URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2019, 17:05

Concluziile poliţiştilor în accidentul de pe Borşului: Şoferiţa de BMW a pierdut controlul maşinii, pe zăpadă

Concluziile poliţiştilor în accidentul de pe Borşului: Şoferiţa de BMW a pierdut controlul maşinii, pe zăpadă Foto Facebook Infotrafic Bihor / Marius Simut
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţia Bihor a transmis concluziile ceretărilor făcute, la faţa locului, în cazul accidentului produs luni dimineaţă pe Calea Borşului, în Oradea. Şoferiţa unui autoturism BMW a pierdut controlul maşinii, pe zăpadă, şi a ajuns pe liniile de tramvai, lovind o autoutilitară şi un stâlp.

Potrivit unui comunicat transmis presei, evenimentul s-a produs la ora 8.55. "O femeie de 34 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism dinspre B-dul Dacia înspre Borş, pe banda întâi, a efectuat un viraj uşor la dreapta, a pătruns pe acostamentul acoperit cu zăpadă, moment în care a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a derapat înspre stânga, intrând în coliziune laterală cu o autoutilitară, condusă pe banda a doua, în aceeaşi direcţie, de un bărbat de 46 de ani, din municipiul Reghin, judeţul Mureş", explică informarea Poliţiei.

Din impact, BMW-ul a fost proiectat spre dreapta, lovind cu partea stânga faţă un stâlp metalic de electricitate, de pe acostament, iar apoi s-a răsturnat pe platforma liniilor de tramvai.

"În urma accidentului rutier, atât orădeanca de 34 de ani, care conducea autoturismul, cât şi un bărbat de 29 de ani, din Oradea, pasager în acelaşi autoturism, au suferit leziuni uşoare", arată comunicatul.

Poliţiştii rutieri bihoreni continuă ancheta în caz și le atrag din nou atenţia cetățenilor ca, în special în condiţii de zăpadă, să adopte o conduită preventivă. Vezi mai jos sfaturile lor!

- Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor şi echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, etc.). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

- Acordaţi o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi nu porniţi la drum dacă sesizaţi probleme la sistemele de direcţie şi de frânare, la instalaţia de semnalizare etc.

- Ştergeţi parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asiguraţi funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).

- Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitaţi manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiţi frâna de motor.

- Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).

- Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

- Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.        

- Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tot neîndemânaticul își ia permis ...
... pe bani, făcând pagube în jur și altora !?!
Postat 15 Ianuarie 2019, 12:32 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON