URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2010, 14:13

Ţîrle refuză compromisurile cu firma Selina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au rectificat vineri bugetul judeţului pe anul în curs, hotărând în unanimitate diminuarea bugetului Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului cu 172.000 lei şi creşterea, în schimb, a bugetului a două instituţii de cultură cu aceeaşi sumă, din care pentru Teatrul de Stat cu 120.000 lei şi pentru Muzeul Ţării Crişurilor cu 52.000 lei.

Interpelarea lui Bar

Mihai Bar 02.JPGPentru că s-a vorbit despre Muzeu, liderul grupului de consilieri judeţeni ai PSD, Mihai Bar (foto), a cerut conducerii CJ să explice de ce instituţia plăteşte chirie Episcopiei Romano-Catolice pentru spaţiile pe care încă nu le-a evacuat din Palatul Baroc (6.000 euro lunar), iar pe de altă parte lucrările de amenajare a noului sediu al Muzeului în clădirea fostei Comenduiri a Garnizoanei sunt departe de a fi finalizate de către firma Selina. "Care e situaţia şi ce trebuie făcut?", a întrebat Bar, adresându-se preşedintelui CJ, Radu Ţîrle.

"Domnule preşedinte, vă întreb pentru că contractul cu firma ar trebui încheiat. Firma spune că preşedintele Consiliului a oprit lucrările la un moment dat, nejustificat, preşedintele spune că nu e aşa. Care e adevărul?", a vrut să ştie Mihai Bar.

Cu plăţile la zi

Direct vizat, Ţîrle a rezumat, practic, istoria contractului încheiat între CJ şi Selina pe vremea preşedintelui Alexandru Kiss, pentru executarea lucrărilor de la Muzeu, finanţate cu 500 miliarde de lei vechi din creditul contractat de la BCR tot în mandatul lui Kiss.

"Lucrările trebuiau finalizate, conform contractului, în termen de 14 luni, şi sunt efectuate în proporţie de 85%. Eu am prelungit contractul cu trei luni, în speranţa că firma va fi în stare să termine lucrările şi, astfel, să cheltuie toţi banii împrumutaţi de Consiliu tocmai în acest scop", a spus Ţîrle (foto), adăugând, însă, că acest lucru nu s-a întâmplat din vina firmei Selina.

Radu Tirle 11.JPG"S-a tot spus că am oprit lucrările, inclusiv cu circ şi cu scandal în presă, că nu am plătit lucrările făcute de Selina şi că aş fi avut nu ştiu ce cu ei. Nu e adevărat. Putem demonstra cu acte, şi le putem face publice pe absolut toate, inclusiv corespondenţa dintre noi şi firmă, că am plătit tot ce s-a lucrat. Suntem la zi cu toate plăţile şi n-am întârziat plăţile niciodată", a spus şeful CJ, precizând, însă, că Selina a pretins bani şi pentru ce nu a lucrat, acest lucru fiind ilegal.

"Sigur că nu am fost de acord cu tot ce a vrut firma. Ne-au cerut, de exemplu, avans de 50 de miliarde de lei, dar am refuzat pentru că e interzis prin lege, iar dacă o făceam mai şi plăteam dobânzi în plus la credit", a explicat Ţîrle.

Şeful CJ a declarat că "nu există lucrări care să fi fost efectuate de Selina la Muzeu şi pe care Consiliul să nu le fi plătit", fapt confirmat şi de şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli. "Datoriile Consiliului Judeţean către Selina sunt zero", a spus Cheşeli.

"Ocupaţie" Selina

Radu Ţîrle a afirmat că nu e de acord cu confuzia care se face între cererea sa de a se reface acoperişul viitorului Muzeu şi pretenţia Selinei că el ar fi oprit lucrările. "Eu am constatat personal la Muzeu că acoperişul este prost lucrat şi, pentru că era în garanţie, am cerut refacerea lucrării, pe banii firmei care l-a făcut", a amintit Ţîrle un episod de anul trecut, când a arătat jurnaliştilor că acoperişul executat de firma CIAC era reparat de mântuială, astfel încât putea ploua şi ninge în clădirea abia modernizată.

"Problema e că, deşi CIAC şi-a recunoscut greşeala şi a fost de acord să înlocuiască ţiglele pe propria cheltuială, după ce şi Inspecţia de Stat în Construcţii mi-a dat dreptate, Selina n-a vrut să-i predea amplasamentul", a dezvăluit Ţîrle.

Recepţii din burtă

Şeful CJ a mai spus că Selina a încercat şi alte metode de a lua bani necuveniţi de la instituţie. "În iulie, firma a vrut să facem recepţie pe utilaje care nu există, în valoare de 39 miliarde de lei vechi. Or, eu aşa ceva nu fac. Este ilegal, şi nici nu voiam să ajung să mă rog de ei în genunchi, după ce le dau banii, ca să cumpere utilajele. Ştiţi bine că Selina mai are probleme şi cu alte administraţii publice pentru nereguli de tot felul...", a mai spus Ţîrle, făcând aluzie la faptul că patronul Selinei, Beniamin Rus, este cercetat de DNA pentru că ar fi dat mită preşedintelui CJ Maramureş, Mircea Man, în schimbul unor contracte publice.

Pe de altă parte, Ţîrle a arătat că Selina a încercat să încaseze bani nelegal de la CJ Bihor şi în baza unor aşa-numite recepţii parţiale de lucrări. "Eu nu semnez aşa ceva, fiindcă nici asta nu e legal. Recepţii parţiale se pot semna la drumuri, unde poţi recepţiona un tronson pe care să se circule înaintea finalizării întregii lucrări, pe toată lungimea drumului, dar la Muzeu nu, pentru că aici nu există părţi ale instituţiei care să funcţioneze separat unele de altele".

În încheiere, Ţîrle a mai spus că, deşi Selina voia să perceapă majorări peste preţul stabilit în contract pentru lucrări, el s-a opus, iar Curtea de Conturi i-a dat dreptate, astfel încât acum este satisfăcut că nu a prejudiciat bugetul judeţului în favoarea firmei. "Nici de acum înainte nu o să semnez tâmpenii şi nu o să dau bani decât pe lucrări făcute, şi făcute bine, nu pentru lucrări neefectuate sau făcute altfel decât trebuie!", a încheiat Ţîrle.

"Deranjat", Kiss nu se mai bagă

Kiss Alexandru 01.JPGÎntrucât consilierul Mihai Bar a vrut să afle şi poziţia fostului preşedinte al CJ Alexandru Kiss (foto), deoarece acesta a semnat şi contractul de la BCR pentru finanţarea lucrărilor, dar şi licitaţia câştigată de Selina pentru amenajarea noului sediu al Muzeului, actualul vicepreşedinte s-a declarat "deranjat" de faptul că Ţîrle nu l-a consultat în relaţia cu firma şi a anunţat că, din acest motiv, el nu se mai implică în chestiune.

"M-a deranjat că domnul preşedinte nu ne-a întrebat niciodată (n.r. - pe cei doi vicepreşedinţi, Kiss şi Voloşeniuc) în chestiunea aceasta. Eu nu vreau să critic strategia de negociere a domnului preşedinte cu Selina, pentru că şi aşa a fost foarte publică, vreau numai să spun că eu nu mă mai amestec în această problemă", a spus Kiss.

În stilul caracteristic şi parafrazându-se pe sine însuşi, Kiss a încheiat spunând că "numai o comisie a Consiliului poate lua o decizie, pentru că, cum am mai spus, să moară calul meu dacă aşa lucrarea o să se mai termine", a spus vicepreşedintele CJ, indicând şi ce îi lipseşte preşedintelui Ţîrle în relaţia cu Selina: diplomaţia. "În ultima vreme relaţia dintre mine şi domnul preşedinte s-a mai ameliorat, dar eu cred că dânsul nu poate gestiona treaba aşa încât să se facă. Trebuia mai multă diplomaţie!", a spus Alexandru Kiss.

Va urma

Cel care a pus capăt discuţiilor cu privire la Selina a fost liderul grupului de consilieri UDMR, Szabo Odon, care a amintit că problema aflată pe ordinea de zi a şedinţei era rectificarea bugetului, iar dacă există consilieri interesaţi cu privire la lucrările de la Muzeu, această chestiune poate fi dezbătută în următoarea şedinţă a CJ, pentru care conducerea instituţiei să pregătescă o informare scrisă.

Propunerea lui Szabo de revenire la buget a fost adoptată, chiar dacă Mihai Bar s-a declarat revoltat că o problemă atât de importantă precum cea a Muzeului va fi în acest fel amânată, în condiţiile în care contractul de finanţare dintre CJ şi BCR expiră, astfel că instituţia nu va mai avea din ce să plătească finalizarea lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
JOS JAVRELE ORDINARE din POLITICA!
de ce nu cerceteaza DNA firma SELINA si banii publici cum au fost cheltuiti, este inadmisibil ca noi sa toleram un comportament stradal cat timp se beneficiaza de asitenta juridica, DNA sa se autosesizeze cu aceasta problema, eu cred ca e o rafuiala de cotizatii aici si de santaj
Postat 27 Noiembrie 2010, 14:03 de anca
Coalitie nefireasca.
Kiss, participa,dar nu se baga! Tarle, smecherul nepriceput! Coalitie locala demna de invidiat. Consecintele le suporta amarastenii.
Postat 27 Noiembrie 2010, 11:32 de SAFE
destept
destept tarle... daca nu fac ceva prostii majore tot pe bolojan il votez si data viitoare.
Postat 27 Noiembrie 2010, 00:15 de polo
DE CE NU !?
SI UDMR-ul NU ARE NICI UN INTERES SA SE LAMUREASCA TREBURILE PANA CAND SEFI LOR ( TENFLI SI GASCA ) IAU 6000 Eu-roi DE LA CJ LUNA DE LUNA !!!
Postat 26 Noiembrie 2010, 20:15 de UNU
orgolii
orgolii nemasurate in c.j. iar tirle se stie,negociaza doar cu ai lui
Postat 26 Noiembrie 2010, 15:27 de luky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON