URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2019, 13:50

Controale multe, amenzi puţine în perioada Paștelui, în Bihor: s-au sacrificat 2.000 de miei şi iezi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a făcut public, vineri, rezultatul acţiunilor desfăşurate în perioada Paştelui pentru prevenirea fraudelor alimentare şi punerea pe piaţă doar a alimentelor sigure şi salubre, care să prevină apariţia unor îmbolnăviri.

Conform comunicatului dat publicităţii de către DSVSA, specialiştii instituţiei au făcut 369 controale în sectorul industriei alimentare (abatoare, unităţi de procesare carne şi lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), activităţi de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) sau a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri etc.), dar şi în unităţi de alimentaţie publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri) care au organizat mese de Paşte.

După cele 369 controale, din care 38 au vizat unităţi de procesare, iar 331 unităţi din sectorul alimentaţiei publice, unităţi care manipulează, depozitează, prelucrează, transportă şi comercializează alimente, inspectorii DSVSA au aplicat 25 de sancţiuni, din care 8 amenzi în valoare totală de 24.200 lei.

Principalele deficienţe constatate şi sancţionate au fost depozitarea alimentelor în condiţii insalubre, comercializarea de alimente în spaţii neautorizate, respectiv, manipularea şi etichetarea necorespunzătoare a alimentelor.

Totodată, în această perioadă DSVSA Bihor a asigurat supravegherea şi controlul în abatoarele şi punctele de sacrificare a mieilor şi iezilor autorizate, raportând că în întregul judeţ "au fost sacrificate 2.039 capete tineret ovin şi caprin", din care 1.422 în pieţele din Oradea şi Beiuş.

În ce priveşte sectorul industriei zootehnice, DSVSA a verificat în special unităţile de producţie (exploataţii, ferme de animale), unităţile de comercializare (târguri şi centre colectare. Numărul acţiunilor de control s-a ridicat la 44, din care 26 în trafic, înpreună cu reprezentanţii Poliţiei, fiind aplicate 14 sancţiuni, din care 7 amenzi în valoare totală de 8.400 lei.

Principalele abateri sancţionate au fost deţinerea şi transportul de animale neidentificate şi/sau fără documente sanitare veterinare, precum şi nerespectarea normelor de bunăstare animală în timpul transportului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON