URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2017, 15:46

Cornel Popa: Premierul Tudose îşi bate joc de locuitorii şi firmele din Ştei, care aşteaptă degeaba ca oraşul să aibă reţea de gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce astă-vară a atras atenţia asupra situaţiei aberante din Ştei, unde Ministerul Energiei a angajat în 2011 o firmă italiană, SC Melfi SRL, pentru a construi o reţea locală de gaz, iar în pragul ultimului termen acordat pentru finalizarea lucrărilor, 4 iulie 2017, acesta nu obţinuse nici măcar autorizaţia pentru începerea lor, senatorul PNL Cornel Popa a primit de la premierul Mihai Tudose un răspuns care denotă „indiferenţă, lipsă de implicare şi total dezinteres faţă de cetăţeni”.

Răspuns „copy-paste”

Într-o declaraţie dată publicităţii marţi, Popa aminteşte că „de aproape un an de zile încerc, pe căi parlamentare, să aflu de ce oraşul Ştei şi unităţile administrativ-teritoriale din zonă nu beneficiază de reţeaua de gaze naturale, având în vedere că pentru magistrala de gaz (de aproximativ 80 km) statul a cheltuit sume uriaşe, iar acum este nevoie doar de execuţia instalaţiilor de distribuţie”.

Senatorul bihorean aminteşte că după câteva luni de demersuri pe lângă Ministerul Energiei, la începutul lunii iulie l-a interpelat pe această temă şi pe premierul Mihai Tudose, însă răspunsul acestuia arată că „nu pare să-i pese mai mult de problemele românilor”. Ca dovadă, spune Cornel Popa, pe 1 septembrie - deci la două luni după expirarea contractului dintre Minister şi firmă - Tudose i-a trimis „un răspuns copy-paste”, „cu greşeli de scriere şi într-un evident plictis de tot ceea ce îi semnalăm noi, parlamentarii”, în care arată doar că încă se analizează posibilitatea de reziliere a contractului şi că în această toamnă sunt aşteptate modificări la legislaţia privind concesionarea acestor contracte.

„Populaţia din Bihor a avut pretenţii de la Prim-ministrul României, a aşteptat implicarea sa. A primit în schimb o bătaie de joc şi, în loc de verificarea activităţii celor din Ministerul Energiei, o reluare a explicaţiilor exact ca ale celor din Minister, în dispreţul cetăţenilor care i-au semnalat gravele abateri ale acestora”, spune senatorul PNL, încheind: „În prag de iarnă, sunt convins că aceste precizări îi vor încălzi pe cei din Ştei şi din Bihor, mai ceva ca gazele naturale pe care le aşteaptă de 6 ani! Ruşine, domnilor care aţi luat contact cu problemele bihorenilor şi le-aţi pasat ca şi cum nu era de datoria dvs. să găsiţi soluţii urgente! Şi ruşine celor care nu au înţeles nici până acum că votul românilor responsabilizează, nu premiază şi nu oferă funcţii fără acoperire în competenţă, pregătire profesională şi bun simţ, până la urmă!”.

Şteienii contra statului

La începutul lunii iulie, Cornel Popa a ataşat interpelării sale către premier şi două petiţii ale localnicilor, una semnată de 65 reprezentanţi ai mediului de afaceri şi instituţiilor, iar cealaltă de cei ai tuturor celor 20 de asociaţii de proprietari din oraş, cu toţii reclamând că le sunt încălcate „drepturile cetăţeneşti” şi avertizând că îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie instituţiile statului responsabile de nerealizarea reţelei locale de gaz.

În petiţii, şteienii aminteau că în acest oraş nu mai există un sistem centralizat de termoficare încă din 1990, imediat după căderea regimului comunist, astfel că singura sursă de încălzire a apartamentelor de bloc şi a caselor a rămas cea pe bază de lemne, Şteiul devenind de altfel un „oraş al stivelor de lemne şi al coşurilor de fum ce străpung pereţii apartamentelor”.

 „Fără a avea intenţia de a ameninţa, ci doar de a ne apăra drepturile cetăţeneşti, dacă vom constata că demersul nostru nu este luat în seamă, vom avea în vedere soluţionarea în instanţa de judecată”, arătau semnatarii petiţiilor.

Citiţi pe această temă şi articolul: Au "ars" gazul: Cornel Popa îl atenţionează pe premier că şteienii vor să dea statul în judecată fiindcă n-a băgat gaz în oraş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oradeanii pe cand?
Daca de cei din Stei isi "bate joc" premierul, de oradeani cine isi bate joc? Gaz avem in oras la fel si furnizor diapus sa-i racordeze pe oradeni.. In schimb nu avem voie pentru ca asa vrea bolojan, singurul care "stie" ce e bine pentru oradeni. Mi-e sila de de tine Popa: nu uita ca de cateva ierni si oradenii stau cu calorifere electrice in priza si daca continua nebunu' cu ideile lui, o sa ajungem inclusiv cu stive de lemne ca in Stei. Diferenta e ca in Oradea gazul e deja tras dar e mai important sa tinem in viata un sistem centralizat ineficient si costisitor. Fa-ne un bine si du-l si pe bolvan la Bucuresti da sa nu va mai intoarceti!
Postat 06 Septembrie 2017, 08:50 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON