URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2018, 18:51

Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate îşi vor publica plăţile. Pásztor a vrut să mai tragă de timp…

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii vor putea să vadă, în curând, ce plăţi face Consiliul Judeţean, precum şi instituţiile subordonate, pentru cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, respectiv investiţii, datele urmând să fie publicate lună de lună pe site-urile oficiale. Decizia fost luată, marţi, în plenul CJ Bihor, la propunerea consilierilor PNL.

Transparenţă pentru "căţei"

Grupul PNL a propus un proiect în care se vorbea despre instituţiile şi întreprinderile subordonate Consiliului Judeţean, nu şi de în sine această instituţie. "Aş vrea să propun o mică modificare la articolul 1, astfel încât să se specifice clar că este vorba de Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate. Dintr-o eroare materială, acest lucru apare doar în expunerea de motive, nu şi în propunerea de hotărâre", a cerut Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, reinterând propunerea pe care o făcuse deja şi în cadrul întâlnirilor comisiilor de specialitate.

Surprinzător sau nu, deşi a propus materialul pe ordinea de zi, preşedintele Pásztor Sándor s-a opus acestei modificări, fără explicaţii argumentate. "Propunerea mea este să mergem pe hotărârea de Consiliu Judeţean propusă de dvs., urmând ca după ce funcţionează instituţiile subordonate să revenim în două-trei luni şi să votăm şi Consiliul Judeţean…", a spus acesta.

Drept răspuns, Avrigeanu i-a "aruncat" că se teme de transparenţă. "Sunteţi ca în fabula aia, cu legea care e numai pentru căţei. De ce pentru instituţiile subordonate şi nu pentru Consiliul Judeţean? Dacă nu doriţi, am înţeles, nu se doreşte transparenţă", a spus acesta.

În schimb, Pásztor a afirmat că susţine transparenţa: "Nu am nicio problemă să introducem (n.r. – transparenţa), cheltuielile sunt mult mai micuţe decât la instituţiile subordonate. Nicio lege nu ne obligă să le publicăm, însă credem şi noi că este bine să le punem pe site", a spus şeful CJ.

Confuzie la vot?

În fine, după ce s-a exprimat că ar prefera ca transparentizarea plăţilor Consiliului să facă obiectul unei alte hotărâri, Pásztor a fost nevoit să supună la vot, aşa cum îi cere legea, propunerea de modificare a proiectului făcută de Ionel Avrigeanu.

Deşi era de aşteptat ca aleşii UDMR, PSD şi ALDE, în număr de 17, să voteze "împotrivă", iar cei ai PNL, tot 17, "pentru"; propunerea lui Avrigeanu a obţinut în mod surprinzător 21 de voturi favorabile, unul fiind dat chiar de vicepreşedintele CJ Traian Bodea. Până la urmă, hotărârea finală, cu modificările cerute de Avrigeanu, deci cu introducerea clară în textul acesteia a faptului că şi Consiliului Judeţean trebuie să-şi publice plăţile, a trecut 32 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Potrivit hotărârii, CJ Bihor şi instituţiile subordonate vor trebui să-şi publice plăţile aferente lunii precedente până la data de 15 a lunii curente. Informaţiile vor fi publicate în format Microsoft Excel Spreadsheet şi vor fi împărţite în: plăţi efectuate prin bancă (cheltuieli de personal, plăţi pentru bunuri şi servicii, plăţi aferente investiţiilor), cheltuieli efectuate prin casă (cu personalul sau gospodăreşti), respectiv cheltuieli aferente deplasărilor.

Banii la vedere!

De-a lungul timpului, BIHOREANUL a militat pentru transparentizarea cheltuielilor făcute de CJ, dar s-a lovit de opacitatea şi boicotul acestei instituţii.

Ziarul a cerut în repetate rânduri, atât în scris cât şi direct, conducerii Consiliului Judeţean Bihor să dea dovadă de transparenţă şi, după modelul Primăriei Oradea, să publice pe portalul oficial al judeţului programul anual al achiziţiilor publice, anunţurile achiziţiilor, indiferent de valoarea acestora, contractele de bunuri şi servicii încheiate, precum şi situaţia plăţilor lunare efectuate, inclusiv cele legate de personal şi deplasări. Potrivit legii, toate aceste informaţii sunt de interes public, căci ele arată, de fapt, felul în care sunt cheltuiţi banii cetăţenilor şi cine beneficiază de ei.

Lună de lună, BIHOREANUL este nevoit să solicite aceste cheltuieli, iar răspunsurile CJ sosesc, invariabil, după 30 de zile, deşi informaţiile sunt la îndemână. Pe de altă parte, Consiliul a refuzat să pună la dispoziţie cheltuielile instituţiilor subordonate, îndrumând ziarul să le ceară direct la acestea, doar pentru ca acesul la ele să fie cât mai greu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON