URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2019, 19:33

Consilierul PNL Sebastian Lascu se luptă pentru zone turistice fără gunoaie în Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul ședinței ordinare de marți a CJ Bihor, consilierul județean Sebastian Lascu a atras atenția celorlalți aleși ai județului că trebuie intervenit pentru curățarea zonelor turistice pline cu gunoaie și trebuie găsite soluții eficiente pentru descurajarea celor care aruncă gunoaiele în aceste zone, poluându-le și alungând iubitorii de natură. Lascu a prezentat în plen și un plan cu mai multe măsuri prin care, susține el, situația s-ar îmbunătăți. 

Gunoaiele alungă turiştii

Reprezentantul PNL și-a început pledoaria prezentând un video și mai multe fotografii care arătau mai multe zone turistice din Bihor pline cu deșeuri aruncate aiurea. "Când turiştii ajung la noi în judeţ şi văd aceste deşeuri în toate destinaţiile turistice, a doua oară mulţi nu mai vin sau, mai rău, nu mai recomandă destinaţiile nici altora", a spus consilierul. Lascu a dat exemplu Crişul Repede, care duce pe cursul său PET-uri, haine sau chiar obiecte mai mari cum ar fi canapele sau cauciucuri.

PNL-istul a cerut implicarea Consiliului Judeţean în rezolvarea situației. Concret, el a propus înfiinţarea unei comisii care să se ocupe de această problemă în instituţie, identificarea zonelor predispuse la depozitarea gunoaielor şi supravegherea video a acestora.

O altă etapă ar fi derularea unei campanii de conştientizare a copiilor care trebuie să ştie impactul depozitării gunoaielor asupra turismului şi a mediului înconjurător. De asemenea, Lascu a propus avertizarea şi amendarea celor care au depozitat gunoaie şi înfiinţarea unor puncte de colectare a PET-urilor în zonele de risc. Consilierul a mai spus că ar fi necesară şi colaborarea cu alte instituţii cum ar fi Garda de Mediu, Prefectura sau Poliţia Judeţeană. 

"Nu noi suntem cei care fac mizerie"

Ideea lui Lascu nu a fost primită cu prea mult entuziasm în plenul Consiliului. "Nu se poate transforma Consiliul Județean în firmă de curățenie. E de obligația fiecărei unități administrativ teritoriale și a fiecărui primar să facă curat. UAT-urile sunt cele care colectează bani din închirierea de spații și din turism. Nu noi suntem cei care fac mizerie", a replicat vicepreşedintele CJ, Traian Bodea.

Celălalt vicepreşedinte, Ioan Mang, a admis că problema există și a susținut că ea ar putea fi parțial rezolvată prin trecerea siturilor naturale din administrarea unor ONG-uri în cea a autorităților locale, măsură stabilită prin lege. 

Mang a mai spus că Garda de Mediu face controale și dă amenzi, dar primarii refuză să-și amendeze cetățenii „pentru că pierd câteva voturi”. Cât despre implicarea CJ Bihor, Mang a spus că s-ar putea gândi unele soluții, însă cele cu camerele video sunt nefezabile, în primul rând pentru că instituția nu deține terenuri pe care le-ar putea monta, deci responsabilitatea ar reveni tot UAT-turilor. 

Mai vedem...

Președintele CJ, Pasztor Sandor, l-a felicitat pe consilier pentru inițiativă și a spus că este de acord cu formarea unei mici comisii pentru găsirea unor soluții, cu reprezentanți din fiecare partid. Comisia ar urma să stabilească punctele nevralgice ale județului în ceea ce privește aruncarea nelegală a gunoaielor și să propună soluții. De asemenea, Pasztor a spus că agreează ideea unei campanii de prevenire și informare în școli. 

Înainte de încheierea ședinței, liderul opoziției, Ionel Avrigeanu, a subliniat că este nevoie și de o formă oficială, legală, de lucru a acestei comisii. Deocamdată, urmează ca reprezentanți ai fiecărui partid din Consiliul Județean, adică ai UDMR, PSD, PNL și ALDE, să aibă o primă întâlnire pentru a stabili pașii următori în această direcție. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bodea e vicepreședinte încă?
Nu știe că un consiliu județean are ca atribuții, prin lege, să sprijine unitățile administrativ-teritoriale ... iar domeniul mediului este de referință pentru un județ? Mai mult decât atât, are obligația de a aloca bani pentru aceste tipuri de activități ... pentru că nu neapărat localitățile sunt proprietare pe zonele invocate de Lascu. Spre exemplu, de-a lungul cursurilor de apă nu sunt decât în mică parte, iar pe drumurile județene nici atât măcar !?!
Postat 20 Februarie 2019, 18:40 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON