URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2018, 12:11

Condamnată de Judecătorie pentru fals în declaraţii şi conflict de interese, fosta şefă a APM Bihor, Sanda Mercea, a fost achitată la Curtea de Apel Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfrângere usturătoare pentru procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, cărora instanţa le-a desfiinţat în întregime rechizitoriul întocmit pe numele fostei şefe a Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Bihor, Sanda Merce, dispunând achitarea ei pentru unele acuzaţii şi încetarea procesului penal în cazul altora.

Afaceri cu firma soţului

Fosta directoare a APM Bihor, Sanda Mercea, a fost trimisă în faţa instanţei în 2016 pentru fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă. Acuzaţiile au fost prezentate pe larg de BIHOREANUL la acea vreme.

În principal, lui Mercea i s-a imputat că, în perioada 2007-2010, când a lucrat ca funcţionar public în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar Oradea, şi ulterior, în perioada 2011-2012, când a fost angajată la APM Bihor pe o funcţie de consilier, a ascuns din declaraţiile de interese faptul că era acţionar şi administrator al unei societăţi comerciale. Totodată, femeia s-a şi plasat în conflict de interese, semnând, în perioada în care a fost director APM, acte în relaţie cu firma în care soţul ei este asociat.

De asemenea, anchetatorii au reţinut şi că, din funcţia pe care o ocupa, în perioada 20-27 mai 2013, Mercea a intrat într-o dispută cu o altă funcţionară APM, Manuela Moldovan, cea pe care a şi înlocuit-o la şefia instituţiei, hărţuind-o şi chiar jignind-o. În final, directoarea a obţinut „restructurarea” subordonatei, în timp ce propria-i funcţie, pe care Mercea a deţinut-o înainte de a ajunge şefă, a rămas „rezervată”.

Condamnare cu amânare

Sanda Mercea a fost trimisă în judecată pe 28 septembrie 2016, când a şi fost suspendată din funcţia de director, locul ei fiind luat de Adriana Calapod. Procesul penal a început la Judecătoria Oradea unde, pe 3 februarie, în acest an, femeia a aflat primul verdict în caz. Prima instanţă a dispus achitarea ei pentru acuzația de purtare abuzivă, însă a condamnat-o pentru infracţiunile de conflict de interese şi fals în declaraţii la 1 an şi 6 luni de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 1 an.

Totodată, instanţa a dispus anularea tuturor declaraţiilor false semnate de Mercea, obligând-o, de asemenea, la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare parţiale, pe perioada anchetei şi a procesului de la Judecătoria Oradea.

Hotărârea pronunţată nu echivala cu o condamnare, căci, prin amânarea aplicării pedepsei, dacă cel condamnat nu încalcă legea într-o perioadă de supraveghere dispusă de instanţă, aceasta va fi ştearsă şi nici nu va fi menţionată în cazierul judiciar. Totuși, soluţia nu a fost pe placul lui Mercea, care a şi atacat-o, cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea unde instanţa a avut o cu totul altă părere, desfiinţând sentinţa şi declarând-o nevinovată!

Parchetul a „comis-o”

Potrivit deciziei publicate pe portalul instanţei, procurorii ar fi comis o serie de erori în timpul anchetei. Concret, judecătorii au fost obligaţi să excludă acuzele că Mercea a falsificat declaraţiile de interese din ianuarie 2010, mai 2010, iunie 2011 şi mai 2012, omiţând să declare faptul că e administrator şi asociat la o firmă privată, „întrucât Parchetul nu a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă” intenţia directoarei de a da declaraţii false în scopul ascunderii unei situaţii de incompatibilitate.

Cât despre declaraţiile false anterioare, cele din iulie 2007, iunie 2008 şi iunie 2009, judecătorii au dispus încetarea procesului penal. Motivul? Pentru aceste situaţii, faptele s-au prescris încă la 28 iunie 2014. Procurorii, zic magistraţii Curţii, ar fi avut obligaţia să aducă la cunoştinţa Sandei Merce acuzele până la respectiva dată, ca să oprească prescrierea. Iar pentru că n-au făcut nici un act până la acea dată, „prezumţia de nevinovăţie de care a beneficiat inculpata a rămas intactă la momentul intervenţiei prescripţiei răspunderii penale”. 

Nu-s fapte

Nici celelalte acuze nu au ţinut în faţa judecătorilor. Completul a achitat-o pe Mercea pentru că, în calitate de şefă a APM, ar fi semnat dispoziţii de plată către firma soţului ei. Potrivit deciziei, firma cu pricina, Mardan Exim, ar fi prestat serviciile– tipărirea unor chitanţiere – fără ca ea să ştie, iar contravaloarea tipăriturilor a fost achitată de o funcţionară a APM, înainte ca ea să-şi pună semnătura pe dispoziţia de plată. „Actul îndeplinit de către inculpată nu a avut ca efect încheierea contractului de tipărire şi nici plata contravalorii chitanţierelor”, a reţinut instanţa.

Cât despre acuzaţia că şi-ar fi folosit funcţia ca s-o elimine din APM pe cea căreia îi suflase şefia instituţiei, printr-o restructurare forţată, judecătorii au stabilit că faptele care i se impută fostei directoare au constat „fie în propuneri”, fie în solicitarea unui aviz „pentru propunerea de structură organizatorică şi statul de funcţii ale APM Bihor”, căci decizia finală aparţinea conducerii centrale a instituţiei.

„Aceste acte nu sunt apte să producă rezultatul socialmente periculos, respectiv afectarea relaţiilor de serviciu şi crearea unei stări de pericol pentru îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor de serviciu în cadrul unei autorităţi publice şi nici să genereze un folos material inculpatei”, a stabilit completul de judecată.

Şi-a făcut doar treaba

Pe de altă parte, se spune în soluţie, Mercea şi-ar fi făcut doar treaba, căci, în calitate de şef al APM Bihor, ea avea competenţa gestionării resurselor umane şi dreptul de apreciere cu privire la aceasta, plus obligaţia de a pune în aplicare decizia conducerii centrale şi de a emite decizia de eliberare din funcţie pentru funcţionarul public al cărui post a fost desfiinţat.

Cât despre acuzaţia că şi-ar fi protejat propriul post, judecătorii susţin că Mercea nu putea să-l propună spre desfiinţare întrucât, conform prevederilor Statutului funcţionarilor publici, pe timpul delegării în funcţii de conducere, funcţionarul public îşi păstrează funcţia publică şi salariul.

Repusă în drepturi

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă şi, ca atare, Mercea va reveni la conducerea APM Bihor în condiţiile în care numirea actualei şefe, Adriana Calapod, s-a făcut doar pe perioada suspendării ei din funcţie.

"Voi face azi demersurile pentru a anunţa Agenţia Naţională de Protecţia Mediului despre soluţia adoptată. Potrivit legii, urmează să fiu repusă în drepturi, adică să se emită o decizie de revocare a suspendării care apoi va fi comunicată şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici", a declarat pentru BIHOREANUL Sanda Mercea, care nu a decis dacă se va îndrepta în vreun fel împotriva Statului Român, într-un eventual proces de pretenţii.

"Mă voi consulta cu avocaţii şi vom stabili care sunt paşii de urmat, pentru că sunt 5 ani din viaţa mea, 3 ani de urmărire penală şi 2 ani de procese. N-au fost uşori, dar bine că s-a terminat. Încă nici nu m-am dezmeticit", spune ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON