URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2013, 17:54

Cseke Attila: O regionalizare în care Bihorul ar fi "lipit" de Cluj este nelegală!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Cseke Attila consideră că regionalizarea nu trebuie făcută după modelul actualelor regiuni de dezvoltare economică, aşa cum intenţionează premierul Victor Ponta, deoarece acestea funcţionează nelegal, încălcând un regulament european. Cseke a dat exemplul Bihorului, care ar trebui să fie centrul unei viitoare regiuni formate cu Satu Mare şi Sălajul, în nici un caz "alipit" la una al cărei centru să fie Clujul.

Model nelegal

"Am auzit că actualele regiuni de dezvoltare vor deveni regiuni administrative, dar chiar şi în forma lor actuală regiunile de dezvoltare trebuie revizuite", a declarat Cseke Attila într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, în care a motivat că regiunile de dezvoltare încalcă criteriile geografice, economice, culturale, istorice şi de mediu ale Uniunii Europene şi, ca urmare, nu pot fi model pentru reorganizarea administrativ-teritorială.

"Regiunile de dezvoltare s-au constituit la noi înaintea aderării României la Uniunea Europeană, dar încalcă Regulamentul 1059/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului Europei privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor de statistică, regulament care este obligatoriu pentru toate statele UE, nu este doar o recomandare. Iar scuza că s-au constituit înaintea aderării la UE nu înseamnă că nu putem şi că nu trebuie să reparăm greşeala", a spus Cseke.

El a afirmat că articolul 3 al Regulamentului defineşte criteriile de clasificare a regiunilor, specificând că "agregarea acestora se face pe baza situaţiei geografice, economice, culturale, istorice şi de mediu", actul nefiind însă respectat de România.

Ne desparte muntele

Pentru a explica în ce constă nerespectarea Regulamentului, Cseke a exemplificat încălcarea criteriilor geografic şi economic în cazul regiunii de Nord-Vest, din care face parte şi judeţul Bihor.

"Dacă avem în vedere criteriul geografic, vedem că în toate situaţiile în care există munţi care separă un judeţ de altul nu s-au format regiuni de dezvoltare care să includă judeţe de pe ambele părţi ale munţilor", a spus Cseke, afirmând că excepţie face doar regiunea de Nord-Vest, în care Bihorul stă alături de Cluj, deşi acest lucru este "o greşeală". "Dacă s-ar fi aplicat în mod corect criteriul geografic, Bihorul nu trebuia să fie în aceeaşi regiune cu judeţul Cluj, ci cu judeţele Sălaj, Satu Mare şi, eventual, Arad", a spus Cseke.

"Criteriul geografic va trebui invocat şi în dezbaterea pe tema regionalizării, deşi premierul a spus că este de preferat ca regionalizarea să fie făcută după actualele regiuni de dezvoltare", a adăugat deputatul UDMR.

Fruntaşi la cotizaţii

Cseke a exemplificat cu situaţia judeţului Bihor şi nerespectarea criteriilor economice prevăzute în Regulamentul 1059/2003 al CE şi PE, comentând această situaţie în comparaţie cu cea a altor oraşe care cu statut de centre ale unor regiuni de dezvoltare.

"Conform datelor oficiale din programul de încasare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor la bugetul de stat, în 2012 în Bihor s-au colectat 1.991,78 milioane lei, fiind pe locul 7 în ţară în ce priveşte contribuţiile la bugetul consolidat al statului. Devansează chiar două judeţe care acum sunt centre de regiuni de dezvoltare, Iaşiul - pentru Moldova - care ocupă locul 8 cu 1.978,68 milioane lei, şi Doljul - pentru Oltenia - care ocupă locul 11, cu 1.713,66 milioane lei. Pe cap de locuitor, Bihorul, cu 549.752 locuitori, contribuie cu 3.623 lei pe an la buget, Doljul, cu 618.335 locuitori, contribuie cu 2.771 lei pe an, iar Iaşiul, cu 723.553 locuitori, contribuie anual cu 2.734 lei", a spus Cseke.

"În concluzie, de ce nu putem să fim noi, Oradea, centru de regiune administrativă? Numai pentru că aşa este desenată acum harta centrelor de dezvoltare? Eu cred că regionalizarea şi felul cum vor arăta viitoarele regiuni administrative depind de voinţa politică", a concluzionat deputatul UDMR.

Varianta UDMR, favorabilă Bihorului

El a amintit că UDMR s-a pronunţat încă din 2010, când a depus în acest sens un proiect adoptat în mod tacit de către Senat, ce prevede înfiinţarea nu a 8 viitoare centre administrative, ci a 16 asemenea noi unităţi administrativ-teritoriale, care "să fie formate din două până la maximum patru judeţe", apropiate geografic, economic, istoric şi cultural. "Ce legătură are, în prezent, Vrancea cu Constanţa? Şi de ce să fie ele în aceeaşi regiune administrativă?", a spus deputatul bihorean.

De altfel, Cseke a mai afirmat că organizaţia judeţeană Bihor a UDMR are acceptul întregii Uniuni pentru a susţine o variantă de regionalizare conform căreia Oradea să fie centrul unei viitoare regiuni care să cuprindă judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj, precizând că UDMR nu va fi de acord cu o variantă în care Bihorul să fie inclus într-o regiune administrativă cu centrul la Cluj.

Lobby pentru Bihor

Deputatul a spus, de asemenea, că doreşte ca problema regionalizării şi efectele ei pentru judeţul Bihor să fie discutate de toţi parlamentarii şi preşedinţii organizaţiilor judeţene din Bihor ale partidelor parlamentare, plus preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi primarul Oradei, pe care i-a invitat deja la o dezbatere, astfel încât şi aceştia să susţină doar varianta în care Oradea va fi centrul unei regiuni formate din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

"Azi (n.r. - joi) am trimis deja invitaţiile către toţi parlamentarii din judeţ, indiferent de culoarea politică, către preşedinţii judeţeni ai partidelor parlamentare, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi primarul municipiului Oradea, pentru ziua de 31 ianuarie, pentru că dorim să avem un punct de vedere comun al tuturor, cu care să mergem la Bucureşti înainte de a începe sesiunea parlamentară", a spus Cseke.

El a mai afirmat că "dacă acum nu reuşim să facem o regionalizare corectă şi logică, vom avea de suferit cel puţin 15-20 de ani de acum încolo", pentru că "o reorganizare administrativ-teritorială nu se face pentru o zi sau două".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
67 Comentarii
REGIONALIZARE
Regionalizarea Romaniei convanabila UDMR si propusa de ei seamana cu ceea ce a pierdut tara noastra dupa Dictatul de la Viena Vezi varianta lor din 2009 din guvernarea nefericitului Boc. Rezulta dupa mintea lor bolnava refacerea Ungariei mari? Sigur da. Basescu stie dar tradeaza. Istoria il va pedepsi amarnic. Vai de el cand mortii cazuti pentru reintregire si cei in viata azi o sa-l bantuie si o sa-l pedepseasca azi sau maine pentru inalta tradare. O fi sau nu roman? Cercetati. Oricum este anti romani si pro ..... Sunt sigur.
Postat 17 Februarie 2013, 19:48 de ABX
Regionalizare? spunem pas
pe transport, de cazare, masa, etc totul pentru un act de identitate? Unul din explicatiile venite pentru necesitatea regionalizarii a fost aceea ca absorbtia fondurilor europene ar fi mai mare. Totusi, Uniunea Europeana a negat obligativitatea fondarii de regiuni pentru accest lucru. Avem exemplul Bihorului- Oradiei care a accesat mai multe fonduri europene impreuna cu regiunea vecina Bihar din Ungaria. Deci se poate face proiecte europene si obtine fonduri europene si fara crearea artificiala de regiuni. Eu cred ca sunt mai multe inconveniente pentru regionalizare decat aspect positive. Sa ne ajute Dumnezeu!
Postat 21 Ianuarie 2013, 19:26 de Sorin
Regionalizare? spunem pas
mai multe tarisoare mici si usor de dominat. Apoi fosta Cehoslovacie si lista poate continua. Nu cred ca este in interesul romanilor acest lucru- sa nu uitam ca separarea duce la farmitare, la micsorare, devii mai mic, slab si usor de dominat. Divine et impera spunea Machiavelli. Vreau sa stiti ca apreciez multi romani de-ai nostril de etnie maghiara, care sunt romani ca si noi, cu toate ca unii dintre noi nu acceptam acest lucru. Cu ce esti tu sau el mai roman decat un cetatean de etnie maghiara. Trebuie sa traim impreuna unii cu altii, asa cum am trait atatea sute de ani impreuna. Nu consider ca Oradea este la toate capitolele sub orasul Cluj Napoca. Am fost in Cluj si mi-a lasat impresia unui oras poluat, mai poluat ca Oradea, sters, urat la vedere. La capitolul educatie- facultati, industrie, si locuri de munca este deasupra Oradiei. De asemenea nu stiu ce presupune aceasta regionalizare in totalitate, dar daca va trebuie sa mergem sa ne schimbam buletinele, pasapoartele sau alte acte de identitate la noua capital de regiune- Cluj, nu cred ca mi-ar conveni. Ia ganditi-va ce ar insemna ca pentru un bulletin sa iti iei o zi libera sau doua ca sa mergi la Cluj, sa dai bani
Postat 21 Ianuarie 2013, 19:21 de Sorin
Regionalizare? spunem pas
Buna ziua tuturor, Imi pare rau ca acest subiect si proiect creeaza atata polemica in randurile romanilor, cred ca acesta a fost si unul dintre dorintele celor care au gandit acest proiect de regionalizare- invrajbirea bihorenilor cu clujenii, a aradenilor cu timisorenii, a romanilor de etnie maghiara cu romanii, si lista poate continua. Sa luam aminte la ce se petrece in Europa in ultimul timp, se poate observa in Europa o separare, dezlipire a teritoriilor nationale pe diverse criterii. Scotia a obtinut dreptul de a tine un referendum in 2014 pentru iesirea din uniunea cu Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Catalunia, cea mai industrializata regiune din Spania, cu Barcelona al 4-lea oras ca si PIB din Europa are deja parlament propriu, si tinteste la separarea de Spania. Daca are succes, Tara Bascilor sta la cotitura si ea . Belgia, tara create artificial din unirea a doua regiuni Flandra si Valonia a facut eforturi deosebite pentru evitarea separarii tarii in doua, sunt tensiuni foarte mari acolo intre vorbitorii de limba franceza- valonii si vorbitorii de limba olandeza- flamanzii mult mai dezvoltati economic. In trecut sa ne uitam la fosta Rep. Yugoslavia- desfiintata in
Postat 21 Ianuarie 2013, 19:11 de Sorin
sunt roman
sunt roman, dar asta nu ma impiedica sa vad ceata din mintea unor conationali ai mei sau caracterul lor mizerabil
Postat 20 Ianuarie 2013, 14:52 de max
@ huu.........
Mai bibol, stiu ca substantivele proprii se scriu cu litera mare, adica Romania, Ungaria... Daca ai fi citit ce am scris ai fi observat ca fac pledoarie pentru vechea regiune istorica Crisana, dar mai spuneam ca, decat sa fim subordonati infatuatilor din Cluj (Napoca) mai bine regiune cu SM si SJ. Astia din Cluj au senzatia ca ei au pus spicul pe grau si gaura la macaroana si de cele mai multe ori nu sunt altceva decat forme fara fond. Indiscutabil, Cluj-ul este mai dezvoltat decat Oradea, nu contest acest lucru, dar eu pesonal m-am saturat sa tot dam bani la diferite bugete (cel national sau prognozatul buget al regiunii NV) si sa primim inapoi praful de pe toba.
Postat 20 Ianuarie 2013, 12:53 de anticomunistul
Opinii
Regionalizarea nu se poate face pastrand actualele judete, din care,multe inglobeaza in ele tinuturi diferite dpdv istoric, cultural etc.O regiune ar trebui construita avand la baza o comuniune istorica,geografica,culturala si economica,asa cum reprezinta pe romani Crisana istorica,de la Mures la Barcau si de la actuala granita pina la culmile Apusenilor, sau pt unguri regiunea Partium,adica acele parti din regatul Ungariei care au ramas alipite principatului Transilvaniei dupa transf Ungariei in pasalac turcesc, respectiv actualele judete BH SM SJ.O regiune impreuna cu Clujul a existat daca nu ma insel pe vremea lui Carol al II-lea(Tinutul Somes-Crisuri) dar pt scurt timp,si cu o autonomie crescuta a judetelor componente.
Postat 20 Ianuarie 2013, 10:44 de Andrei
alooo
Alooo nu avem business uri??? Putem sa ne mandrim cu Sanyi Lungu ( cred ca e maghiar ), il avem pe Zoltan Teszari (nu-s sigur dar cred ca e si el maghiar ) ii avem pe fratii Mudura.Cum adica nu avem businessuri??? Sunt multi oameni de afaceri in Bihor, dar voi de ura nu vedeti decat prostie.Doamne fereste de un rroman, dar mai ales de un rroman prost.....
Postat 20 Ianuarie 2013, 03:30 de ilie
bai prostilor
Sunteti niste retardati, dar aveti minte sa mergeti la Tesco si la Lidl din Ungaria si nu intelegeti numai un singur cuvant: kedvezmeny/arleszallitas.Retardatilor....Ardealul din rromania a fost si va fi a Maghiarilor orice ati face.De ce va spalati pe cur prin strandurile de la Gyula, Debrecen sau Hajduszoboszlo? Pentru ca nu aveti capacitatea sa face nici macar un amarat de strand.De ce nu ramaneti si voi in tara voastra de cacat??? hahahahahhaaa :-))))) retardatilorrrr :-)))))
Postat 20 Ianuarie 2013, 03:23 de escu
mai mergeti dracului cu partium-ul vostru
Leprelor udemeriste nu le sta capul decat la cacaturi ! in har-cov au majoritate in cj si in primarie si nu sunt in stare sa atraga fonduri.. tot ceea ce fac este sa arboreze steaguri unguresti si sa cante imnul ungurilor !
Postat 19 Ianuarie 2013, 23:54 de pt hu.
.
Trebuie sa gandim obiectiv. Clujul are o influenta foarte mare in nordul judetului Alba (care va trece la Centru), iar judetele Salaj si BN practic sunt judete satelit pentru judetul Cluj - probabil ca in Cj sunt mai multi salajeni si bistriteni decat in propriile judete! Maramuresul si Satmarul sunt si ele sub influenta economica/academica/culturala clujeana. Aceasta influenta strapunge chiar si treimea de est a Bihorului. Daca s-ar realiza regiunea Partium problemele ar fi: 1. Poate Oradea sa contracareze influenta Clujului din Salaj, Satu Mare si treimea de est a Bihorului? 2. Poate Oradea sa opreasca exodul tinerilor din regiune spre facultatile din Cluj avand in vedere ca Univ. din Oradea este planul B pentru cei care nu reusesc sa fie admisi in Cluj?(inclusiv pt multi oradeni getbeget) 3. Poate concura Oradea cu Clujul pentru atragerea investitiilor straine si guvernamentale?(clasa politica=0) Nu cred ca Oradea are potential sa faca fata acestor provocari.Noul Partium va deveni "de facto" o regiune satelit a Clujului. Nu prin extinderea influentei in Bihor, ci prin continuitatea influentei in SM si SJ.
Postat 19 Ianuarie 2013, 22:57 de radukku
@europa si @ Lucian
Echilibrat si realist comentariul tau, felicitari ! Da' n-ai cui explica, la peste 60% dintre oradeni/bihoreni le-a fost spalat creierul (sau ce aveau in tígvă), sunt niste talibani ai uslamului @Lucian Bun, nu vrem sub papucul clujenilor, dar aradenii, salajenii, ar vrea sub conducerea noastra ? Aici e un compromis, dar subiectul este creat artificial, a propus si Presedintele un asemenea plan si erau sa-l impuste uslamistii pt. inalta tradare....
Postat 19 Ianuarie 2013, 18:30 de pinonel
bh hu
ar trebui legat de hajdu-bihar si bekes mmegye ar fii mai bine:)
Postat 19 Ianuarie 2013, 17:08 de .hu
nici o sansa
Bihorul nu are nici o sansa inaintea Clujului , sa fim seriosi. Oradea oras sarac, cele mai mici salarii din tara, bussines-uri la limita supravietuirii, putere de cumparare zero. Oricat ne-ar manca patriotismul local trebuie sa recunoastem ca suntem la cca. 30% din capacitatea Clujului in absolut toate domeniile. Ce sa mai vorbim de infrastuctura, potential intelectual si altele. Orgoliul ar trebui lasat deoparte si sa apreciem realitatea asa cum este. Ex . Cluj- cele mai mari centre de soft, bussines-uri competente international, aeroport international, preturi imobiliare mentinute chiar si pe timp de criza,clinici competente Oradea - taxe mari, salarii mici, aeroport zero,
Postat 19 Ianuarie 2013, 16:49 de europa
@walk
Un comentariu pertinent, de pe un alt site de stiri: "Eu zic ca toata smecheria cu regionalizarea fortata peste capul cetatenilor e o gaselnita a maharilor de la putere din Bucuresti cu scopul vadit de a instiga la vrajba si crearea unor teme false de conflict si incordare dintre diferitele regiuni ,tinuturi (chiar istorice in unele cazuri) in scopul de a distrage atentia cetatenilor de la adevaratele probleme ardente care macina tara.Sigur noi nu avem nimic cu Clujenii sper ca nici ei cu noi dar lucru clar nu vrem sa devenim subordonatii lor cum cred ca nici ei n-ar vrea sa fie subordonati noua.Iar daca cineva s-a gandit ca va putea invrajbi etniile din zona noastra se insala amarnic.Exemplul nostru de convietuire civilizata si pasnica in dorinta comuna de a fi respectati pentru aportul adus la dezvoltarea si varsarea cotelor de impozit in cosul comun a bugetului central cred ca ar merita mai mult respect din partea alesilor de la putere ,concretizat in consultarea locuitorilor daca vor sau nu sa faca casa comuna cu o regiune straina lor(nr.cluj).Daca am demonstrat ca suntem printre cei mai buni contribuabili(locul 7 din 41)si am fost di totdeauna resedinta de regiune,atunci sa nu lasam sa ni se ia acest prerogativ!!!! Sa nu hotarasca miticii in locul oradenilor!!!!Opris.
Postat 19 Ianuarie 2013, 16:31 de Lucian
@walk
Altceva inafara de unguri mai vezi, uita-te la tine, esti mai bun decat ungurii? Te consideri mai civilizat, mai destept sau cu ceva in plus fata de ei? Banuiesc ca daca ai o hartie in mana, o arunci jos, desi cosul e la 2 metri de tine. Numai ura vezi in fata ta, ca parca la Cluj nu sunt si unguri, dar mai bine vom deveni un oras ceva mai rasarit decat Salonta, decat sa fim noi centru de regiune, si atunci o sa spui ca de ce nu vin investitori aici, si doar chinezi, cu magazine chinezesti, ca ai salarii de cacao si ca de ce nu se face aia si aia, si totul va merge la Cluj, iar daca nu iti place aici, si nu iti doresti dezvoltarea orasului, esti liber sa te muti. Si apropo sunt roman 100%, dar mai bine ai invata sa scrii corect, daca tot te consideri roman.
Postat 19 Ianuarie 2013, 16:29 de HGH
@ high cel mic
Vrei sa fii sluga ungurilor dute in ungaria si vorba ta LASANE. Noi vrem cu frati nostri romani nu cu bozgorii.
Postat 19 Ianuarie 2013, 13:14 de walk
ORADEA
Oradea, a fost, este si TREBUIE SA RAMANA centru de regiune, nu va mai tot certati atata, pentru ca intrarea sub tutela Clujului ar transforma Oradea intr-un oras mediocru, cu investitii cu taraita aprobate de Cluj, cine vrea sa apartina de Cluj, sa plece si sa ne lase, eu sunt bihorean, si vreau sa raman mereu bihorean! Indiferent ce suntem, romani, unguri, tigani, slovaci etc., Oradea trebuie sa ramana centru de regiune, si pentru asta trebuie LOBBY de la toti oamenii care au fost trimisi in guvern din judetul nostru, felicitari lui Cseke pentru initiativa, sper sa urmeze si altii!
Postat 19 Ianuarie 2013, 10:59 de HGH
unguri separatisti idioti
Cei mai mari cretini din Europa !
Postat 19 Ianuarie 2013, 10:10 de abet
@max(im)
va fu*teti voi intre voi gozborii frustrati, putori, muritori foame ! HUUU..... GUNOAIELOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 19 Ianuarie 2013, 10:00 de gozbori imputiti
@ max
Scrii bine in limba romana, mai bine decat multi romani ! Totusi, atentie la ,,fineturi" : in limba romana se scrie corect SE VOR PLANGE... e o chestie cu timpul conjugarii si cu diateza, nu-ti impovarez mintea cu astea si nu-s carcotas ! Ai dreptate, vom ramane ce suntem, poate vom ajunge si mai rau daca ,,centrul" va fi la Cluj si e foarte adevarat si ca parerea noastra nu conteaza ! Dar parerea noastra nu conteaza pt. ca am votat ca prostii, deci ne-am facut-o noi, cu voturile noastre ! N-a picat din cer pe functii nici popa ciordel, nici mang_litorul si nici stupidul asta de birau... despre ,,alesii" locali sau despre parlamentarii de Bihor... niste nulitati ! Cu toate astea, mai bine sa ne fu*tem noi, intre noi, romanii, decat sa ne-o traga hungurii ! Ei, asta n-o puteti voi pricepe !
Postat 19 Ianuarie 2013, 07:45 de maxim
pt max
de ce sunt ungurii din Har-Cov, cei mai saraci din Romania ? acolo au si CJ si Primaria . de "capabili" cu sunteti. de ce nu atrageti fondurile europene ? pt ca sunteti niste necalificati. umblati doar cu steagurile unguresti dupa voi, cantati imnul unguresc si nu aveti nimic in cap.
Postat 19 Ianuarie 2013, 01:24 de lampadar
@max
tu esti un troglodit tokesisto-udemerist cu creierul spalat de separatismul, izolationismul si segregationismul hunguresc. nu exista mocirla mai mare decat aceea in care va balaciti voi, cretinoizi frustrati. injurati, distrusilor ca asta e singurul lucru care il aveti in capetele alea seci. in ungaria cu voi separatisti idioti. in rezervatii cu voi.
Postat 19 Ianuarie 2013, 01:18 de hehehehehehehehehe
ignoranti
am citit postarile de mai jos. am ajuns la concluzia ca niste semidocti mancatori de seminte, cu creierul bine spalat de discursurile nationaliste ale lui c.v. tudor & co, s-au panicat ca vor fi vaduviti de placerea de a vorbi romaneste, limba pe care, dupa cum se vede, oricum nu o stapanesc. s-au apucat sa-i injure pe unguri cu patima si frustrarea marginalilor care urasc orice este mai presus de mocirla in care ei se scalda si se complac. credeti ca ei inteleg ceva din toata povestea asta cu regionalizarea, cu reorganizarea teritoriala? cereti argumente in favoarea sau impotriva regionalizarii si le-ati inchis gura definitiv. aceiasi \"patrioti\" vor veni peste 5-10 ani si vor plange ca ei traiesc mizerabil pt ca clujui le-a furat sansa de a se dezvolta in voie. nu le mai dati atata atentie ca vor ajunge sa creada ca ei chiar sunt importanti si ca parerea lor chiar conteaza!
Postat 19 Ianuarie 2013, 00:40 de max
ungureasca e o limba moarta
ungurii nu trebuie sa mai vorbeasca ungureste. trebuie sa vorbeasca romaneste ca sa ne putem intelege cumva cu ei, dar nu vor.
Postat 18 Ianuarie 2013, 23:27 de walk
@anticom...
mah nenorocitule, sa scrii Romania cu litera mare, ungaria se scrie cu litera mica ! CRISANA si nu partium !
Postat 18 Ianuarie 2013, 23:20 de huu.........
sa plece in ungaria
:) oricare varianta e mai buna decat ce cu unguri concentrati (nu la canal, ca s-au dus vremurile alea), desi pt unii ca ceke, n-ar fi rau, cretinoizi separatisti. sa mearga in ungaria sa le dea orban pamant. sa-i bage in rezervatii.
Postat 18 Ianuarie 2013, 23:17 de abet
Cea mai buna varianta - 2
... lucru care s-a si intamplat (cu foarte mici exceptii) in Bihor. Celor, de ambele etnii, care cred ca una sau alta dintre etnii este supeioara celeilalte nu pot sa le spun decat (de fapt o sa-l citez pe Mircea Dinecu) : Bunul Dumnezeu i-a impartit in mod democratic pe prosti pe pamant. A dat si unora si celorlalti. Noi cei cu neuronii la purtator trebuie sa facem in asa fel incat sa nu intalneasca prostii nostri cu prostii lor, sau daca se intalnesc sa nu-i bagam in seama. Ar trebui sa ne mandrim cu multiculturalitatea judetului Bihor (romani, maghiari cehi, slovaci, evrei, nemti etc). Putem invata unii de la altii tot ce e mai bun in cultura fiecarei natii. Asta e viitorul, orice alta cale nu este altceva decat intoarcerea la un timp pe care nu cred ca-l mai vrea nimeni. Si inca ceva, aceasta regiune Crisana ar face parte tot din romania, asta ca sa-i linistesc pe tulburatii care au senzatia ca fura cineva pamantul de sub picioare.
Postat 18 Ianuarie 2013, 22:41 de anticomunistul
Cea mai buna varianta
pentru Oradea este, asa cum am mai sustinut intr-un comentariu, reinfiintarea regiunii istorice Crisana, care cuprindea, daca bine imi amintesc, intreg judetul Bihor, judetul Arad pana la (inclusiv) Chisinau Cris, Salajul, pana dincolo de Simleu, o mica portiune din sudul judetului Satu Mare inclusiv orasul Carei si nordul judetului Hunedoara pana dincolo de Brad. Si varianta UDMR este mai de acceptat decat sa fim arondati la Cluj. Poate ati uitat guvernarea Boc, cand toate investitiile pretabile nord-vestului romaniei s-au dus la Cluj., sau ati uitat ca "tinem" de Cluj cu drumurile si urmarea a fost ca pana acum doi ani toate drumurile importante din Bihor erau adevarate capcane ale mortii. Noroc cu unele proiecte europene ca am ajuns si noi sa avem legaturi rutiere decente cu Satu Mare si Arad. Ati uitat ca in ciuda numarului mare de reclamatii cu privire la mirosul ce vine de la crescatoria de porci de langa Palota, au venit inspectorii de mediu de la Cluj si au zic ca aia functioneaza OK? Daca acei inspectori de mediu ar fi locuit in Oradea fiti siguri ca altul era verdictul. Cat despre unguri, cred ca suntem condamnati (atat noi cat si ei) sa traim in buna intelegere....
Postat 18 Ianuarie 2013, 22:28 de anticomunistul
plopica
Da, mai, ai dreptate si inca mare: ungurii din tara noastra scriu/vorbesc romaneste cam cum ar face-o intr-o limba straina ! Noua, romanilor, nu ne ia mult sa invatam sa comunicam decent intr-o limba straina : engleza, franceza, germana, italiana, spaniola.... dar la ce ne-ar folosi sa invatam ungureste ?!
Postat 18 Ianuarie 2013, 19:30 de Orădean
pt popica
Bravo! Am gasit in sfarsit un oradean normal la cap!
Postat 18 Ianuarie 2013, 19:30 de Geo
vai vai
Din cauza urei nu vedeti ce scrieti.Preferati ca Oradea sa ajunga pe locul 2 si Clujul sa ne fure toti banii?Uitati-va numai ce drumuri avem in Bihor si ce drumuri au cei din Cluj, cum treci Piatra Craiului.Daca o sa ajunga Clujul centru cultural noi o sa ajungem unde am fost acum 10 ani, adica niciunde!Vai Doamne ce prosti puteti fi ca nu vedeti numai ura.Ca fapt divers, orice ati face toti patriotii Romaniei noi tot aceeasi limba o sa o folosim, iar cartile sunt jucate de sus si opiniile voastre ajung la buda.Nu stiu daca ati observat ca ,indiferent de natie, cat de bine scriu pe romana, nu stiu voua cat timp v -ar lua sa invatati o limba straina :-)))
Postat 18 Ianuarie 2013, 18:00 de popica
@radar
e adevarat : "asta ii arde pe separatistii disperati. culoarul spre ungaria dinspre Har-Cov-Mures. nu mai vad ei partium pana-i hau si daca or sa crape toti" .saptamanal apare disperatul asta de cseke, lider al separatismului unguresc cu varianta ungureasca pt regionalizare, /partium/ plus har-cov-mures ! "
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:58 de nail
fiecare dupa cum merita
evident ca ar primii ceea ce merita. neamtul a fost implicat in niste adoptii internationale cu cantec. despre copiii care au fost plasati prin intermediul lui nu se mai stie nimic. bunicii acelor parinti sunt disperati. au cerut ajutor Statului Roman, in leg. cu aceasta problema. asa ca neamtul cine stie in ce alte potlogarii se mai baga si ce \"cheltuieli\" mai vrea. cine se infige o data... o va face si a doua oara.
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:41 de ilie
pt. @nea ilie
Uite o stire de ultima ora : ,,Fostul candidat al PSD și PNL la funția de premier al României, primarul Sibiului, Klaus Johannis, pare să fi intrat în război cu foștii săi susținători. Ponta a tăiat fără vreo explicație banii alocați Sibiului pentru participarea la un târg internațional de turism.Guvernul i-a tăiat banii primarului Johannis după ce acesta a criticat executivul USL in problema stabilirii cuantumului taxelor si impozitelor locale. " Daca neamtul, care mai ieri defila brat la brat cu antenescu, l-a sustinut la prezidentiale, a primit un picior in gura cand a marait, ce-ar primi bolovan, popa sau mang_litorul.....
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:27 de ilie
cretini separatisti
gunoiule, te arde adevarul evident ! mergeti in ungaria sa va dea orban pamant sa faceti separatism !
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:25 de pt geo
realitati
ungurii vor disparea primii. lucru pozitiv pt ca nu vor mai fi partide infiintate pe criteriu etnic. poate tiganii sa mai incerce ceva dar in cazul lor nu exista o tara in zona care sa-i incurajeze la tampenii asa cum se intampla cu ungurii.
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:19 de realitati
pt cel de la 16.11
Dupa limbajul pe care-l folosesti, se vede cati neuroni ai (adica zero). Frustratule...
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:19 de Geo
@geo&comp
voi ungurii vreti separatism si segregationism. votati pe criteriu etnic, nu noi romanii. de ce nu mergeti in ungaria sa faceti acolo separatism ? frumos ar fi si progresist aici fara voi ! VALEAAAAAAA !!!!!!!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:11 de Afaracuporciidintara
catre @geo, bogdan si tuturor bihorenilor
Va rog sa ma iertati ca va mint de 5 ani ! In ultimele luni m-au ajutat foarte mult popa ciordel si ioan mang_litorul ! Noi v-am promis orice numai sa-i votati pe tantalaii care au candidat sub sigla usl, dar degeaba i-ati votat, ei va vor ajuta precum ajuta funia pe spanzurat. Acum am sunat pe la Bucuresti, dar cartile sunt facute, noi nu avem pe nimeni care sa se compare cu politicienii de elita clujeni, indiferent de partid. Credeti-ma ca ne-am zbatut, beni ne-a dat la fiecare cate un telefon fara limita de minute, dar degeaba sunam, copy-lotul si căcărău ne inchid telefoanele in nas sau nu ne raspund. Si beni e suparat, pai el stie ca daca Clujul devine centru regional si el devine falimentar.
Postat 18 Ianuarie 2013, 15:53 de nea ilie
pt cei ce vor clujul
Dar daca vreti atat de mult cu clujul, de ce nu va mutati la cluj, iar pe noi sa ne lasati sa traim in pace si prietenie cu ungurii? Sau mutati-va in Moldova, macar acolo scapati de unguri...
Postat 18 Ianuarie 2013, 11:53 de Geo
Oradea, centru regional
Haide-ţi să gândim, în primul rând economic, cât mai favorabil pentru Oradea şi judeţul Bihor. Unde este patriotismul local? Acuma este momentul, ca indiferent de criterii sau alte chestiuni, să sprijinim Oradea să ajungă centru de regiune.
Postat 18 Ianuarie 2013, 11:08 de Bogdan
culoarul spre ungaria
asta ii arde pe separatistii disperati. culoarul spre ungaria dinspre Har-Cov-Mures. nu mai vad ei partium pana-i hau si daca or sa crape toti.
Postat 18 Ianuarie 2013, 01:58 de radar
ungurii minoritari
Franele udemeriste ! Orasul era mult mai avansat daca nu existau franele udemmeriste in zona. Au blocat dezv orasului. Vezi blocarea dezv aeroportului plus alte proiecte. Bolojan stie asta foarte bine. Ce sa mai spunem de /retocedarile/ facute de acestia si pt care Statul Roman le-a deschis procese in instatnta ! Saptamanal apare acest disperat, cseke cu varianta udemerista de regionalizare pe criteriu etnic. Raspunsul este clar. CRISANA, DA ! partium, nu !
Postat 18 Ianuarie 2013, 01:42 de Banii orasului
Crisana nu Partium
Ori regiunea Crisana istorica(cu Aradul si raioanele Carei si Simleu din SM si SJ) ori actuala regiune de dezv NV, chiar cu capitala la Cluj.O regiune impreuna cu actualele judete SM si SJ,ar augmenta prea mult proportia populatiei maghiare in regiune.
Postat 18 Ianuarie 2013, 01:26 de adevarul
pt0m(geo)
asta a fost pe vremea rahatului de ungaria mare. acuma, statul acela nenorocit a falimentat iar pe tine sa arunce groparii pamant daca preferi sa nu fii incinerat. voi ungurii ratati separatisti sunteti cei mai mari cretini ai acestui continent ! nu vreti sa vorbiti romaneste nici acum daramite daca ati avea si puterea ! jegosule, cseke este unul din militantii pt autonomia ungureasca. am sau nu dreptate gunoiule ? cine sunt ipocritii ? de ce faceti politica pe criteriu etnic ? de idioti ce sunteti. AU DREPTATE TOTI CEI CARE SPUN CA ORICARE VARIANTA ESTE MAI BUNA INSA CEA UNGUREASCA IN NICI UN CAZ! VARIANTA UNGUREASCA SE EXCLUDE ! nici acuma nu vreti sa vorbiti romaneste dar daca ati fi la putere. vedem ce se intampla in Har_Cov. magari disperati separatisti, n-aveti decat sa va aruncati cu totii in Cris cu frigiderele legate de gat, loseri idioti !
Postat 18 Ianuarie 2013, 01:23 de huuu..............
Partium
BIHOR nu a fost NICIODATA parte din Transilvania!!! Bihor a facut parte din regiunea autonoma Partium (http://en.wikipedia.org/wiki/Partium) !!! Istoric, economic, social, cum vreti voi BIHOR nu poate fi cu Clujul;
Postat 17 Ianuarie 2013, 23:24 de 0m
ipocritilor
Daca Attila Cseke s-ar fi numit Ion Popescu, atunci i-ati fi acceptat propunerile? Sunteti atat de orbiti de ura, incat nu vreti sa vedeti realitatea! Fratilor, este totusi voba de banii orasului incare traiti!!!
Postat 17 Ianuarie 2013, 22:50 de Geo
Reorganizare teritorială, varianta udmr
Reorganizare teritorială, varianta udmr udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, publicate si in presa.
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:53 de Aircraft Patrolled
anti udmr, ppmt, pcm.
politica si regionalizare pe criteriu etnic... o spun din capul locului, decat cu ungurii mult mai bine cu romanii.
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:39 de Gyorgy
separatismul unguresc
a cazut prada in propria-i capcana. au o mare problema, respectiv faptul ca sunt minoritari in zona de frontiera si atunci se screm cu tot felul de asa zis /variante/. il vedem frecvent pe acest cseke (se pare ca, /caratorul de valiza/ a fost desemnat sa para a fi cel mai credibil. i se fac articole in aceasta directie). cum apare disperat saptamana de saptamana cu unica solutie care le-ar putea fi de folos. nu apare insa niciodata cu vreo pozitie antiseparatista si antiizolationista. din contra, e prezent la toate manifestarile de gen !!!!!
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:32 de ptAircraft Patrolled
Nasol!
Si Carp III stie ce spune. Ultra-nasol. PS: Revin cu intrebarea: Oare cum se scrie corect \"vioara-ntii\" ?
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:29 de dural100
Inconsecvenţa UDMR
În decembrie 2007, conform şedinţei de guvern care stabilea crearea a 12 poli naţionali de creştere, Oradea era pe acea listă la poziţia 9, devansând chiar la criterii Cluj-Napoca, astfel că cele două municipii urmau să se separe regional, imediat ce acest proiect ar fi fost avizat de Comisia Europeană. Acest lucru s-a şi întâmplat, până ce guvernul PNL+UDMR de la acea vreme, în urma presiunilor şi intereselor, a scos Oradea de pe listă, revenind la proiectul cu 8 poli de creştere ... Unde era capul UDMR atunci, în raport de Oradea ? Acum este târziu pentru că, a întoarce decizia agreată de Bruxelles, deja de peste 4 ani, este practic peste voinţa unora sau altora. Aşa că, data viitoare să gândiţi cu capul, nu cu limba pierzantului de acum !?! Oradea are pecetea pusă, adică oraş de mâna a doua cu mai puţin de 200.000 locuitori. Nu poţi avea centru regional la nivel de municipiu de gr. II. Aşadar, Atilla, taci şi sapă ca până acum !?!
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:10 de Carp III
Unguru' stie ce spune !
Catre toti prostalaii care (oricum) sunt mai prosti ca Cseke: Ce va convine: "second-hand"in regiune cu Clujul sau vioara-ntii in regiune cu SJ, SM si MM ? Aici e vorba de bani. Daca Clujul ia tot (ca doar le stim naravul), pentru noi ce mai ramine? PS: Oare cum se scrie corect "vioara-ntii" ?
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:02 de dural100
asta e
atata vreme cat udmr a blocat dezv. aeroportului, normal ca suntem pe ultimul loc la salarii. marii investitori nu vin fara un aeroport international functional.
Postat 17 Ianuarie 2013, 19:56 de corso
pt pinonel
piata din debretin e mai scumpa decat cea din Oradea.
Postat 17 Ianuarie 2013, 19:52 de comerciant
Bateti apa-n piua !
Nu se uita nimeni in gura noastra, nimeni dintre cei ce iau decizii nu-i interesat de ce vrem noi ! Liderii uslamisti locali sunt la Bucuresti niste neica-nimeni, s-a vazut ce cuvant au la sefi... vezi cazul Octavian BOT ! Căcărău si-a luat dreptul si s-a.... pisat pe bolovan, pe popa ciordel &co. Nici la psd lucrurile nu stau mai bine. Zbierau inainte de alegeri ca sa votam usl, ca ne va veni de la Bucuresti lapte si miere, ca pontone ne va umple de bani, proiecte, etc, etc. Peste 60% (cei mai prosti) dintre noi au crezut si au trimis in parlament niste toape si niste tantalai... cum credeti ca ne vor ajuta astia ? Eu am mai spus : suntem si vom fi si mai mult un biet targ de provincie, nu mort, dar in agonie. A trecut pe langa noi Aradul ca rapidul prin gara; si asta in 10-15 ani... ne place, nu ne place, asta-i adevarul. Iar Clujul e Cluj.... ce sa mai vorbim. Noi vom ramane cu lidl-ul de la Berettyóújfalu si cu piata din Debretin si cu galbejitii pe care ni-i aducee bolovan si cu cel mai mic salariu din tara !
Postat 17 Ianuarie 2013, 19:49 de pinonel
Lepre udemeriste........
Tot cu ochii dupa furat !
Postat 17 Ianuarie 2013, 19:28 de GMT
@/costicla/
ungure, nici vorba ! esti escroc din nascare. hehehehehe.....auzi si la asta... tupeu de escroc losaer... sa mearga la Cluj ca sa-si schimbe buletinul sau pasaportul ! poi, mah, prostea... buletinul poti sa-l schimbi si la Beius ori la Alesd. Pasaportul la Oradea. un singur lucru nu o sa mai vezi. Steguri unguresti pe Primaria Oradea si pe CJ. Acolo este si va fi Tricolorul Romanesc !
Postat 17 Ianuarie 2013, 19:17 de nail
@/costicla/
ungure, nici vorba ! statisticile arata ca Romanii sunt de multe ori mai civilizati si cu mai mult bun simt decat ungurii.
Postat 17 Ianuarie 2013, 19:09 de intotdeauna
lipseste culouarul catre ungaria
nu mai pupa ungurii Partium, pana-i hau, oricat s-ar screme ei. daca ar fi majoritari aici asa cum sunt in har-cov, ar fi mare tambalau in zau.
Postat 17 Ianuarie 2013, 19:04 de 007
bai fratilor
Bai fratilor, nu stiu ce credeti voi, dar eu sigur n-as fi de acord sa ma duc pana la Cluj ca sa imi schimb permisul sau buletinul! Va dati seama ca am ajunge pentru Cluj, ce este Beiusul pentru Oradea? Pai cu sau fara \"ungurime\" majoritara dar as prefera sa fim noi Oradea un centru de dezvoltare.Si ce daca sunt mai multi unguri, ne-or da afara sau ce???Nu de alta, dar din pacate statisticile arata ca de multe ori ungurii sunt mai civilizati si educati decat noi Romanii !!!
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:56 de costica
@crisean
perfect de acord,crisana e numita asa de la cele trei crisuri si ar fi de la gura hont,ineu de arad, chisinau cris,carei si simleul silvaniei,in schimb satu mare a fost totdeauna cu maramuresul chiar si prin cultura asa cum doresc liderii udmr dar ei vor o majoritae daca se poate in N-V pt a avea un cuvint greu de spus prin acapararea unor posturi cheie in zona unde ar avea o oarecare paritate cu romanii,fiti siguri ca si-au facut temele bine,deci cum zici si tu,decit cu ei mai bine cu clujul
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:50 de luky
Reorganizare teritorială, varianta udmr.
udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, publicate si in presa.
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:44 de Aircraft Patrolled
stim
udemeristii... tot cu ochii dupa furat.
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:35 de safe
Crisana nu Partium
Ori regiunea Crisana istorica(cu Aradul si raioanele Carei si Simleu din SM si SJ) ori actuala regiune de dezv NV, chiar cu capitala la Cluj.O regiune impreuna cu actualele judete SM si SJ,ar augmenta prea mult proportia populatiei maghiare in regiune.
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:30 de Crisean
Lepre udemeriste
Dar separatismul si izolationismul unguresc e legal ?
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:08 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON