URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2013, 14:56

Cseke Attila: Nicolăescu are dreptate cu medicii care lucrează şi la stat, şi la privat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a criticat dur, numind-o drept "o prostie", declaraţia făcută de actualul ministru Eugen Nicolăescu privind greşeala de a fi decis descentralizarea spitalelor judeţene. În schimb, deputatul a afirmat că îi dă dreptate lui Nicolăescu în privinţa conflictului de interese în care se află medicii care prestează atât la stat, cât şi la privat, şi care îşi duc pacienţii din spitalele publice în propriile unităţi.

Oradea, exemplu perfect

"Eu, când am plecat de la Ministerul Sănătăţii, mi-am propus să nu comentez declaraţiile celor care vor urma pe acest post, pentru că fiecare are gândirea lui şi politica lui, dar declaraţia domnului ministru Nicolăescu privind descentralizarea spitalelor este o prostie, şi ea a fost dealtfel taxată ca atare în USL", a spus Cseke Attila, acum deputat, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Oradea.

"Domnul Nicolăescu este şi inconsecvent. A criticat faptul că la descentralizarea spitalelor judeţene unul a ajuns la un Consiliu Local, nu la Consiliul Judeţean, este cazul Bihorului, unde Spitalul Judeţean a fost preluat întâi de CJ, iar apoi de Primărie, dar în aceeaşi declaraţie a lăudat, mai jos, situaţia în care se află acum Spitalul Judeţean din Oradea", a spus Cseke, adăugând că şi el apreciază cât se poate de mult transformarea în bine a acestei unităţi, imediat după trecerea ei în subordinea municipalităţii.

Fostul ministru şi-a apărat hotărârea de a fi descentralizat spitalele, transferându-le din subordinea Ministerului în cea a autorităţilor locale, afirmând că după acest transfer, în cursul anului trecut, investiţiile în unităţile respective au crescut spectaculos: "În 2012, sumele investite de autorităţile locale în spitalele pe care le-au preluat au crescut de şase ori".

Medicii, ori-ori, dar nu acum

În schimb, în ceea ce priveşte o eventuală instituire a unor interdicţii pentru medicii angajaţi în unităţile spitaliceşti publice de a lucra şi în spitalele private, fostul ministru a opinat că Eugen Nicolăescu are un "temei" şi a spus chiar că şi el s-a gândit la acest lucru când deţinea portofoliul, dar măsura ar fi avut nevoie de o pregătire prealabilă, pentru a nu bulversa întregul sistem sanitar din ţară. "Eu aş fi de acord cu o interdicţie ca medicii angajaţi la stat să nu poată lucra şi la privat, dar azi nu poţi să iei o asemenea măsură, pentru că dereglezi funcţionarea întregului sistem, aşa cum este ea", a spus Cseke.

El a afirmat că atunci când era ministru a făcut o deplasare în Turcia, "ţară care ne poate fi un model în acest sens", deoarece până în 2010 aici 60% dintre medicii care lucrau în spitalele publice aveau angajamente şi la spitale private, dar a reuşit să rezolve problema.

"Acolo au hotărât să nu mai plătească medicii la fel, ci în funcţie de performanţe, astfel încât după un an numărul medicilor care lucrau în ambele sisteme au scăzut până la cel mult 10%. Iar asta pentru că medicii au renunţat ei, de bună voie, să mai lucreze la privat, când au văzut că munca lor era plătită de spitalele publice", a explicat Cseke, adăugând că, din cele spuse lui de omologul turc, în această ţară se intenţionează, ca următor pas, introducerea interdicţiei ca medicii din sistemul de stat să mai lucreze şi în cel privat.

Mai mult, Cseke a afirmat că în perioada când a fost ministru a intenţionat să deruleze un program-pilot în patru judeţe, pentru a introduce în primul rând salarizarea diferenţiată a medicilor din sistemul public, însă proiectul său a fost respins. "Era un proiect-pilot, care s-ar fi aplicat pentru spitalele municipale şi judeţene din Oradea, Satu Mare, Brăila şi încă un judeţ, pe care acum nu mi-l amintesc, dar a fost repins de Ministerul de Finanţe", a spus Cseke.

Tăierea, cu dus-întors

Pe de altă parte, fostul ministru a afirmat că în ce priveşte tăierea finanţării din fonduri publice a spitalelor private, această decizie poate fi luată, dar în funcţie de realităţile locale. "În ce priveşte tăierea banilor la privaţi, eu nu sunt complet împotriva ideii, dacă se face un studiu în fiecare judeţ, unde sunt servicii acoperite şi de stat, şi de privat, pentru că acolo se poate tăia. Dar sunt şi judeţe unde anumite servicii sunt acoperite doar de privaţi", a spus Cseke.

Fostul ministru a amintit în acest context că, potrivit unei directive europene, din 25 octombrie 2013 cetăţenii români se vor putea adresa pentru anumite servicii medicale oricărui spital din Uniunea Europeană, indiferent că acesta este public sau privat, urmând ca unitatea la care a fost tratat să trimită factura către Casa Asigurărilor de Sănătate din România, care va avea obligaţia achitării ei. "Acolo (n.r. - în UE) nu se face diferenţa între public şi privat, şi dacă Ionescu merge la un spital privat din Viena, tratamentul lui se va plăti tot din bani publici româneşti", a spus Cseke.

Fostul ministru a adăugat că tocmai apropiata intrare în vigoare a acestei directive europene l-a determinat ca atunci când a condus Ministerul Sănătăţii să decidă investiţii majore în spitalele aflate în judeţele de frontieră din zona de vest a ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
minciuni
Ca sa nu mai vb de medicii asa zis invatatori de la Sorbonica si nu numai. Toti au 2 joburi full time la stat. Unul la spital norma intreaga si unul la facultate norma intreaga. daca nu se sesizeaza nimeni ii doare in cot. si isi bat joc si de bolnavi si de invatacei.
Postat 18 Ianuarie 2013, 22:11 de misu
Indiferent de forma de proprietate,bolnavu-i partea civila(aia .ututa)
Din pacate bolnavul tot nevindecat si fara bani ramane. La stat ii goleste buzunarul doctorul iar la privat spitalul. Daca are noroc supravetuieste daca nu nu.
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:54 de Fan sist.medical
rusineeeeee
ce faceti la CASA DE SANATATE , manca v ar ce nu v a mancat BINE pana acum, rusine stai pentru o adeverinta 3 ore, rusnie mizerii care administreaza aceste instituti, sa nu va ierte D-zeu la cat va bateti joc de bietii batrani, mai nesimtitilor un medic are 6 programari la 30 de pacienti in rest la cabinet PRIVAT asta da management, ce naiba a facut PRIMARUL de tot il laudati ?
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:13 de rusinee sa va fie !
remember
Domnule deputat Cseke, imi pare rau, sunteti tanar, dar aveti nevoie de memothal. Dumneavoastra ati dat banii din minister prin primaria Oradea catre judetean , ati facut un lucru bun dar, tot aceeasi bani daca nu mai multi puteati sa-i dati direct din minister daca judeteanul era in subordinea dv. si asa aveati sanse mai mari sa obtineti functia de primar decat sa-i treceti prin mana lui Bolojan care si-a insusit meritele si apoi beneficiile necuvenite. Aviz si pentru dl. senator Bodog, sa nu faca aceleasi greseli.
Postat 17 Ianuarie 2013, 16:09 de om
este jaffffffff pe fata
faceti ceva cu sisistemul de ASIGURAT la sanatate, este inadmisibil sa incalci drepturile OMULUI cotizezi din mai multe susure un angajator nu plateste si te considera neasigurat ? Voi stiti ca degeaba platesti la pensie contributie ca daca iti mai iei un loc de munca si nu vireaza banii nu esti asigurat, este jaffffffff pe fata, in complicitate cu STATUL care trebuie sa colecteze retinerile !!! Obliga pensionarul sa nu si riste asigurarea cu un alt loc de munca !!!!
Postat 17 Ianuarie 2013, 15:28 de este jaffffffff pe f
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON