URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2016, 14:34

Condamnat pentru trafic de influenţă, avocatul Ioan Sava a fost exclus din Baroul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Baroul Bihor a decis excluderea din profesie a avocatului Ioan Sava, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, după ce, cu două luni mai devreme, a hotărât să-l menţină în rândul avocaţilor pe colegul acestuia, Horia Chivari, pedepsit cu închisoare cu suspendare pentru o faptă similară.

Decizia în cazul lui Sava s-a luat pe 20 ianuarie, de Consiliul Baroului, ca urmare a unei cereri transmise pe 30 decembrie de DNA Oradea. Sub semnătura procurorului şef Ciprian Man, Serviciul teritorial al DNA solicita excluderea acestuia din Barou, invocând faptul că atât Statutul avocaţilor cât şi Legea 51/1995 privind avocatura, stabilesc faptul că sunt nedemne de a mai rămâne în breaslă persoanele condamnate definitiv la închisoare pentru o infracţiune intenţionată, prin care aduce atingere demnităţii profesiei.

"În astfel de situaţii, Consiliul Baroului analizează situaţia creată de condamnare şi hotăreşte menţinerea în profesia de avocat a persoanei respective sau excluderea. Decizia se ia prin vot secret", a declarat BIHOREANULUI decanul Baroului Bihor, avocatul Cristian Domocoş. 

Pentru Sava, decizia a fostde excludere, în timp ce, în octombrie, la o cerere similară a DNA Oradea făcută pe numele avocatului Horia Chivari, condamnat tot pentru corupţie, Consiliul Baroului a decis să rămână în Barou. 

"În cazul Sava avem de-a face cu trei infracţiuni aflate în concurs (trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani, n.r.), pentru care s-a aplicat o pedeapsă de 3 ani cu executare, în timp ce în cazul lui Chivari, condamnarea s-a dat pentru o singură infracţiune de trafic de influenţă, iar pedeapsa a fost de 1 an cu suspendare", a explicat decanul Baroului Bihor diferenţa de tratament. 

În ambele situaţii, decizia este înaintată preşedintelui Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) şi împricinaţilor. Soluţiile de menţinere în profesie pot fi contestate de preşedintele Uniunii, iar cele de excludere de către avocatul vizat , în termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul UNBR. Demers pe care Sava este de aşteptat să îl facă în condiţiile în care, înainte de a fi condamnat definitiv, a fost suspendat din profesie, la cerere, deci nu mai profesa. 

Potrivit decanului Baroului Bihor, însă, cele două chestiuni nu au nicio legătură. "Suspendarea din exerciţiul profesiei de avocat nu înseamnă că nu mai eşti avocat, ci doar că nu profesezi o perioadă. Ceea ce verifică Baroul în caz de condamnare este păstrarea, sau nu, a calităţii de avocat, independent de faptul că e suspendat, sau nu", spune Domocoş.

Ioan Sava este al doilea avocat exclus din Baroul Bihor, după Cosmin Moraru, condamnat în 2013 la 13 ani de închisoare pentru uciderea soacrei sale, şi primul condamnat pentru corupţie, faţă de care de Baroul Bihor ia o astfel de poziţie.

Pe 25 noiembrie anul trecut, avocatul Ioan Sava a fost condamnat definitiv la 3 închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi este judecat, încă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în celebrul dosar deschis de DNA Oradea pe marginea unor mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, postate pe internet. În respectiva cauză, avocatul a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea tot la 3 ani de închisoare cu executare.

Colegul său, Horia Chivari, a fost condamnat definitiv în 2013 la 1 an de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, iar anul trecut a încasat o altă pedeapsă, de 3 ani şi 2 luni, de astă dată cu executare, pentru acuzaţii similare. Soluţia, dată de Curtea de Apel Cluj, a fost, însă, atacată, verdictul final urmând să fie dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

"În cazul Chivari, dacă cel de-al doilea dosar se va finaliza cu o hotărâre de condamnare la închisoare, situaţia va fi din nou examinată de Consiliul Baroului, prin prisma noii condamnări şi, la luarea unei decizii, probabil că se va ţine cont şi că are un antecedent", a mai declarat decanul Baroului Bihor, avocatul Cristian Domocoş. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Serios???
Sa inteleg ca sunt excluse din Barou doar persoanele condamnate???Este valabil peste tot?
Postat 01 Februarie 2016, 12:26 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON