URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2017, 16:58

Cornel Popa: Guvernul să ceară Ungariei drepturi similare celor pretinse de UDMR, pentru minoritatea românească

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o declaraţie politică făcută publică miercuri, senatorul PNL de Bihor Cornel Popa cere Guvernului PSD-ALDE să ceară Guvernului maghiar instituirea aceloraşi drepturi pentru minoritatea românească din Ungaria pe care UDMR-ul le pretinde în România.

„Dumneavoastră reprezentați acum interesele tuturor românilor, indiferent unde trăiesc. Astfel, înainte să realizați o premieră în ceea ce privește drepturile minorităților, înainte să introduceți peste 400 de localități din Ardeal și chiar și Bucureștiul sub incidența Legii 215/2001, vă îndemn să vă asigurați de introducerea unei reciprocități pentru acest prag de 10% și din partea guvernului maghiar pentru minoritatea românească”, se spune în mesajul adresat premierului Mihai Tudose şi ministrului de Externe Teodor Meleşcanu.

După cum se ştie, săptămâna trecută, parlamentarii PSD şi ALDE au dat, în comisia de muncă de la Camera Deputaților, aviz favorabil proiectului de lege privind modificarea Legii 215/2001 care a fost inițiat de UDMR „în coordonare cu guvernul maghiar”, după cum acuză Popa. 

Dacă devine lege, practic va coborî de la 20% la 10% ponderea necesară unei minorităţi pentru a pretinde dreptul de a vorbi în limba maternă, de a pune plăcuțe bilingve, de a obliga instituțiile publice din localitățile respective să-şi organizeze activităţile şi în limba minioritară.

„Apreciez insistenţa UDMR pentru temele politice pe care mizează de ani buni, dar nu agreez modul în care statul român negociază acest aspect al drepturilor pentru minorităţi, uitând că şi Ungaria are o importantă minoritate românească, pentru care nu se cer niciodată de către autorităţile române avantaje. Românii din Ungaria nu beneficiază în mod obligatoriu de şcoală în limba maternă, de limba română în instituţiile statului maghiar sau de exersarea limbii materne oriunde este nevoie, în afara familiei, de plăcuţe bilingve nici vorbă!”, spune Cornel Popa.

Liberalul susţine că în vreme ce în România se consumă energii pe „dezbateri artificiale” privind „plăcuţe bilingve sau alte subiecte care pun în umbră adevăratele interese ale minorităţilor”, problemele minorităţii româneşti din Ungaria sunt reale, fiindcă „pierderea identităţii culturale este un proces în plină desfăşurare pentru românii de dincolo de graniţă”, iar aceştia „au fost uitaţi de cei care ar trebui să-i reprezinte aici, în ţară şi, mai ales, în ţara adoptivă”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O maghiarizare continua si perseverenta a facut sa nu mai existe romani in Hungaria!
O prostea la domnu! O prosteala caci romanii din Hungaria sunt asa de maghiarizati si au fost atat de fortati sa renunte la tot ceea ce a fost romanesc in viata lor incat nu mai doresc nimic romaneste in jurul lor. Cativa batrani o mai rup cu romana in rest se declara unguri in vorbire si simtire!
Postat 15 Septembrie 2017, 12:29 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON