URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2016, 13:11

Consiliul Judeţean va cere instanţei desfiinţarea ONG-ului care a prădat averea fostei Uniuni a Tineretului Comunist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Română pentru Tineret, o organizaţie "neguvernamentală" constituită în 1991 pentru a prelua şi administra bunurile fostei Uniuni a Tineretului Comunist, şi în care sunt reprezentate Prefectura, Consiliul Judeţean, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, are zilele numărate.

În urma unei aprinse controverse între secretarul judeţului, Carmen Soltănel, şi consilierul judeţean PNL Florin Birta, aleşii bihorenilor au decis la reuniunea de joi a CJ să iniţieze o acţiune în contradictoriu cu Fundaţia în vederea constatării dizolvării ONG-ului.

Praf şi pulbere

De-a lungul anilor, FRT a administrat averea fostei UTC în aşa fel încât la finele deceniului nouă din aceasta a mai rămas doar Casa de Cultură a Tineretului din Ioşia Nord, care în anul 2000, printr-o sentinţă dubioasă a Judecătoriei Oradea, a fost scoasă din proprietatea statului român şi trecută chiar în proprietatea Fundaţiei.

Atâta doar că aceasta a fost administrată atât de eficient încât complexul Tineretului a ajuns în ruină, iar ONG-ul a acumulat datorii uriaşe atât la Primăria Oradea (600.000 lei), cât şi la fosta Direcţie a Finanţelor Publice Bihor (aproape 300.000 lei), în condiţiile în care nici nu este în stare să achite ratele unui credit contractat în 2008 de la BCR (de 270.000 lei) pentru reabilitarea clădirii construite în anii ’80 prin munca "voluntară" a foştilor UTC-işti.

În această situaţie, Finanţele au cerut anul trecut scoaterea la vânzare prin licitaţie a Casei de Cultură a Tineretului. Primăria Oradea s-a opus, cerând proprietatea asupra clădirii şi argumentând că licitaţia ar putea fi finalizată la preţuri mult sub valoarea de piaţă a imobilului, mai ales că legea permite vânzarea chiar şi la 25% din preţul de strigare.

Comisie degeaba

În timp ce Primăria a pierdut procesul privind dreptul de proprietate asupra clădirii, Consiliul Judeţean Bihor, care se consideră îndreptăţit să preia acest drept, a cerut înfiinţarea unei comisii care să verifice activitatea conducerii FRT şi care să se pronunţe dacă este sau nu necesară dizolvarea Fundaţiei.

Cum activitatea comisiei a fost blocată de conducerea FRT, care nu acceptă nici măcar reprezentantul votat de CJ în comisie, la reuniunea de joi a deliberativului judeţean, consilierul liberal Florin Birta a propus adoptarea unei hotărâri prin care această instituţie să se adreseze Tribunalului în aşa fel încât instanţa să fie cea care să constate dizolvarea ONG-ului.

Propunerea a stârnit, însă, controverse juridice între juriştii Consiliului Judeţean şi iniţiator, susţinut de colegul său din Comisia Juridică, Traian Bogdan, la final fiind nevoie de un vot secret pentru tranşarea chestiunii.

Nu se poate! Ba se poate!

După ce preşedintele Comisiei Juridice, Alexandru Kiss, a anunţat în plenul şedinţei că aceasta şi-a însuşit avizul negativ asupra proiectului iniţiat de Birta, în contextul în care şi juriştii instituţiei au întocmit un referat negativ, consilierul PNL a insistat asupra necesităţii, oportunităţii şi legalităţii demersului său.

Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a susţinut că ideea lui Birta este inadecvată, deoarece legea ar permite o asemenea iniţiativă doar în cazul în care s-ar dovedi că şefii FRT au desfăşurat o activitate ilicită, amintind – de asemenea – că CJ se mai judecă deja cu Fundaţia în alt proces, tocmai datorită refuzului de a accepta în Consiliul de Administraţie al ONG-ului reprezentantul desemnat prin vot de CJ.

Birta a replicat, însă, că legea permite Consiliului Judeţean iniţierea acţiunii, urmând ca instanţa să fie cea care se pronunţă şi a cerut vot secret în urma căruia a avut câştig de cauză: 10 consilieri judeţeni au votat pentru deschiderea procesului şi doar 9 împotrivă.

Singura întrebare este, însă, cu câtă convingere vor pleda juriştii CJ această cauză în condiţiile în care, practic, au fost obligaţi să deschidă acest proces împotriva opiniei lor?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON