URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2012, 12:07

Cristian Puşcaş ar schimba modalitatea de facturare a CET-urilor. Doar că nu se pricepe...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PDL-istul Cristian Puşcaş, candidat la deputăţie pe Colegiul 8, şi-a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, proiectele pe care le va promova dacă va ajunge parlamentar, între acestea numărându-se atât modificarea legii 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cât şi îmbunătăţirea reglementărilor privind reabilitarea termică a blocurilor.

Puşcaş a spus că a şi avut deja întâlniri cu o parte din preşedinţii asociaţiilor de proprietari din colegiul său. Întrebat care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă aceştia, candidatul a răspuns că serviciile publice.

"Cea mai mare problemă a lor este modul de colaborare cu furnizorii de servicii. Evident că ne întoarcem la ce înseamnă Oradea, bazinul de apă geotermală pe care stă oraşul şi nu pe care nu ştim să-l exploatăm. Dincolo de asta, o nemulţumire a tuturor locuitorilor se regăseşte la modul de tarifare a apei calde. Peste tot în Europa sau ţările din Occident se foloseşte aşa numitul tarif binom", a spus arhitectul.

Acesta a explicat că, potrivit acestei modalităţi de calcul, care ar trebui implementată la nivel central, prin lege, consumatorul plăteşte în funcţie de cât consumă în anumite intervale orare şi în funcţie de cât de caldă este apa.

"Dacă într-un anumit interval orar apa intră cu o anumită temperatură, consumatorul va plăti un anumit tarif. Dacă un orădean de la etajul 4 sau 10 aşteaptă jumătate de oră să se încălzească apa, deşi acest lucru nu ar trebui să se întâmple, se va plăti funcţie de temperatura apei consumate, deci nu va plăti apa rece ca apă caldă. Lucrul benefic în această ecuaţie e că furnizorul de apă caldă va fi interesat să furnizeze la anumiţi parametri, pentru că interesul lui va fi să vândă apa caldă", a spus Puşcaş.

Întrebat de BIHOREANUL cum se gândeşte, concret, să implementeze acest sistem, de vreme ce în cazul blocurilor CET facturează consumurile direct asociaţiilor de proprietari, iar sumele se împart pe fiecare apartament în parte, PDL-istul a spus că nu vede o problemă în asta.

"Există un contor care se pune pe ţeava de dinaintea robinetului fiecărui proprietar. Evident că asta costă, nu e o treabă ietină, şi într-adevăr preţul la gicagalorie nu este stabilit de Primărie. Dar pe de altă parte nici nu poţi la infinit să iei bani pentru un serviciu pe care nu-l asiguri. Sistemul trebuie eficientizat", a afirmat Puşcaş.

Practic, PDL-istul consideră că CET-urile ar trebui obligate să monteze în fiecare locuinţă pe conducte dispozitive care să măsoare atât temperatura apei, cât şi ora la care a fost dat drumul la apă, iar datele ar putea fi contorizate, la fel ca până acum, la nivelul asociaţiilor.

Întrebat din ce bani ar urma să se facă această investiţie şi cam cât ar costa ea, Puşcaş a spus că... din banii pe care-i încasează CET-ul de la oameni, deşi - se ştie - CET-urile din toată ţara şi aşa încasează greu şi merg pe pierdere. "Nu am făcut un calcul. Sunt lucruri deja mult prea tehnice, pe care la ora actuală nu am cum să le stăpânesc", a recunoscut Puşcaş, concluzionând: "Hai să luăm tot pachetul legislativ care reglementează activitatea asociaţiilor de proprietari şi să le corelăm, să le optimizăm, ca un singur pachet".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
k
Sper ca pe 9 decembrie , locuitorii Oradeai sa nu uite de factura de incalzire!!!
Postat 13 Noiembrie 2012, 18:51 de cristi
IN SFARSIT
CRED CA E SINGURL CANDIDAT DE LA ARD CAT DE CAT OK...DECAT MARELE AVOCAT CUPSA....MAI BINE PUSCAS...SUCCES
Postat 13 Noiembrie 2012, 17:58 de alex
giga facturi
Sunt curios cand se va elibera factura pe luna noiembrie...sunt sigur ca pana pe 9 Decembrie nu!!!! Oare de ce? Pentru ca USL si-ar pierde muuulte voturi din aceasta cauza. Conducerea PNL si-a batut joc de locuitorii Oradiei in ceea ce priveste incalzirea!!! Cineva trebuie sa dea socoteala!!!!
Postat 13 Noiembrie 2012, 16:35 de aladeen
brav puscas
in sfarsit vorbeste cineva si de facturile la CET, se vede ca sunt si oameni care sunt interesati si de binele nostru si nu fac doar campanie electorala ci sunt interesati si de cum o ducem noi. Bravo domnu' Puscas!!
Postat 13 Noiembrie 2012, 15:03 de Horia
Candidati de primari
Vai si amar! Toti au logoree de candidati de primari si consilieri locali. Cum vedeti schimbarea Constitutiei, cum vedeti reforma administrativa, cum vedeti reforma sanatatii, etc. Sigur , unii dinspre stanga, altii dinspre dreapta. Din ce sa alegem noi? Care va aduce mai multi bani pentru Oradea? Penibil! A fost mai bine cand Bolojan concura cu Boagiu,care termina podul mai repede. Uitati-va acum la podul vechi de pe Densuseanu. Se face anul de cand sta decopertat si cresc plopii pe el.
Postat 13 Noiembrie 2012, 13:41 de talibanul portocaliu
bine ca sunt altii destepti
Bine ca stiu altii cum sa faca smecherii!!! Bine ca stie administratia locala cum sa umfle facturile la incalzire....as vrea sa vad daca au curajul sa emita facturile alea umflate inainte de alegeri!!!!
Postat 13 Noiembrie 2012, 12:56 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON