URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2010, 17:52

Construcţia celor două poduri noi peste Criş a intrat în linie dreaptă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pot porni lucrările 

Firma Macio a depus la Direcţia de Urbanism a Primăriei toată documentaţia necesară la obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru viitorul pod rutier peste Crişul Repede care va lega zona străzii Făcliei de Dragoş Vodă. Angajaţii municipalităţii analizează în acest moment actele preluate şi urmează să elibereze documentul în cursul acestei săptămâni. "Reprezentanţii firmei Macio au spus că pot începe construcţia imediat ce primesc toate documentele, deşi termenul limită pentru demararea lucrărilor este luna noiembrie", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Podul rutier peste Crişul Repede din zona Dragoş Vodă va decongestiona circulaţia pe podul Dacia şi va constitui o alternativă de a ajunge în oraş pentru orădenii care locuiesc pe dealurile oraşului. Construcţia va avea o lungime de 81,45 m şi o lăţime de 12,30 m, din care: 7,80 metri de carosabil şi 1,50 metri de trotuar. Pe o parte a podului va fi trotuar şi pistă de bicicletă, iar pe cealaltă parte numai trotuar. Valoarea aproximativă a podului este de 7.560.000 lei, iar investiţia va fi suportată integral de firma Macio, care a primit la schimb un teren la capătul podului pentru amenajarea facilităţilor necesare unui hotel.

Patru pentru pod

În paralel, municipalitatea a organizat licitaţia pentru construcţia viitorului pod din zona actualelor pontoane. Acesta va face legătura între cartierele Rogerius şi Ioşia, unind străzile Carpaţi şi Oneştilor, şi va decongestiona circulaţia de pe şoseaua de centură, oferind o alternativă la podurile Decebal şi Densuşianu. Până luni la ora 15, când a expirat termenul limită pentru depunerea ofertelor privind construirea viitorului pod, s-au înscris la licitaţie patru firme: Selina şi Construct Mod din Oradea, respectiv CCF Drumuri şi Poduri SRL Timişoara şi Hidroconstrucţia SA Bucureşti.

Viitorul pod rutier va fi amplasat cu 60 de metri în amonte faţă de actualul podeţ de pontoane şi va fi construit în diagonală, nu perpendicular pe albie, pentru a nu afecta terenurile de sport din vecinătate. Podul va avea câte o bandă pentru circulaţia autovehiculelor uşoare şi o bandă pentru biciclişti şi va fi lung de 108 metri. Cele două trotuare pentru pietoni vor avea fiecare câte 1,5 metri lăţime, iar pistele pentru biciclişti câte 1,2 metri. De o latură şi de alta a părţii carosabile va exista câte o zonă de siguranţă de 0,5 metri lăţime.

Conform estimărilor municipalităţii, construcţia podului, inclusiv cu subtraversările de pe ambele maluri, după modelul celor de la Podul Decebal, precum şi amenajarea căilor de rulare pe străzile Oneştilor şi Carpaţi, plus a sensurilor giratorii de la ambele capete, vor costa circa 1,9 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
libertatea de exprimare
Ma tem ca "libertatea de exprimare" da voi tuturor sa isi dea cu parerea, chiar daca parerea lor vine dintr-o minte obosita si plina de ura nefondata fata de primar. Din pacate acesti oameni nu isi vor schimba opinia si o sa arunce cu pietre in institutia numita primarie orice s-ar intampla in oras. Daca in 3 zile ca prin minune Bolojan ar transforma Oradea in aur si toata lumea ar avea loc de munca sigur s-ar trezi un roman simplu sa spuna ca nu ii place culoarea. Cat despre poduri, sunt de acord cu constructia lor, probabil vor mai decongestiona traficul din zonele mentionate. In zona podului Decebal si pe centura e moarte de om. Ca si o curiozitate, ma intreb cu ce o sa construiasca Construct Modul acel pod cand, dupa sursele mele mai putin oficiale aproape toate utilajele le-au fost luate inapoi de firma de leasing si firma e in insolventa. Desi parca vad ca d-l. Tarle cu toata ura lui fata de d-l Rus o sa dea lucrarea la Construct Mod si vor vedea pod peste Cris intre Iosia si Rogerius nepotii nostrii.
Postat 30 Iunie 2010, 23:11 de Greyheart
haha
il cunoaste cineva pe romanu prea simplu? is curios cate clase are...si la ce scoala`.:-"
Postat 30 Iunie 2010, 20:27 de unu
@romanului muult prea simplu
De ce te chinui(si NE chinui) pe internet cand ai putea sa-ti prestezi munca fizica la care esti calificat ? cand vine seara ti-ai bea linistit pet-ul de bere cu prietenii la meci
Postat 30 Iunie 2010, 10:19 de roadrunner
rro
@rromanu simplu: toti suntem egali, dar nu la fel de destepti sau prosti. Te las pe tine sa intelegi ce vrei.
Postat 30 Iunie 2010, 08:14 de Alina
replici injurioase la comentatori contra
BAH ala bala portocala ala din Germania ramai acolo @Bolovanu-le ,vezi ca te plinge mata ca ai murit pe acolo in criza asta mondiala:))=))BAH @Bolovanu-le la romani simpli ca mine din ROMANIA le convine orice drum asfaltat numa autostrada sa fie :))BAH @Luky tu esti timpit cum sa vii cu pluta pe Cris din aval in amonte ?bah gindeste- timpitule @luky:)).BAH i@imoraru PenaLul bah fericitul rupt in kur care ride de ratati ca va rupe ,,bolovan urmatoarele alegeri ...la Alesd bah ,la Alesd:))BAH @imoraru,,CORECTUL SUPRAPONDERAL``manancati lamiia galbena ca sa slabestisi bea si apa plata cu lamuiebagatzi lamaia in kur ca sa te iriti la rect :)) BAH @imoraru internetul este al tututor ,totii suntem egali in acesta lume virtuala .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 29 Iunie 2010, 23:04 de Romanul Simplu
bai pedelica, mai bine ati pleca repede din Romania
ce penibil e postacul PD-L. vai de voi, ratatilor. va bate "bolovan" de va rupe in urmatoarele alegeri si daca nu-si face campanie electorala defel. apropo, podul densusianu face parte din centura oradiei si intra in competenta guvernului. primaria Oradea nu are nicio treaba. nu mai dezinforma lumea TICALOS FOMIST. du-te mananca-ti portocala sau bagati-o in cur daca vrei, numai lasa internetul odata
Postat 29 Iunie 2010, 22:25 de imoraru
chiar bolovan
pt.soseaua de centura sa faca pod c.j. tarane sau ai venit cu pluta in oradea?
Postat 29 Iunie 2010, 20:37 de luky
bolovanu-le
Ba bolovanu-le , ala romanul simplu, esti tare prost . Cred ca mata nu te-a trimis de acasa nici o data in oras sa vezi ce rau se circula pt ca nu avem poduri- Daca ai fi putin umblat prin lume ti-ai fi dat seama ca s-ar fi necesitat constructia a cel putin 3 poduri rutiere in Oradea peste cris. Eu iti scriu din Germania , si vreau sa iti spun ca nemtilor nu le convine ca au autostrada cu doua benzi pe sens si le modifica la 4 benzi pe sens.
Postat 29 Iunie 2010, 20:03 de bolovanu-le
replica la articol
Ride Bolojanul bolovanul alesdanul PeNeLeanul ca i-a tras in piept pe oradeni si i-a fraierit pe oradenii din Oradea cu podurilea acestea 2 care nu trebuiauca sa se construiasca daca se construia 1 pod in aval in zona Sintandreiului care si facea legatura cu soseaua de centura:))=)) .Oradeni sa vedeti ce zile ,,frumoase `` va asteapta praf betoane zgomot la constructia acestor poduri:))=)) Oradenii am uita sa scriu ca va asteapta si zgomot de trafic de masini dupa ce sunt gata aceste poduri:))=))Bolojane sa mergi in campania electorala pentru Primaria Oradea din 2012 in zona podurilor sa-ti primesti ceva bolovani in cap :))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 29 Iunie 2010, 18:05 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON