URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2010, 12:32

Criza "concediază" alţi 600 de oameni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, Simona Iancu, care se află la conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor după ce fostul şef al instituţiei, pedelistul Mircea Matei, a plecat la conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare pentru Utilităţi Publice, a anunţat că în judeţ criza îşi face încă simţită prezenţa, prin diferenţa de contracte nou înregistrate şi cele desfăcute. "În luna martie, numărul contractelor individuale de muncă nou înregistrate la ITM Bihor a crescut cu 11,64% faţă de luna februarie, dar în acelaşi timp a crescut şi numărul dispoziţiilor de desfacere a contractelor de muncă, cu 17,61%. Totodată, numărul angajatorilor a crescut cu 15,28%", a declarat Iancu.

Potrivit acesteia, luna trecută, 3 angajatori şi-au declarat la ITM intenţia de concediere colectivă, 579 de salariaţi urmând să rămână pe drumuri. "Nu toţi sunt însă din Bihor, deoarece 492 sunt salariaţi care aparţin unor unităţi care au puncte de lucru şi pe raza altor judeţe", a explicat Iancu.

Ea a afirmat că aceste intenţii de concedieri colective "nu sunt îngrijorătoare", raportat la concedierile de anul trecut şi a afirmat că, pentru a evita concedierile, foarte multe societăţi au recurs la Ordonanţa 4/2010, care permite angajatorilor să le suspende angajaţilor contractele de muncă pentru cel mult 90 de zile. Astfel, în această perioadă ei nu plătesc taxe la stat, iar salariaţii nu sunt concediaţi, ci rămân la dispoziţia angajatorului. "Avem această situaţie mai ales la firme din domeniul turismului. Salariaţii nu reprezintă o sarcină la şomaj şi pe această perioadă apar ca asiguraţi, la nivelul salariului minim brut pe economie, deci 600 lei. Acesta este motivul pentru care nu avem atât de multe concedieri", a mai explicat Iancu.

Ea a subliniat că, în schimb, îngrijorător este numărul mare al contractelor de muncă desfiinţate, deoarece "oamenii nu îşi mai găsesc locuri de muncă", dar şi faptul că angajatorii nu îşi plătesc cotizaţia la ITM Bihor, restanţele fiind de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Amenzi şi accidente

Simona Iancu a mai anunţat că luna trecută, pe domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 235 de angajatori, dintre care 145 au fost sancţionaţi, valoarea totală a amenzilor fiind de 165.300 lei. "41 de angajatori au fost identificaţi că practicau forme ilegale de angajare pentru 48 de persoane care activau fără să li se fi încheiat contracte de muncă", a adăugat ea. Valoarea totală a amenzilor este de 135.000 lei.

Pe de altă parte, adjunctul Eugen Cîrmaciu, care răspunde de Securitatea şi Sănătarea în Muncă la ITM Bihor, a anunţat că luna trecută au fost înregistrate 7 accidente de muncă, soldate cu un deces şi 6 cu incapacitate temporară de lucru. "În cazul decesului a fost vorba de un accident de circulaţie petrecut în luna februarie. Dosarul a fost finalizat în martie şi a fost vorba de neglijenţă în timpul programului. Şoferul a fost vinovat", a declarat Cîrmaciu, precizând că accidentul s-a petrecut la o firmă din domeniul construcţiilor.

El a mai precizat că pe domeniul SSM au fost făcute luna trecută 180 de controale care s-au lăsat cu 192 de sancţiuni, dintre care 28 amenzi în valoare de 102.000 lei, şi a fost sistată activitatea a 27 de instalaţii de muncă, fiind vorba de poduri rulate, macarale neautorizate şi schele. "Alte probleme au fost lipsa documentelor cu privire la instructaj şi protecţia muncii, vizita medicală anuală neefectuată, lipsa trusei medicale şi a echipamentului de protecţie individuală", a mai spus Cîrmaciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON