URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2010, 14:32

Consiliul Judeţean, obligat să concedieze o treime din personal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lista lui Ghilea

"Am transmis atât Ministerului Administraţiei şi Internelor cât şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici lista cu numărul maxim de posturi calculat pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ, număr stabilit de o comisie de lucru înfiinţată la nivelul Instituţiei Prefectului Bihor ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 63 din 2010", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea.

Potrivit documentului remis MAI şi ANFP, "la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Bihor (Consiliu Judeţean, municipii, oraşe şi comune), numărul maxim de posturi a fost fixat la 4.119, în raport cu populaţia existentă la 31 decembrie 2009, de 592.957 persoane". La acest număr de posturi se mai adaugă încă 114 posturi pentru serviciul public comunitar de evidenţa persoanelor, 205 posturi pentru poliţia comunitară şi pentru paza obiectivelor de interes judeţean şi 209 posturi în cazul unităţilor care implementează proiecte finanţate cu fonduri externe nerambursabile. "În consecinţă, numărul maxim de posturi la nivelul judeţului Bihor este de 4.647", se arată în documentul Prefecturii Bihor.

CJ minus 330

Conform noului act normativ, singura instituţie de administraţie publică locală din judeţ care va trebui să concedieze personal pentru a se încadra în prevederile OG 63 este Consiliul Judeţean. "Consiliul Judeţean Bihor are calculat un număr de maxim de 547 posturi, la care se adaugă 40 pentru evidenţa persoanelor şi 10 pentru proiecte din fonduri externe, deci un total general de 597 posturi", arată actul elaborat de Prefectura Bihor pe baza criteriilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului.

Pentru a se conforma plafonului maxim de personal, conducerea Consiliului Judeţean Bihor este nevoită să renunţe la 330 de posturi, afirmă vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc. "Am primit documentul de la Prefectură şi, ca să ne conformăm, va trebui să reducem 330 de posturi din cele 927 pe care le avem în prezent, per total, luând în calcul toate direcţiile şi instituţiile de cultură din subordinea Consiliului, excepţie făcând doar Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului. Cel mai probabil vom reduce personal din aceste instituţii de cultură, Filarmonică, Teatrul de Stat, Teatrul de Păpuşi, Muzeul Ţării Crişurilor şi aşa mai departe", a declarat pentru BIHOREANUL vicepreşedintele Voloşeniuc.

Bolojan nu mai taie

În ce priveşte Primăria municipiului Oradea, în baza OUG 63, aceasta va putea avea maxim 947 de angajaţi, din care 32 la evidenţa populaţiei, 205 la poliţia comunitară şi 10 la proiectele pentru fonduri externe, total calculat în funcţie de cei 204.880 locuitori ai municipiului înregistraţi la 31 decembrie 2009.

Viceprimarul Rozalia Biro afirmă însă că municipalitatea nu este afectată de noul act normativ, deoarece are mai puţini angajaţi decât limita prevăzută de OUG. "Noi avem doar 556 de posturi în Primărie şi 52 la poliţia comunitară, deoarece în anii 2008 şi 2009 am redus deja cu mai mult de un sfert totalul salariaţilor. Per total, deci, avem cu 150 de posturi mai puţin decât am avea voie", a declarat pentru BIHOREANUL Rozalia Biro.

...dar totuşi reduce

Prin excepţie, Administraţia Social Comunitară Oradea (ASCO) va propune joi Consiliului Local reducerea a cinci posturi din organigrama proprie şi a o sută din cele 1.300 de posturi de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap. "S-a constatat probabil că aceste dosare nu se mai justifică", a afirmat primarul Ilie Bolojan miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.

La fel, Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) va reduce 23 de posturi pentru a se încadra în bugetul alocat de municipalitate, iar Serviciul de Evidenţă a Persoanelor va reduce un post prin unificarea cu aparatul municipalităţii.

Primarul Ilie Bolojan a mai anunţat reduceri de personal la cele patru spitale orădene preluate de municipalitate de la Ministerul Sănătăţii. "Am făcut o analiză şi am constatat că vom fi puşi în situaţia de a reduce 10 - 15 posturi de medici pe componenta obstetrică - ginecologie şi pediatrie", a spus primarul.

Bolojan a mai afirmat că verificările au scos la iveală supradimensionarea personalului TESA din spitalele orădene, fapt pentru care municipalitatea va reduce circa 25 - 30 de posturi din sectorul administrativ. Reducerile de personal vor fi operate începând cu luna august, după ce vor fi aprobate de Consiliul Local în şedinţa anunţată pentru data de 25 iulie.

Lejer în judeţ

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bihor, Florin Ardelean, nici celelalte primării din judeţ nu vor fi nevoite să facă disponibilizări, din acelaşi motiv. "Din informaţiile noastre, toate primăriile funcţionează cu un număr de posturi mai mic decât cel stabilit prin aplicarea prevederilor Ordonanţei", a declarat Ardelean pentru BIHOREANUL.

Actul trimis de Prefectura Bihor la MAI şi ANFP în vederea aplicării OUG 63 arată că "celelalte municipii din judeţul Bihor au următoarele numere de posturi maxime calculate: Beiuş - 111, Marghita - 153, Salonta - 158. În privinţa oraşelor, la Aleşd numărul maxim de posturi calculate este de 91, Nucet - 27, Săcuieni - 97, Ştei - 74, Valea lui Mihai - 88, Vaşcău - 31".

Acelaşi document arată că în Bihor există primării comunale care vor funcţiona cu doar 14 angajaţi (precum Spinuş şi Şinteu), în timp ce altele pot funcţiona cu 43 de angajaţi, ca de exemplu Popeşti şi Sânmartin, cu câte 43 de posturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Locuitori inexistenti
Cifra de 204.880 locuitori ai Oradiei este falsa ... la 31.12.2005 erau 206.798, la finele lui 2006 erau 205.418, in 2007 erau 204.600, in 2008 erau 201.884, asa incit o crestere in 2009, pe fondul depopularii prin re-ruralizare a zonei urbane in favoarea comunelor limitrofe, respectiv prin agresiva plecare definitiva a unora pe alte meleaguri, reprezinta o crestere pe hirtie. Ultimele informatii pe care le avem, caci inca se lucreaza pina in iarna pentru evidentele pe 2009, arata ca Oradea a scazut sub 200.000 de locuitori, ceea ce ne trimite la nivelul de orase-municipii de rang II.
Postat 14 Iulie 2010, 17:16 de sand
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON