URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2019, 15:00

Cozi de 8 kilometri! Timpii de aşteptare pentru camioane în vama Borş depăşesc patru ore

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E din nou aglomerație în zona punctului de trecere a frontierei Borș, unde cozile de camioane pe sensul de ieşire din ţară se întindeau joi dimineaţă pe circa 8 kilometri, din Borş până la sensul giratoriu de intrare în parcul industrial Eurobusiness cu continuare pe strada Uzinelor.

Verificări amănunţite

Joi dimineaţă timpii de aşteptare pentru camioane pe sensul de ieşire din ţară erau de mai bine de patru ore. 

"La punctul de trecere a frontierei Borş, timpul de aşteptare este de 250 de minute", a declarat pentru BIHOREANUL comisarul şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea în jurul orei 13.

Ambuteiajele s-au format în noaptea de duminică spre luni, când, la reluarea circulaţiei după restricţiile impuse cu ocazia Zilei Morţilor, poliţiştii de frontieră maghiari au început să facă verificări amănunţite ale modului în care şoferii şi-a achitat amenzile şi taxele de drum pe teritoriul Ungariei.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, interogarea bazelor de date poate dura, în funcţie de complexitatea operaţiunii, între 10 minute şi o jumătate de oră, iar în cazul în care conducătorul auto este găsit cu datorii faţă de bugetul de stat maghiar, automarfarul este indisponibilizat până la stingerea acestora.

Pe acest fond, în prima zi de la declanşarea verificărilor, timpii de aşteptare la frontiera Borş au crescut şi la 390 minute.

Chiar dacă ulterior durata de aşteptare la frontieră a mai scăzut, situaţia este încă departe de a intra în normal.

Ameninţări cu blocarea frontierei

O situaţie similară s-a înregistrat şi în punctul de trecere a frontierei Nădlac II, de lângă Arad, unde timpul de aşteptare pentru autocamioane a ajuns şi la 600 de minute. 

Reprezentanţii transportatorilor s-au declarat nemulţumiţi de situaţia creată.

"Nu ajunge marfa la timp, plătim pentru asta penalităţi, iar şoferii nu îşi pot face programul de odihnă prevăzut de legislaţie. În plus, în coloanele kilometrice de la graniţă, şoferii stau multe ore pe marginea drumului, fără toalete sau alte condiţii igienico-sanitare, ceea ce este inuman", a declarant presei Dorin Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor din Europa 2002 (APTE 2002).

Asociaţia a început consultări cu cei 250 de membri care deţin în total un parc de peste 3.800 de camioane în vederea iniţierii unor acţiuni de protest. "Dacă nu se rezolvă urgent problemele de la graniţa cu Ungaria, vom trece la blocarea punctelor de frontieră cu această ţară, inclusiv pe arterele traficului uşor", a ameninţat Popa.

Până joi la prânz, transportatorii nu iniţiaseră încă proteste, probabil şi pe fondul scăderii timpilor de aşteptare în vama Nădlac II la circa 60 de minute.

Potrivit statisticilor Poliţiei de Frontieră, începând de duminică noapte şi până joi la ora 12, prin PCTF Borş au trecut 10.000 de automarfare din care 6.000 pe sensul de ieşire şi 4.000 pe sensul de intrare în ţară. O situaţie similară s-a înregistrat şi în PCTF Nădlac II.

În Borş sunt deschise trei fluxuri de trafic deservite de patru poliţişti de frontieră, iar în Nădlac, patru fluxuri de trafic cu patru poliţişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E simplu
Trebuie raspuns cu aceeași monedă! De ce sa nu stea camioanele in Ungaria vreo 24 ore si autoturismele sa treaca 1 la 2 ore ...simplu ce are nr de RO trece ce are numar de Ungaria o băgăm la verificari... si cand zic verificari...zic tot, inclusiv masina desfăcută....sigur dupa 1 luna de astfel de tratament i vine mintea la Orban la cap...plus rutieră tot ce e Ungaria amenda...nu d alta dar asa fac si ei...sa zică unul pe care l a oprit unguru si a scapat fără amenda sau 20 euro la spaga ungur...sa i f.t de comuniști ce sunt!
Postat 07 Noiembrie 2019, 21:45 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON