URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 19:33

Consiliul Local a ieftinit cu 10 lei gigacaloria şi s-a împrumutat cu 14 milioane de lei pentru CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local se îngrijeşte de veniturile CET-ului. Aleşii orădenilor au aprobat joi, cu unanimitate de voturi, ieftinirea cu 10 lei a preţului local al gigacaloriei începând cu data de 1 februarie. Diminuarea preţului vine ca urmare a recalculării de către Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor la energia termică livrată de Electrocentrale către populaţie şi consumatorii noncasnici.

Astfel, dacă în luna ianuarie preţul local al gigacaloriei a fost de 266,03 lei, din februarie acesta a coborât la 256,01 lei. În ciuda acestui fapt, orădenii vor plăti pe gigacalorie tot 235,5 lei, ca şi până acum, pentru că ieftinirea de preţ se va reflecta doar în subvenţia acordată de la bugetul local care va coborî de la 30,51 lei la 20,51 lei pe gigacalorie.

Prin reducerea subvenţiei la gigacalorie, bugetul local va face o economie de circa 4 milioane lei pe an, sumă care, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, v fi alocate tot CET-ului pentru investiţii.

Credit pentru plata datoriilor

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai hotărât, tot cu unanimitate de voturi, contractarea unui împrumut de 14,4 milioane lei din fondurile Ministerului Finanţelor. Banii vor fi folosiţi pentru plata arieratelor pe care le are Primăria faţă de Electrocentrale.

Împrumutul va fi luat ca urmare a Ordonanţei 3 din 30 ianuarie 2013 care prevede reducerea cu 85% a arieratelor autorităţilor publice locale până la 31 martie 2013. Pentru ca acest lucru să se şi întâmple, Guvernul le-a oferit primăriilor posibilitatea să se împrumute ieftin, cu o dobândă de 5,25% pe an, din vărsămintele încasate de stat din privatizări.

Primăria datorează Electrocentrale 14,4 milioane lei, după ce începând cu anul 2007 sumele plătite de la bugetul de stat cu titlul de subvenţie pe gigacalorie au scăzut considerabil, iar în 2009 obligaţia subvenţionării încălzirii şi plata sumelor restante au fost transferate în sarcina bugetului local.

Din cele 26 milioane lei preluate de municipalitate cu titlul de datorie faţă de CET, Primăria a obţinut anul trecut prin transfer de la bugetul central suma de 21,7 milioane lei, dar a rămas cu o datorie de 14,4 milioane lei.

Această sumă va fi plătită Electrocentrale pentru stingerea integrală a datoriei îndată după contractarea împrumutului. Consiliul Local a fost nevoit să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a aproba creditul întrucât fondurile puse la dispoziţie sunt limitate iar principalul criteriu de acordare a acestora este "primul venit - primul servit".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON