URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2011, 17:31

Consiliul Local a scumpit gunoiul cu 8,7%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi, în cadrul unei întâlniri care a durat circa 30 de minute, nu mai puţin de 45 de proiecte de hotărâre. Toate votate cu unanimitate şi fără comentarii.

Consilierii locali au aprobat majorarea cu 8,7% a tarifelor pentru depunerea deşeurilor la groapa ecologică a Eco Bihor. Contractul de parteneriat public-privat încheiat în 2003 de către municipalitate cu firma Keviep prevede că tarifele se negociază anual, fapt pentru care acestea vor fi valabile în perioada 1 mai 2011 - 30 aprilie 2012.

Conform hotărârii de Consiliu Local, începând de săptămâna viitoare tarifele pentru depunerea deşeurilor menajere, respectiv deşeuri amestecate cu moloz, vor fi majorate de la 12,87 euro pe tonă, la 14 euro pe tonă. În schimb, la fel ca în anii anteriori, depunerea la groapa de gunoi a deşeurilor colectate selectiv şi a pământului vegetal se va face în continuare în mod gratuit.

Scumpire din octombrie

În ciuda majorării preţurilor, orădenii vor simţi efectele scumpirii abia în toamnă. "În momentul de faţă nu va fi afectată populaţia. O influenţă ar putea interveni abia în luna octombrie, când se va face ajustarea tarifelor RER Ecologic", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local. Pe cale de consecinţă, în intervalul mai - octombrie 2011 costurile majorării de tarif vor fi suportate de RER Ecologic, intermediar între orădenii care aruncă gunoiul şi firma care gestionează groapa de gunoi.

Firma Eco Bihor şi-a motivat majorarea tarifelor prin scumpirea carburanţilor şi creşterea costurilor de operare ca urmare a punerii în funcţiune a unor investiţii.

Autogară pentru OTL

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei autogări pentru OTL în cartierul Nufărul, aceasta urmând să deservească transportul de pasageri către localităţile din judeţ. Costurile investiţiei au fost estimate la 2,2 milioane de lei cu TVA inclus, iar lucrările vor dura şase luni.

Noua autogară urmează să fie construită la bucla de întoarcere a tramvaielor de la capătul străzii Nufărului, pe structura clădirii aparţinând OTL. Imobilul va fi reamenajat şi extins, urmând ca aici să se realizeze o sală de aşteptare pentru călători, grupuri sanitare, spaţiu pentru depozitarea bagajelor, spaţii comerciale şi casă de vânzare a biletelor şi abonamentelor.

Lucrările vor presupune inclusiv amenajarea de staţii de autobuz, trotuare, spaţii verzi, locuri de parcare şi extinderea canalizării pluviale din zonă.

Proprietarul plăteşte!

Tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, consilierii locali au aprobat modificarea regulamentului pe baza căruia Compania de Apă Oradea prestează serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare în Oradea. Modificările operate la cererea CAO au fost luate, teoretic, în sprijinul consumatorilor care doresc să încheie contracte cu compania. Astfel, CAO nu va mai percepe taxă de demontare contor sau remontare contor, în cazul rezilierii contractului încheiat cu un client, respectiv la încheierea unui nou contract cu noul beneficiar al serviciului de alimentare cu apă.

În schimb, ca o măsură de siguranţă, operatorul nu va încheia un alt contract cu noul chiriaş al imobilului şi nu va trece la prestarea serviciilor decât la stingerea de către proprietar a debitelor restante. Profitând de neatenţia aleşilor, CAO a reuşit să impună în regulament o măsură controversată, care prevede că nu va încheia contract cu noul chiriaş decât dacă proprietarul se obligă prin declaraţie notarială, în cazul persoanelor fizice, sau printr-un angajament scris, în cazul persoanelor juridice, la plata eventualelor datorii restante ale chiriaşului.

În lipsa acestor acte, chiriaşul va putea încheia contract doar dacă va depune drept garanţie la CAO contravaloarea consumului estimat pe trei luni. Compania va trece la executarea garanţiei în termen de 45 de zile de la scadenţa facturii restante.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
de ieftinit pe cand???
La mine in fata blocului sunt pubele pt colectarea selectiva, care sunt si utilizate corect de locatari. Deci teoretic taxa de gunoi catre RER ar trebuii sa se ieftineasca, intrucat depozitarea gunoaielor sortate este gratuita la groapa de gunoi, insa nici vorba, ei o scumpesc. Chiar nu se sesizeaza nici o autoritate???
Postat 29 Aprilie 2011, 10:04 de broscoi
???
Sunt in plan si alte doua autogari: GARA CFR si bdul DECEBAL (blocuri ANL), asa ca este o idee minunata!!!
Postat 28 Aprilie 2011, 22:46 de un otelist
Autogara ?
Ideea cu autogara in NUFARU este extrem de proasta! Peste tot in lume autogara se afla intr-un loc unde este si GARA si nici intr-un caz la una din extremitatile lungi ale orasului!
Postat 28 Aprilie 2011, 18:33 de IoenI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON