URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2020, 16:20

Consiliul Judeţean Bihor împrumută 50 milioane lei, cu promisiunea că va face lucrări „masiv”. Proiectul a ajuns la consilieri cu 10 minute înaintea şedinţelor de comisii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La propunerea celor trei şefi - Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea - Consiliul Judeţean Bihor vrea că contracteze un împrumut de 50 milioane lei, sub motiv că anul acesta, cum s-a exprimat vicele Mang, "vom intra masiv în lucrări".

Deşi este vorba de o sumă considerabilă, conducerea CJ nu a catadicsit să asigure transmiterea măcar cu 24 ore înainte a proiectului de hotărâre propus pentru şedinţa de marţi a consilierilor judeţeni, pentru ca aceştia să aibă timp să-l studieze şi să-şi dea seama de ce vor şefii Judeţului un nou împrumut şi pentru ce vor fi cheltuiţi banii.

10 minute pentru 50 milioane lei

De altfel, imediat după intonarea Imnului Naţional, încă înaintea aprobării ordinii de zi, liberalul Gheorge Neag a protestat faţă de totala lipsă de trasparenţă a conducerii CJ, chiar şi faţă de consilierii judeţeni. "Ne-am obişnuit să ni se pună în şedinţă materiale care nu ne sunt trimise în prealabil pentru a le putea studia. Azi s-a depăşit orice limită. Ne trezim cu materialul în comisii şi ne mai şi convingeţi că aşa e normal", a spus Neag, întărit de colegul său de partid Călin Gal: "O lipsă totală de profesionalism".

Nervos, Pasztor a susţinut că aparatul CJ din subordinea sa a lucrat totuşi corect. "Aţi avut sau nu aţi avut materialul în comisii? Materialul s-a terminat ieri seară târziu, din păcate este un material destul de complicat", a spus UDMR-istul, pentru care decizia de împrumutare a 50 milioane lei se arată, totuşi, suficient de simplă încât să fie tranşată în doar 10 minute.

"Am aflat în Comisie că vreţi să luaţi un credit de peste 10 milioane euro. Noi nu vom vota acest material, pentru că nu e normal să-l primim aşa târziu. Și nu e normal nici că, în condiţiile în care am avut un excedent de 52 milioane lei pe anul trecut, vreţi să luaţi un credit care va fi în sarcina noului Consiliu Judeţean, ce va fi din iunie", a anunţat în numele reprezentanţilor PNL Ionel Avrigeanu.

"Realizările" lui Mang

La dezbaterea propriu-zisă a proiectului Hotărârii prin care urma să se aprobe împrumutul, vicepreşedintele Ioan Mang a susţinut că nu tot excedentul bugetar din 2019 ar fi fost provocat de necheltuirea fondurilor alocate pentru investiţii şi a înşirat ceea ce tot Avrigeanu urma să numească "măreţele realizări" ale actualei conduceri a CJ.

"Suntem întrebaţi ce am făcut din 2016", a început Mang, după care a enumerat "finalizarea construcţiei la Muzeul Ţării Crişurilor în 2017", recepţionarea mai multor lucrări pe drumuri judeţene (toate începute în mandatul anterior, precum DJ Leş – Tinca – Beliu până la limita cu judeţul Arad), finalizarea în acest an a proiectului pentru dotarea cu mobilier a Muzeului Ţării Crişurilor, a reabilitării şi modernizării DJ 767 Dobreşti – Vârciorog, tot în acest an finalizarea lucrărilor la bazinele didatice de înot din Nucet şi Săcueni, precum şi a bazei sportive de la Pădurea Neagră, începerea lucrărilor la tronsonul I din Drumul Apusenilor şi la drumuri judeţene precum cele între Bicaciu – Ianoşda, Salonta – Tnca, Finiş – Călăţea.

Mang a precizat că împrumutul de 50 milioane lei ar urma să fie folosit exclusiv pentru investiţii, precum reabilitarea drumului dintre Salonta şi Tinca, ori cofinanţarea de proiecte cu fonduri nerambursabile.

De asemenea, Mang a spus că liberalii "ar trebui să se bucure", pentru că actuala conducere, "dacă nu vom mai fi noi (n.r. – PSD-UDMR-ALDE la conducerea CJ) vă lăsăm contracte semnate".

Pasztor: Puteam mai mult

Pe de altă parte, preşedintele Pasztor Sandor s-a plâns din nou, cum a făcut şi la şedinţa extraordinară de acum două săptămâni, că bugetul pe 2020 al Judeţului va fi "substanţial mai mic" decât cel de anul trecut, ceea ce "înseamnă că nu avem bani destui nici pentru funcţionare", precizând, însă, că toţi cei 50 milioane lei vor fi cheltuiţi exclusiv pentru investiţii.

Totodată, a spus Pasztor, iniţial conducerea CJ voia ca volumul creditului să fie şi mai mare. "Puteam mai mult să luăm, prima propunere a fost de 75 milioane lei", a zis şeful CJ.

În final, proiectul privind aprobarea contractării împrumutului a fost votat de cei 18 consilieri judeţeni ai UDMR, PSD şi ALDE, în timp ce PNL-iştii s-au opus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alo PSD-escu, UDMR-escu
Nem tudom, fonduri europene sau sunteți idioți????
Postat 28 Ianuarie 2020, 16:26 de sandu1260
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON