URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2010, 14:56

Consiliul Judeţean oscilează între concesionarea şi mutarea Aeroportului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi aveau pe ordinea de zi un punct prin care trebuiau să voteze aprobarea sau nu a unui studiu de fundamentare a deciziei de concesionare pentru atribuirea unui contract de concesiune de lucrări pentru reablitarea, operarea şi întreţinerea Aeroportului Oradea, aleşii bihorenilor au votat marţi, într-o şedinţă ordinară, constituirea unei comisii şi angajarea unei firme de specialitate. Acestea urmează să spună ce ar duce mai repede şi mai sigur la modernizarea aeroportului, concesionarea sau mutarea lui.

Problema aeroportului a fost readusă în discuţie în plenul Consiliului Judeţean întrucât Ministerul Transporturilor nu a decis încă dacă va susţine Oradea pentru accesarea unor fonduri de la Uniunea Europeană pentru modernizarea aeroporturilor. "În 4 august am primit o adresă care ne informează că spre sfârşitul anului Ministerul Transporturilor e posibil să decidă ce va face", a precizat preşedintele CJ, Radu Ţîrle.

Dezvoltarea aeroportului este necesară pentru anul 2011, când România intră în spaţiul Schengen. Ca pe Aeroportul din Oradea să aterizeze curse externe, trebuie să aibă piste sigure, terminale şi fluxuri separate pentru pasagerii din cele două spaţii, adică intra şi extra-comunitar.

La şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanţii a două firme interesate de subiectul concesionării, IMO Finance şi Iptana, comandantul Gheorghe Pasc garantând de altfel că "există dorinţă de a investi în Aeroportul din Oradea".

După ce aceştia şi-au prezentat ofertele, Mihai Bar a fost cel care a adus aminte de faptul că, în urmă cu doi ani, aleşii bihorenilor considerau că cea mai bună soluţie pentru aeroport ar fi mutarea. "Azi ne-am trezit că cel mai bun lucru pe care l-am putea face este să concesionăm", a spus Bar, propunând colegilor săi să voteze formarea unei comisii de specialitate care să decidă, împreună cu o firmă de consultanţă, care e cea mai bună variantă.

"Să ajungă în istorie că sunt de acord cu domnul Bar", l-a completat vicepreşedintele Alexandru Kiss, menţionând totodată că dacă aeroportul s-ar fi mutat în urmă cu mai bine de doi ani, când s-a pus prima oară problema, acum situaţia ar fi fost rezolvată. Ideea mutării aeroportului la Săcuieni-Diosig a fost susţinută de liderii PDL Petru Filip şi Ştefan Seremi.

În final, consilierii judeţeni au votat în unanimitate propunerea lui Bar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hmmmm
alte orase doresc sa aiba aeroport si fac orice pt asta, noi o dam in bara mereu si renuntam la el .... vai de capu vostru ... ce conducere !!!!!!!!!!!!
Postat 31 August 2010, 19:40 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON