URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2010, 12:36

Creşte numărul bolnavilor de TBC la care tratamentul nu mai are efecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi pe plan mondial numărul bolnavilor de tuberculoză este în scădere, această boală continuă să fie în România, la fel ca în ţările sărace, o problemă de sănătate publică şi socială, dat fiind caracterul ei uşor contagios, dar şi faptului că tot mai mulţi bolnavi devin rezistenţi la tratamentul tradiţional.

„Avem tot mai mulţi bolnavi aşa-zişi multidrog rezistenţi, la care tratamentul nu dă rezultate din cauza faptului că şi-au administrat doze necoresponzătoare de antibiotice ori au întrerupt tratamentul înainte de vindecarea completă, crezând că s-au însănătoşit", a avertizat dr. Marcela Vigdorovici (foto), coordonatorul pe judeţ al programului naţional de tuberculoză, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri la sediul DSP.

dr. Marcela Vigdorovici.JPGPotrivit acesteia, în Bihor incidenţa cazurilor de tuberculoză a scăzut în ultimii opt ani, ajungând sub 80 de cazuri la suta de mii de locuitori, rata de îmbolnăvire cea mai mică din ţară fiind înregistrată în judeţul Harghita (25 de cazuri la suta de mii de locuitori), iar cea mai mare în judeţul Olt (peste 110 cazuri la suta de mii de locuitori).

În judeţul Bihor au fost înregistraţi anul trecut 462 de bolnavi de TBC, din care 389 au fost cazuri noi. Din acest total, 23 de bolnavi sunt multidrog rezistenţi, şansele lor de vindecare scăzând la 50%, faţă de 80-90% în cazul unui bolnav disciplinat, care nu a abuzat de antibiotice, nu a întrerupt medicaţia înainte de vindecare şi, foarte important, are un regim de viaţă echilibrat, fără abuz de tutun şi de alcool, cu o alimentaţie corectă şi o igienă corespunzătoare.

Tuberculoza, este bine de ştiut, e o boală cauzată de bacilul Koch şi care afectează în general plămânii, dar poate distruge rinichii, creierul, oasele, articulaţiile, ganglionii limfatici şi ochii. Intens contagioasă, ea se transmite prin respiraţie de la persoanele bolnave sau, mai rar, de la bacilii existenţi în laptele de vacă nefiert.

Primele simptome ale TBC sunt tusea prelungită la cel puţin 3 săptămâni, la început seacă, apoi cu expectoraţie purulentă şi uneori cu sânge, scăderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, febra, durerile în piept, transpiraţia abundentă, mai ales noaptea, şi starea de slăbiciune şi oboseală prelungită.

Cele mai bune metode de prevenire a îmbolnăvirii sunt aerisirea spaţiilor de locuit şi de lucru, menţinerea igienei, evitarea fumatului şi a alcoolului, alimentaţia echilibrată şi mişcarea în aer liber, plus vaccinarea antituberculoasă în cazul sugarilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON