URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2011, 08:24

Consiliul Local: Baza sportivă Voinţa va deveni parcare supraetajată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor au abrogat în şedinţa de joi cu unanimitate de voturi "deciziunea" prin care Sfatul Popular Oradea a transmis Asociaţiei Sportive "Voinţa" suprafaţa de 10.878 metri pătraţi reprezentând Stadionul "Tineretului".

Consiliul Local a mandatat Administraţia Imobiliară Oradea să preia terenurile de tenis în vederea administrării acestora. "Baza sportivă va fi administrată de AIO. Obiectivul nostru final este să facem o parcare pe acel amplasament după ce terenurile de sport vor fi mutate în Ioşia în prelungirea bazei de acolo", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a argumentat că "nicăieri în lume nu există terenuri de tenis şi cu atât mai puţin stadioane în centrul oraşului".

Fonduri pentru ONG-uri

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au aprobat cu unanimitate de voturi alocarea sumei de 975.000 lei pentru cofinanţarea a 174 proiecte şi programe de interes public iniţiate de către organizaţiile non-guvernamentale din municipiu. Până la termenul limită pentru depunerea proiectelor ONG-urile orădene au depus nu mai puţin de 218 proiecte prin care solicitau finanţări de peste 3,5 milioane lei de la bugetul local.

Din totalul finanţării, cea mai mare sumă a revenit celor 52 de proiecte din domeniul culturii pentru care municipalitatea a alocat 316.500 lei, urmat de domeniul tineret cu 51 de proiecte declarate eligibile care vor fi cofinanţate de la bugetul local cu 235.500 lei. La fel, cele 21 de proiecte din domeniul protecţia mediului vor primi 135.500 lei, cele 10 proiecte din domeniul euroregiune vor primi 23.000 lei, proiectele din domeniul învământului, în număr de 21 vor fi finanţate cu 95.500 lei, în vreme ce pentru cele 14 de proiecte pe sport se vor aloca 118.000 lei.

CET vinde certificate verzi

Tot cu unanimitate de voturi a fost aprobată de către aleşii orădenilor şi vânzarea de către Electrocentrale Oradea a unui număr de 150.000 de certificate verzi, numite oficial certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Societatea de termoficare a ajuns la această soluţie pentru că este atât de îndatorată încât nu mai poate contracta noi credite bancare. Conform raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre la sfârşitul lunii februarie CET datora numai furnizorilor de combustibili sume de peste 89,7 milioane lei. "Neachitarea datoriilor faţă de furnizori va îngreuna desfăşurarea în condiţii normale a activităţii curente", se menţionează în document.

Zona Gutenberg intră în reamenajare

În cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au mai aprobat şi reabilitarea a trei kilometri de străzi din zona străzii Gutenberg. Lucrările de modernizare a celor şapte străzi au fost estimate prin studiile de fezabilitate comandata de Direcţia Economică la suma de 2,3 milioane euro. Cele şapte străzi care vor fi transformate în şantier încă de anul acesta sunt Carol Davila, Ciobanului, Coralilor, Delfinului, Fântânilor, Măcieşului şi Navigatorilor.

Investiţia Primăriei în infrastructura de drumuri are ca scop facilitarea accesului locuitorilor din zonă către centrul municipiului, unităţile de învăţământ şi instituţiile de interes public.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
aha
Initiativa asta va fi atacata de toti riveranii ,ca si in cazul parcarii care se voia in spatele tribunalului.Nu este nici un vecin de acord cu poluarea si galagia ,si in cazul acesta de a renunta la atatea terenuri pentru sport.Vor curge procese in mod sigur.
Postat 03 Aprilie 2011, 02:36 de diana
Raspuns
Ma Marius , destept te mai crezi tu ! Parca are importanta daca este sau nu in centrul Madridului sau ca Oradea se compara cu Madridul . La noi iesi din centru si nimeresti in mahalale . Important este ca se distruge o baza sportiva in care multi copii fac miscare in loc sa se ocupe de alte "idei originale " . Si se face ce ? Parcare . Du-te sa vezi cate masini sunt in parcarea de la Banc Post care a fost construita cu surle si trambite si este in centrul orasului langa Primarie . Daca Bolojan ar fi pus sa plateasca din salariul lui locurile goale din aceasta parcare ar trebui sa-si vanda casa pentru ca nu i-ar ajunge salariul . Si atunci hai sa mai facem o parcare aiurea , numai pentru a incasa comisioane ....
Postat 01 Aprilie 2011, 13:48 de marte
@of duty
santiago bernabeu nu e in centru madrid-ului daca ai fost cumva acolo.
Postat 01 Aprilie 2011, 11:55 de marius
primarul-taxozaur
bolojane, de santiago bernabeu ai auzit ? sunt sigur ca habar nu ai unde este amplasat. esti un incomprtent notoriu. sper sa nu ne mai \"carmuiesti\" inca un mandat, taxozaure.
Postat 01 Aprilie 2011, 10:46 de of duty
primar
deja ii bataie de joc sa isi parcare la el in cap ca nu il duce capu deloc turbogiratii parcari si alte minuni zici ca ii produs primaru de de izvoru minunilor ca numa minuni face are si piramida
Postat 01 Aprilie 2011, 10:14 de mda
Obsesii
Aceste parcari devin deja obsesii pentru primar.Sincer ma dezamageste, mai ales dupa ce am vazut ca si platoul de la Casa de Cultura a Sindicatelor s-a transformat in parcare cu plata.Daca vii la un spectacol sau eveniment artistic trebuie sa dai bani pentru parcare.Nu mai poti sa-ti tragi sufletul fara sa platesti...Sa dai tu teren de sport pe parcare langa doua unitati de invatamint mi se pare aberant.Unde mai pui poluarea.A facut cineva un studiu de oportunitate:cati si-ar parca masina acolo daca ar fi parcare si cati fac sport acolo.Si mai lasati-ma cu textele astea:"nicaieri in lume nu sunt terenuri de sport in oras"...pentru ca sunt.
Postat 01 Aprilie 2011, 10:06 de Boom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON