impotriva taxei auto, varianta Laszlo Borbely: un nou bir pe capul romanilor !
Postat 30 Decembrie 2012, 07:21 de Oradean
@ghiuri
Seamana cu nastase7case.... ptiu, drace, ii cobi-i !
Postat 30 Decembrie 2012, 07:12 de Oradean
aloooooooooo
Muica..ce gras e deputatul asta care a inchis spitaleee...Daca venea la mine de Craciun in balcon ma injura toata lumea...ca mi-am luat porc...!
Postat 29 Decembrie 2012, 13:18 de ghiuri
Opinii
Filialele ICR sunt altceva, nu regionalizare.Pentru noi,cel mai bine ar fi sa constituim centrul regiunii istorico-culturale Crisana(actualele judete Bihor si Arad, plus mici parti din SM si SJ).Sincer sa fiu, nu stiu daca ar fi mai bine sa fim centrul regiunii Partium(BH,SM si SJ) sau sa facem parte dintr-o regiune larg majoritar romaneasca cu centrul la Cluj.
Postat 29 Decembrie 2012, 09:07 de Aurel
CRISANA ROMANEASCA !
ce marginalizare ? suntem deja marginalizati si dezavantajati de aceasta grupare extremist-separatista numita udmr ! ei au blocat o gramada de proiecte de dezvoltare locala. au incercat sa blocheze ani in sir si dezvoltarea aeroportului. fara un aeroport international functional, marii investitori nu se apropie de aceasta zona plus ca destui bihoreni care zboara in strainatate sunt nevoiti, in prezent, sa faca sute de km spre alte aeroporturi in alte orase ! Restul sunt prostii debitate de catre voi, udemeristii separatisti, izolationisti ! zona partium ? NEVER EVER !
Postat 28 Decembrie 2012, 23:23 de @Raul
****
Observ ca nu se pot posta link-uri!!! Atunci copiez textul. Conform strategiei expuse în documentul „Programele Institutului Cultural Român“, începând din luna ianuarie 2013 vor fi inaugurate filialele ICR din provinciile istorice ale României. În număr de șapte, acestea vor fi înființate după cum urmează: Filiala Moldova, cu sediul la Iași, va fi inaugurată pe 14 ianuarie 2013 (director: Cassian Maria Spiridon; director adjunct: Marius Chelaru) Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, va fi inaugurată pe 16 ianuarie 2013 Filiala Banat-Crișana, cu sediul la Arad, va fi inaugurată pe 24 ianuarie 2013 (director: Gheorghe Schwartz; director adjunct: Lucian Alexiu) Filiala Oltenia, cu sediul la Târgu-Jiu, va fi inaugurată pe 25 ianuarie 2013 (director: Ion Deaconescu; director adjunct: Marilena Pârvulescu) Filialele cu sediul la Craiova, Cluj-Napoca și Baia Mare vor fi deschise în luna februarie. Un calendar al evenimentelor este în lucru și va fi făcut public la începutul lunii ianuarie. Filiala Oltenia, cu sediul la Craiova (director: Gabriel Coșoveanu; director adjunct: Marcel Voinea) Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca (director: Irina Petraș, director adjunct: Pompei Cocean) Filiala Maramureș, cu sediul la Baia Mare (director: Florica Bud) Printre obiectivele filialelor nou înființate se numără: diseminarea informațiilor referitoare la programele Institutului Cultural Român şi oportunităţile oferite de ICR creatorilor români și operatorilor culturali din România; încurajarea și sprijinirea formelor de cultură din provinciile istorice ale ţării; cooperarea cu institutele culturale românești din străinătate în vederea promovării valorilor competitive create în aceste spații; cooperarea cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică sau companii, pentru o mai bună vizibilitate a produselor culturale românești la nivel național și internaţional.
Postat 28 Decembrie 2012, 22:44 de Raul
****
Se preconizeaza deja marginalizarea Oradiei.
Postat 28 Decembrie 2012, 22:42 de Raul
Crisana sau nimic
Inafara de Carei si Simleu, districte cu populatie majoritar maghiara, ce au ceva legaturi cu Bihorul, restul districtelor din Salaj si Satu Mare, desi majoritar romanesti, nu au avut si nu au nici o legatura cu Oradea si Bihorul, ele apartinand istoric Clujului si Maramuresului.Ascultati cum vorbeste si cum canta un taran din Bihor , si unul din Oas sau Cehu Silvaniei si va veti da seama ca nu suntem la fel.In schimb ,ascultati cum vorbeste si cum canta orice taran din campia Aradului si veti vedea ca suntem la fel.De aceea cred ca trebuie sa ne unim in primul rand cu cei mai apropiati de noi, cum sunt cei din campia Aradului
Postat 28 Decembrie 2012, 22:00 de Moise
@anticomunistul
Mai bine abtine te de la vot !
Postat 28 Decembrie 2012, 17:43 de Andrei
Ceeeeeeeee?
Mai are vreun spital de inchis?Ajunge cit rau a facut smecherul asta Romaniei...udemereul dorestemulte SI distruge tot ce e ROMANESC!Deputatul asta are RUSINE??????????????
Postat 28 Decembrie 2012, 17:41 de ghiuri
@Andrei
Nu sunt de acord cu afirmatiile tale. 1. Aradul (ca oras) nu a facut parte din regiunea Crisana ci din Banat. 2. Chiar daca ar face parte din aceiasi regiune, Oradea este municipiu de rang I iar Aradul de rang II. 3. Oradea are cu vreo 30.000 de locuitori in plus fata de Arad. Ideea de a face parte din alta regiune decat Clujul, este una inteleapta. Normal ca UDMR doreste o regiune in care sa fie avantajata (nu e prost cine cere ci cel care da). Cea mai avantajoasa impartire, pentru Oradea, ar fi vechea regiune Crisana care ar cuprinde intreg judetul Bihor, o mare parte din judetul Arad (granita ar fi undeva la Chisinau Cris), mai bine de jumatate din judetul Salaj , o mica portiune din sudul judetului Satu-Mare si partea de nord a judetului Hunedoara. Daca Oradea va face parte dintr-o astfel de regiune, voi vota cu doua maini (dar un singur buletin de vot, ce credeati ca-s Unchiu?) la referendumul de aprobare.
Postat 28 Decembrie 2012, 17:25 de anticomunistul
Adevarata problema
Z In 2008, aici in Oradea/Bihor, nu bolovan si cu tarle s-au aliat cu hungurii impotriva altor romani ?! Noi aruncam pacatele noastre in carca hungurilor, e mai simplu asa ! Din gradinita invatam din povesti, snoave, jocuri, etc ca puterea sta in unitate, dar odata cocotati la putere uitam de fratii nostri si ne facem cozile de topor ale strainilor pripasiti pe aici. Putem sa facem regiuni cu 10% hunguri, dar in conducerea regiunii vor fi 40% hunguri (si astia vor decide !). Ia cereti-i bolovanului si lui popa ciordel o situatie a angajatilor din primarie, din deconcentrate, regii, prefectura, etc si veti vedea ca mai mult de jumatate sunt hunguri ! Culmea ! nici 10% dintre hungurii platiti de la buget nici nu stiu romaneste !!! Sa fie clar : romaneste ori stii, ori nu stii ! Ponthausen zicea (da' el minte precum respira !) de o lege despre cunoasterea limbii romane de catre functionarii publici... Ma opresc aici... stiti fiecare ce vreau sa spun !
Postat 28 Decembrie 2012, 13:50 de .
@Bihorean
Aradul ar putea la fel de bine capitala,dar este la marginea regiunii, cu un cartier chiar(Aradul Nou( in Banat.
Postat 28 Decembrie 2012, 11:57 de Andrei
pt Bihorean
Perfect de acord cu tine ! Crisana romaneasca, cu capitala de regiune la Oradea. Planurile udemeristilor separatisti nu coincid insa cu aceasta varianta logica si legica.
Postat 28 Decembrie 2012, 11:02 de pt Bihorean
CRISANA nu Partium
Crisana romaneasca cu capitala la Oradea sau Beius,, asa cum a ramas ea in urma tratatului de la Trianon, cu granita de vest pe actuala granita romano-ungara,la nord Barcaul, la sud Muresul, iar la est culmile muntilor Apuseni. Orice alta incropire este artificiala atat geografic cat si istoric, economic ori cultural.
Postat 28 Decembrie 2012, 10:52 de Bihorean
Povestiti in alta parte
Chiar credeti ca romanii sunt interesati sau cred in intentiile voastre mincinoase ? Pana nu demult jurati ca nu vreti altceva decat autonomie culturala, desi o aveati, iar azi tipati ca vreti autonomie teritoriala uitand ca sunteti doar 6 % din populatia Romaniei si doar 19 % din cea din Ardeal. Povestile sa le spuneti prin alte parti ca pe aici nu mai tine.
Postat 28 Decembrie 2012, 09:52 de Dan
mda
nu doar la nivel central. si aici in Oradea au blocat destule proiecte de dezvoltare locala, pt ca nu "nu faceau si ei parte" din ele ! Mari nesimtiti. s-a scris si in acest ziar despre treaba asta.
Postat 28 Decembrie 2012, 09:46 de Oradean
proiect
un lucru e clar. pana nu dispar udemeristii, nu va fi liniste.
Postat 28 Decembrie 2012, 09:20 de Giorgi Fechete
caratorul de valiza separatist
sugestia de mai jos cu cainii comunitari, nu e ok. pozitia de bufon-valet sau valet-bufon, cum vrei tu, ti se potriveste mai bine.
Postat 28 Decembrie 2012, 09:14 de Handras
gunoaie udemeriste !
fwta-va irod !
Postat 28 Decembrie 2012, 09:05 de Andras
cseke, caratorul de valiza al lui kiss
ma, tembelule, de ce ati blocat voi udemeristii dezv aeroportului ? ca sa ne obligati sa mergem la Satu-Mare. sunteti niste oameni de nimic. niste imbecili incapabili sa traiasca in prezent. separatism, izolationism, segregationism sunt cuvintele care va caracterizeaza. sunteti niste ghetoizati idioti. aici, ati incurcat-o ! voi sunteti frane in calea dezvoltarii orasului. auzi la ei cica, 16 regiuni cu ungurii concentrati acolo. o sa vedeti voi asta cand o zbura porcul. aeroportul ? s-a zbatut tarle pt el iar voi i-ati bagat bete in roate. oameni imbecili.
Postat 28 Decembrie 2012, 09:00 de com
VERDE
Felicitari domnului Cseke...Chiar daca nu as putea spune ca sunt un sustinator al maghiarimii, trebuie sa remarc cu tristete ca sunt singurii care, la nivel central, au sustinut dezvoltarea Bihorului si a Oradiei, prin mijloace concrete, respectiv alocarea de FONDURI...nu doar vorbe goale... Avand in vedere faptul ca, probabil, toti ne dorim ca Oradea sa devina centru regional, ar trebui sa lasam la o parte diferentele etnice si sa ne raliem scopului nostru comun: prosperitate in Oradea
Postat 28 Decembrie 2012, 08:56 de Romanul
nu va suparati...
Fartii romani...voi v-ati bucura, daca centrul regunii ar fi Cluj????Ce legatura avem noi cu Cluj?? Prostii iar vin cu bozgorii, cu Budapesta..blablabla..etc...dar sa fim sinceri...Cseke are dreptate! Nici pt voi n-ar fi ok, sa mergem la Cluj da ne trebuie ceva.... Odata in viata asta sa lasam prostile, si sa ne adunam pentru un scop comun si bun
Postat 28 Decembrie 2012, 08:44 de Andras
CSEKE es ODON
Odon te astept langa teatru . Sunt eu kEKE , sa discutam despre xenofobie , ca este la moda . Zic uniii ca suntem xenofobi . Eu zic ca ei gresesc . Vis lat . Szia Keke.
Postat 28 Decembrie 2012, 08:43 de Helemen
CSEKE CSEKE
Draga Cseke , daca te-ai ocupa de problema cainilor comunitari ar fi mai bine . Te prind mai bine chestiunile concrete !!!
Postat 28 Decembrie 2012, 08:35 de deac claudiu ioan
@book
asteptam cu nerabdare clipa in care sa le suflam in luminari !
Postat 28 Decembrie 2012, 08:06 de safe
@book
tocmai am citit si eu scrisoare deschisa catre primul-ministru V. Ponta, de pe site-ul Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures. sunt lucruri care se intampla asa cum este specificat in scrisoare si aici. articole si propaganda anti-romanesti . este mentionat inclusiv Bihorul, cu astfel de articole. le stim si ii stim si pe autori !
Postat 28 Decembrie 2012, 07:49 de safe
ATENTIE ROMANI !!!!!!!!!!!!!
Cititi de pe FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN COVASNA, HARGHITA SI MURES, si Scrisoare deschisa catre primul-ministru Victor Ponta, de la sectiunea 'Noutati' !!!!!!!!!!!
Postat 28 Decembrie 2012, 07:04 de book
FCRCHM
Intrati pe /FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN COVASNA, HARGHITA SI MURES/ SA VEDETI ACOLO NEDREPTATI FLAGRANTE SAVARSITE IMPOTRIVA ROMANILOR ! ACEASTA VI SE PREGATESTE CU AJUTORUL COZILOR DE TOPOR LOCALE ! BANII, SUNT O MICIUNA. UNGURII SUNT MAJORITARI ACOLO SI E VAI DE CAPUL LOR. SUNT SARACI ASA CUM SARACA E SI ungaria!
Postat 28 Decembrie 2012, 06:55 de hahahahahahhaha
@>romanul complex<
gozboreeeeeee, gunoaie ati fost, gunoaie o sa putreziti ! katica.......huuu........... heheheheheehhe.........
Postat 28 Decembrie 2012, 06:44 de hahahahahahhaha
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc
teoria ungurilor cu privire la bani, nu o cred nici ei. in har-cov, sunt muritori de foame. ceea ce vor ei are un pronuntat caracter etnic si atat. un singur exemplu: ungaria este in faliment !
Postat 28 Decembrie 2012, 06:41 de pusta falimentara
sunt pentru ce spune unguru
Nu este pentru prima oară când mă declar susţinător al organizării regionale propuse de UDMR şi asta pentru că, repet, banii de la UE vin pe agricultură şi pe dezvoltare regională (al doilea capitol ca pondere a alocării de fonduri) iar regiunile discută direct cu Bruxellesul alocarea de fonduri pentru dezvoltare regională. Dacă centru regional va fi Oradea aici se va tăia pâinea în regiune şi va deveni un loc atractiv pentru investitori, şi implicit un loc ce va cunoaşte o dezvoltare puternică. Restul prostiilor nu mă interesează. Aaaa, ba da, mă interesează. Vreau să domine ungurii regiunile care au o coloratură etnică mai pronunţată, să ne calce în picioare, să şeşteargă cu noi la cur, poate aşa om reuşi şi noi să fim români, să nu avem ca principală prioritate moartea caprei vecinului, să ne iubim, să ne ajutăm, să simţim mândria de a fi român. Dacă doar jugul discriminării ne scapă de cretinism, accept cu drag acest supliciu.
Postat 28 Decembrie 2012, 05:23 de românul complex
Reorganizare teritorială, varianta udmr.
udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, etc.
Postat 28 Decembrie 2012, 05:03 de Aircraft Patrolled
Cuuum ??? Vrea Ponthausen regiuni ?
Cand a propus presedintele Basescu impartirea ad-tiva pe regiuni au sarit uslamistii ca arsi... acum vad ca ,,anchieseaza"... s-au dus doi ani... trece viata.... uita poporul tembel... voteaza 60%... SA DORMITI BINE ! Oradea nu va fi centru de regiune in veci ! Cartile se fac la Bucuresti, acolo unde căcărău nu uita ca bolovan e omul lui tariceanu, ala l-a adus pe taran la oras, l-a facut om, secretar general al guvernului, prefect, etc. Si dupa cum merg treburile, căcărău, atunci cand e treaz, ii rade incet, dar sigur, pe toti cei ce nu-i sunt loiali 100% ! Nici mang_litorul nu-i mai bine vazut, desi face parte din aceeasi breasla cu Ponthausen. Udmr-ul e unde e, antenele i-au zburat de la ciolan... pdl-ului ii mai trebuie ani pana sa-si revina... N-are cine sa ne sustina la mitici ! Parlamentarii nostri sunt niste neica-nimeni, nu se uita aia in gura lor (si-o tin inchisa si bine fac !). Speranta ne e in Dumnezeu !
Postat 28 Decembrie 2012, 03:46 de pinonel
Leprele udemeriste...
au blocat dezvoltarea aeroportului. vroiau sa-l faca la Satu-Mare, ca sa ne oblige sa ne "legam", geografic de Satu-Mare, Targu-Mures, si Har-Cov !!!!!!! cu alte cuvinte sa reinfiinteze regiunea ungureasca partium !!!!!!! bine spun unii mai jos ca mai bine ar fi cu cei din Cluj, unde ungurii sunt mai putini decat Satu-Mare, Tg Mures si Har-Cov. Stim bine ce probleme au creat si la facultatea de medicina, ungurii din Tg. Mures, pt ca nu vor sa vorbeasca romaneste ca sa nu mai vorbim de Har-Cov. Atentie mare ! Leprele udemeriste incearca sa-si atinga scopurile, ajutati de cozile de topor din randul romanilor !!!!!!!!
Postat 28 Decembrie 2012, 03:28 de Valhalla-Asgard
sat
ce prostii vorbeste ceke.oradea e un sat fara industrie fara aeroport cu doar 150 000 locuitori,ce centru sa fie,sa l intrebe pe filip de ce si futea secretara si nu facea aeroport
Postat 27 Decembrie 2012, 23:49 de alin
pt. raul, desteptul
Una la mana. Romanii sunt majoritari, da. Insa daca e sa luam BH, SM si SJ procentul maghiarilor ajunge la cel putin 30% din populatie. Stii bine ca votul romanilor la alegeri va fi impartit intre diverse partide, pe cand maghiarii voteaza UDMR. Deci, UDMR va avea destule sanse sa fie formatiunea politica cu cele mai multe voturi, chiar daca nu va avea majoritate. Adica va avea cea mai mare pondere la nivel regional, dintre toate partidele, luate individual. Deci vor trage sforile. Doi la mana. Cseke nu face propaganda din patriotism pt. Oradea, ci din patriotism fata de maghiari. Vezi motivele de mai sus. Trei la mana. Vreau cat mai multi bani pt. Oradea. la fel ca tine, dar nu cu pretul de a avea UDMR intr-o postura asa puternica la nivel regional. De ce? Tocmai din patriotism; national nu local. Pricepi? Mersi, pa.
Postat 27 Decembrie 2012, 21:08 de cristi
pt. Cristi
Cristi, ori esti prost ori nu esti oradean. Nu te doare atata prostie? Cred ca s-a stabilit deja ca romanii sunt majoritari si in judetele mai sus amintite! Ce sfori sa traga ungurii? Poate ar fi bine sa te muti la Cluj daca iti lipseste patriotismul local.
Postat 27 Decembrie 2012, 20:11 de Raul
Regiune maghiara
Cseke vrea regiune formata din Bihor, Salaj si Satu Mare, la fel ca Mures, Harghita si Covasna, adica regiuni in care comunitatea maghiara ar trage sforile. Dacat asa, mai bine sa fie Cluj centrul nostru regional.
Postat 27 Decembrie 2012, 18:37 de cristi
E normal
Toti parlamentarii de Bihor vor lupta pentru a ajunge Oradea centru de regiune, ca a iesit Cseke sa strige adunarea , nu este decat politica de imagine, dar Bolojan deja umbla pe la Bucuresti sa faca lobby impreuna cu USL-istii de Bihor.
Postat 27 Decembrie 2012, 18:26 de Eu
felicitari
Felicitari domnule Cseke! Oradea trebuie sa fie centru de regiune! Toti oradenii ar trebui sa sustina aceasta idee.
Postat 27 Decembrie 2012, 18:16 de Raul
Vitamina C vs.Lecitina
Sigur ca-i laudabila initiativa lui Attila Cseke,dac-o evaluam patrunsi de patriotism local.Oradea,si implicit judetul Bihor, sunt departe de a-si fi epuizat rezervele materiale si umane...doar ca politicienii nostri ori nu le vad,ori nu le place sa le vada.Pentru asta-i buna Lecitina...cu asta n-am zis ca Vitamina C strica!
Postat 27 Decembrie 2012, 17:51 de gyorgy tozser
Crisana BH AR
Nu are nimic comun Bihorul cu Salajul sau Satu Mare(poate doar districtele Simleu si Carei) locul nostru,istoric, cultural,etnografic fiind alaturi de locuitorii actualului judet Arad, cu care avem cea mai mare comuniune (vezi vechea Crisana).Este insa ft greu de ales intre Arad si Oradea care sa fie capitala,desi elementul romanesc autohton din cele 2 orase si judete este identic cultural, dialectal,religios,etno-folcloric si antropologic.
Postat 27 Decembrie 2012, 17:45 de crisean
Bravo d-le Cseke
Desi nu sunt de nationalitate maghiara tot timpul l-am apreciat pe d-l Cseke printre altele si cand a fost ministrul sanatatii. Eu cred ca daca dansul nu era noi bihorenii nu aveam azi un centru de oncologie modern, bine ar fi de am avea si personal pe masura sa nu strice ce au facut altii, ar fi pacat. Il sustin mai ales in ideea cu centrul la Cluj, ar fi prea de tot si in terminarea aeroportului toti se lauda inainte de alegeri dar dupa aceea uita ,ex d-l Cornel Popa care tot promite dar nu se vede nimic. Felicitari d-le Cseke si un An Nou fericit, cu multe realizari si impliniri.
Postat 27 Decembrie 2012, 17:21 de maria
un adevarat politician modern
Cseke e un exemplu de politician modern. Desi sunt roman, cred ca ne-ar reprezenta sincer interesele mai bine ca multi politruci. Un om politic de exceptie.
Postat 27 Decembrie 2012, 16:47 de heinrich
Tema de casa!
Sper ca si alesii neamului de la USL sa faca lobby pentru Bihor-centru de regiune!
Postat 27 Decembrie 2012, 16:44 de Victor
bravo
Bravo! Sincere felicitari! Cea mai tare idee!
Postat 27 Decembrie 2012, 15:45 de bravo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON