URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2011, 18:06

Copiii orădenilor au carii şi probleme cu vederea

Sănătatea copiilor orădeni mai poate fi îmbunătăţită. Rezultatele programului de screening a stării de sănătate a elevilor de clasa a I-a şi a V-a finanţat de Primărie arată că un număr mare de copii au probleme cu dantura şi vederea, iar o parte din ei suferă de anemie şi lambliază.

Programul, finanţat în premieră naţională de municipalitatea orădeană, s-a desfăşurat în perioada 4 aprilie - 20 iunie. Din suma totală de 110.000 lei alocată de Primărie, s-au cheltuit efectiv doar 45.000 lei, pentru că o parte din examinări au fost făcute de medici cu titlu gratuit şi pentru că mulţi părinţi au refuzat să îşi dea acordul pentru ca micuţii să facă aceste analize.

Astfel, din totalul de 3.614 de elevi de clasele a I-a şi a V-a din cele 30 de şcoli orădene s-au înscris în program doar 2.489 de copii, din care 1.293 elevi de clasa întâi şi 1.196 elevi de clasa a V-a. "Noi am solicitat părinţilor acordul în scris înainte de demararea acţiunii, fapt pentru care, în final, doar 65% din elevii de clasa a I-a şi a V-a au participat la aceste analize", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Biro şi-a exprimat convingerea că la următoarele ediţii ale programului numărul orădenilor care îşi vor da acceptul pentru verificarea stării de sănătate a copiilor lor va fi mai mare.

Anemici şi cu lamblii

Demarat la iniţiativa grupului de consilieri locali ai UDMR, programul de screening a cuprins investigaţii medicale printre care s-au numărat hemoleucograma, audiograma, examenul coproparazitologic, examen oftalmologic şi o consultaţie stomatologică.

În urma analizării probelor biologice, din cei 1.293 de copii, 98 (7,58%) au fost depistaţi cu anemie şi 130 (10,05%) cu lambliază. La fel, din cei 1.196 de elevi de clasa a V-a, 36 au avut anemie (3,01%) şi 114 (9,53%) lambliază. În urma audiogramei, care a fost efectuată gratuit la cabinetul de protezare auditivă Romsound prin grija Serviciului de Ajutor Maltez Oradea, din 166 de elevi, 25 au primit recomandarea de a efectua investigaţii mai complexe.

La fel, consultaţiile oftalmologice au fost oferite gratuit de Optica Focus Oradea, prin doctorul Cornelia Jelic, iar din cei 2.489 de copii consultaţi, 481 au fost depistaţi cu tulburări de refracţie. Astfel, din cei 1.293 de elevi de clasa a I-a, 284 (21,96%) au fost îndrumaţi pentru cercetări amănunţite, iar din cei 1.196 elevi de clasa a V-a 186 (15,55%) au fost descoperiţi ca având probleme.

Situaţia s-a repetat şi în cazul examenului ORL, care a fost efectuat gratuit de medicul Maria Domuţa. Din cei 1.293 de elevi de clasa întâi, 295 (22,81%) au fost depistaţi cu probleme, iar din cei 1.196 de elevi de clasa a V-a, 224 (18,72%) au fost îndrumaţi către medicul specialist.

Atenţie la dantură!

Cele mai frecvente afecţiuni s-au dovedit însă cele stomatologice. Din cei 1.293 copii de clasa întâi care au fost consultaţi de stomatologii din şcolile orădene, nu mai puţin de 1.008 (78%) au fost depistaţi cu carii la dinţii temporari, 713 (55,14%) au prezentat carii la dinţii permanenţi, iar 215 (16,62%) au fost descoperiţi cu anomalii dento-maxilare.

La fel, din cei 1.196 de elevi din clasa a V-a, 171 (14,29%) au prezentat carii la dinţii temporari, 656 (54,84%) au fost descoperiţi cu carii la dinţii permanenţi şi 325 (27,17%) au fost găsiţi cu anomalii dento-maxilare. Din cei din urmă doar 13% purtau aparate ortodontice.

Pentru că Primăria Oradea este singura din ţară care a iniţiat un program de screening a stării de sănătate a copiilor de clasa a I-a şi a V-a, conducerea municipalităţii nu are cum compara starea de sănătate a micuţilor cu cea a copiilor din alte localităţi. Totuşi, medicii consultaţi au apreciat că se aşteptau la un număr mult mai mare de copiii cu lamblii şi un număr mai mic de elevi cu probleme stomatologice.

"Bazându-ne pe părerea specialiştilor, ne aflăm la un grad mediu de probleme. Aceste rezultate le vor dovedi însă părinţilor necesitatea de a-şi da acordul pentru efectuarea acestor analize la copii", a declarat viceprimarul Rozalia Biro.

Unul dintre motivele pentru care controlul stării de sănătate s-a făcut pentru copiii de clasa întâi şi a V-a a fost că în următorii patru ani medicii şcolari vor putea supraveghea evoluţia acestora şi vor putea sesiza mai uşor părinţilor problemele de sănătate ale micuţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
e ONG sau primarie privata?!?
nu mai inteleg ce se petrece la primaria asta !!! atata pista de plimbare i-a lasat marele conducator ?? e chiar o suprapunere cu un proiect de ong, numai ca sunt pe bani publici, si mai si crede doamna din secuime ca isi face maaare propaganda mare printre oradeni .... astept cum va apara patrupezii in fatza furiei lui zuper bolo-hoorikan
Postat 01 Iulie 2011, 10:13 de Rogerius
ce ochii de zombie are!
!!! cine e asta? nu ati gasit alt mai buna asta e munca de secretara ce scrieti voi!
Postat 30 Iunie 2011, 19:12 de mama!
ha, ha, ha, ha
ha,ha, ha, ha, ha, ha, am citit si asta! dar tu nu le aveai, uitam cine am fost vrem perfectiune , bolnavi oamenii traiesc alaturi de noi:))) ha, ha, ha, raie, paduchi nu au?
Postat 30 Iunie 2011, 18:59 de ha, ha, ha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON