URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2017, 15:45

Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic s-a reunit la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicieni, jurişti şi universitari din Ungaria, Slovacia, Finlanda şi România dezbat problema autonomiei maghiarilor într-o conferinţă organizată de Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, organizație consultativă întemeiată în 2004 şi condusă de László Tőkés. 

Ce fel de autonomii funcţionează în Europa? Care sunt diferenţele între acestea şi ce fel de probleme juridice întâmpină? Cine sunt partenerii de discuţie? Există rezultate, soluţii, care sunt problemele juridice de care se lovesc demersurile maghiarior? Există şi alte forme de administrare similare autonomiei şi ce se întâmplă atunci când nu există parteneri de dezbatere?

Ce rol are Ungaria în demersurile făcute de maghiarii din afara graniţelor pentru obţinerea autonomiei? Poate exista învăţământ autonom maghiar în afara Ungariei fără autonomie? Care au fost compromisurile în cazul Tirolului de Sud? De ce nu există nicăieri o organizaţie care să reprezinte interesele tuturor maghiarilor în problema autonomiei? Sunt âcâteva din întrebările la care se caută răspuns în cadrul conferinţei care se desfăşoară vineri şi sâmbătă la sediul Universităţii Creştine Partium.

Printre alții, la dezbateri vor lua cuvântul Elisabeth Nauclér, politician şi jurist suedez din Finlanda, Kalmár Ferenc, ministru responsabil cu politici de vecinătate, şi Szili Katalin, consilier ministerial responsabil cu coordonarea problemelor de autonomie pentru maghiarii din afara graniţelor, ambii din Guvernul Ungariei, Csóti György, fost diplomat, parlamentar şi director al Institutului pentru Protecția Dreptului Minorităților, Duray Miklós, profesor universitar, politician şi scriitor maghiar din Slovacia, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, sau Sándor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, preşedintele Partitului Popular Maghiar din Transilvania.

Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic reunește organizații din România, Serbia, Ucraina, Slovacia, Croația, Slovenia și Austria, care vor autonomia comunităților maghiare din afara Ungariei, fără schimbarea granițelor.

Organizaţia, prezidată de europarlamentarul László Tőkés, se bucură de susținere atât din partea guvernului maghiar, cât și din partea comunităților maghiare din Europa Occidentală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da. No ce fain
No discrimination enter. Extrem. foszombo
Postat 23 Septembrie 2017, 00:40 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON