URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2010, 14:00

Consilierii judeţeni şi-au făcut comisie ca să îl ancheteze pe Ţîrle

Consilierii judeţeni şi-au făcut comisie ca să îl ancheteze pe Ţîrle Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, cam înghesuit de vicepreşedinţi şi consilieri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Deşi începută sub auspicii emoţionante, cu anunţul pensionării a doi dintre angajaţii instituţiei, stenografa Iulia Pantiş şi şeful Serviciului de proiecte europene Theodor Petroni, şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean a derapat rapid într-un nou episod al conflictului dintre consilieri şi preşedintele Radu Ţîrle.

Fără nici un fel de discuţii, aleşii bihorenilor au votat primele chestiuni aflate pe ordinea de zi, mandatându-l pe Ţîrle să reprezinte instituţia într-un proces pentru sistarea indiviziunii asupra unei proprietăţi a CJ din Stâna de Vale, precum şi pentru a solicita trecerea în domeniul public al judeţului a unui teren din perimetrul Aeroportului, administrat de Ministerul Mediului, după care au aprobat, tot fără discuţii, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea tronsonului de drum judeţean dintre Uileacu de Criş-Bălaia-Burzuc-Sârbi.

Acuzaţii de faliment

Liniştea şedinţei CJ s-a spart la semnalul dat de PDL-istul Ionel Avrigeanu în momentul în care consilierii au ajuns la cel de-al patrulea punct al ordinii de zi, şi anume la proiectul de hotărâre privind constituirea unei comisii de contestaţii pentru evaluarea managerilor din instituţiile de cultură. Fără nicio legătură cu subiectul pus în dezbatere, Avrigeanu a declanşat un nou atac la adresa lui Radu Ţîrle, fiind urmat instantaneu de colegi precum Dumitru Voloşeniuc, Szabo Odon şi Alexandru Kiss.

Afirmând că CJ are o imagine publică negativă generată de conflictul dintre şefii instituţiei, PDL-istul l-a acuzat pe Ţîrle de lipsă de transparenţă. "Noi suntem informaţi din presă despre detaliile unor licitaţii, precum cea pentru drumul judeţean Beliu-Tinca-Leş. Practic, în acest moment, în Bihor nu se întâmplă nimic, planul de dezvoltare al judeţului fiind doar teoretic. Nu putem merge aşa încă doi ani şi jumătate", a spus Avrigeanu, făcând astfel trimitere la materiale de presă conform cărora licitaţia lucrării respective ar fi dezavantajat, intenţionat, firma Selina.

În replică, Radu Ţîrle a amintit că nu el a generat conflictul ajuns în presă. "E normal ca într-o societate democratică să avem abordări diferite. Eu am răspuns uneori (n.r. - materialelor de presă), însă promit că de acum înainte voi răspunde de fiecare dată, cu documente, celor care mă acuză",  a parat preşedintele CJ.

Referindu-se apoi la cea de-a doua afirmaţie a lui Avrigeanu, Ţîrle a arătat că anul trecut CJ a încheiat exerciţiul bugetar cu un deficit de 150 de miliarde de lei vechi şi că luna ianuarie a acestui an a fost închisă cu un minus de 6,5 miliarde, ceea ce a declanşat o reacţie vehementă din partea consilierului PDL. "Întotdeauna până acum preşedintele, la final de mandat, lăsa judeţul pe plus. Acum suntem în faza de a da faliment. Cea mai reprezentativă instituţie a judeţului intră în faliment!", a declamat Avrigeanu, care a continuat: "Ar fi bine să avem o comisie care să evalueze activitatea conducerii".

În acest moment, în discuţie a intervenit şi vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, care a amintit că Ţîrle l-a schimbat din comisia de licitare a drumului Beliu-Tinca-Leş (licitaţie pierdută de Selina şi atribuită firmei austriece Strabag la un preţ mai mare), preşedintele CJ amintindu-i colegului său de partid că respectiva licitaţie a fost contestată de Selina, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a concluzionat că funcţionarii CJ din comisia de licitaţie au atribuit corect lucrarea.

Ţinta pe Ţîrle

PSD-istul Mihai Bar a încercat să facă pace, dar n-a reuşit, vicepreşedintele Alexandru Kiss preluând ideea aruncată de Avrigeanu şi propunând, oficial, crearea unei comisii de evaluare a activităţii conducerii CJ Bihor, care să fie alcătuită din cinci consilieri judeţeni, trei din comisia juridică, respectiv doi din comisia economică.

"Mi se pare penibil să dăm explicaţii subiective, despre cum domnul Ţîrle şi-a dat afară din comisie propriul coleg de partid, despre cum am rămas eu şi Voloşeniuc fără maşini. Ceea ce este grav este că Avrigeanu are dreptate să vorbească despre faliment", i-a susţinut Kiss pe PDL-ist şi pe liberalul Voloşeniuc.

După alte câteva intervenţii pe acelaşi ton din partea consilierilor, aceştia au luat o pauză  de 10 minute pentru a stabili care dintre ei să facă parte din comisia care va "ancheta" conducerea CJ.

Imediat după pauză, Radu Ţîrle a încercat să invoce, cu argumente procedurale, că planul consilierilor era în afara legii. Efortul său, dar şi al juriştilor Consiliului, de a-i lămuri că discutarea unei asemenea comisii nu era legală de vreme ce propunerea nu figurase pe ordinea de zi şi nici nu a fost introdusă la începutul şedinţei, consilierii judeţeni au votat în unanimitate componenţa comisiei. Aceasta este formată din Florin Birta (PNL), Alexandru Retegan (PSD) şi Szabo Odon (UDMR), din partea comisiei juridice, respectiv Ionel Avrigeanu (PDL) şi Kiss Alexandru (UDMR), din partea comisiei economice.

Singura abţinere de la vot a fost a preşedintelui Ţîrle, care însă a ţinut să menţioneze că nu se împotriveşte înfiinţării comisiei, ci încălcării procedurii prin care această chestiune a fost introdusă pe ordinea de zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bravo Tirle
ei sunt penibili, dar noi suntem prosti daca ii mai votam! Pt prima data in istoria judetului, avem un sef de judet care nu ii canta in struna lui Kiss. Bravo Tirle! Din tot circul asta, desi au vrut sa te termine astia toti, tu ai iesit invingator!
Postat 01 Martie 2010, 14:46 de Oradeanca
DOMNILOR CONSILIERI
Ce penibili sunteti domnilor consilieri judeteni! Acum aveti noroc cu prefectura, ca nu mai ataca hotararile voastre, desi stiu ca nu sunt legale. Ce naiba are a face o comisie de ancheta cu comisiile de solutionare a contestatiilor la cultura. Si ce comisie de ancheta faceti voi a activitatii lui Tirle cand legea spune clar ca voi nu il puteti sanctiona pe Presedintele Consiliului Judetean atata timp cat este ales si nu numit de voi. Sigur, ideea ii apartine lui Odon care inafara de machiavelismul care-i specific obarsiei domniei sale, profita de necunoastrea , prostia si servitilismul consilierilor judeteni. Dupa cum am observat, Tirle a fost de acord cu infiintarea comisiei, pt ca nu are nimic de ascuns, dar voi domnilor consilieri judeteni sunteti PENIBILI.
Postat 01 Martie 2010, 14:36 de BIHOREAN
sdhg
Ce inseamna disnou?
Postat 28 Februarie 2010, 23:51 de fgh
inexact
Kiss Alexandru, vicele CJ nu face parte din comisie, ci Kiss Alexandru Elek, consilier UDMR. E mare diferenta...
Postat 27 Februarie 2010, 13:39 de cetatean
laptaria
kiss, isi da seama ca daca nu face ceva ii falimenteaza toate firmele,daca nu mulgea consiliul atunci nu v-a intrebati de ce a falimentat laptaria frisss ??!!! Vina lui Tirle este ca nu a fost deacord cu mizeriile lui. Am crezut ca Avrigeanul are mai multa demnitate dar ii ingenunchiaza kiss pe toti. Ling ciolanul lui kiss unul dupa altul...
Postat 26 Februarie 2010, 23:16 de $$$$$
Kiss anchetat?
Sa intelegem ca vicepresedintele consiliului judetean, Alexandru Kiss, face parte dintr-o comisie care va face un raport despre conflictul dintre presedintele Tirle pe de o parte si cei doi vice, Voloseniuc si Kiss. Adica dam cu capul si cu piciorul in acelasi timp si mai avem pretentia obiectivitatii jocului?
Postat 26 Februarie 2010, 18:50 de TAMTAC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON