URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2014, 20:11

Concluzii după 6 luni de controale ale Direcţiei de Sănătate Publică: Suntem un judeţ de nespălaţi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sanepidul sau, cum se numeşte oficial, Serviciul de Control în Sănătatea Publică din cadrul DSP Bihor, a făcut publică joi sinteza informaţiilor detaliate privind activităţile de control a condiţiilor igienico-sanitare desfăşurate în primul semestru al anului în curs. Concluziile sunt penibile: bihorenii au acute dureri în cot când vine vorba despre igiena proprie, a produselor pe care le manipulează sau a spaţiilor în care lucrează.

În primele şase luni ale anului, DSP a derulat 14 acţiuni de control tematic şi curent în mai multe domenii de activitate, aproape niciunul nefăcând excepţie de la regula nerespectării regulilor.

În ce priveşte, de pildă, cele 112 controale efectuate la producătorii, distribuitorii şi utilizatorii de apă potabilă, inspectorii DSP au emis 14 avertismente şi trei amenzi în valoare totală de 8.800 lei pentru "neefectuarea controlului medical periodic al angajaţilor", "neasigurarea monitorizării calităţii apei", "existenţa unor zone de protecţie sanitară a surselor sanitare neigienizate", "personalul de exploatare nu a urmat cursul pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă".

În alimentaţia publică au fost derulate 419 controale la unităţi de producţie, importatori, distribuitori şi comercianţi, aplicându-se 59 de avertismente şi 27 de amenzi în valoare totală de 44.500 lei, pentru "neefectuarea curăţeniei curente", "neefectuarea dezinsecţiei şi deratizării cu periodicitatea stabilită de lege", "nerespectarea prescripţiilor sanitare", dar şi pentru că "o parte din angajaţi nu au urmat curs pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă".

În hotelurile, pensiunile, piscinele şi ştrandurile din Bihor inspectorii Sanepidului au făcut 39 de controale, dând două avertismente pentru starea pestilenţială a WC-urilor, adică "curăţenie neîntreţinută în grupurile sanitare".

Îngrijorător e că igiena nu este la ea acasă nici în unităţile de învăţământ, unde în urma a 249 controale au fost emise 19 avertismente pentru "neasigurarea materialelor pentru igiena mâinilor la grupurile sanitare ale copiilor", "neasigurarea salubrităţii curţilor unităţilor de învăţământ" şi "păstrarea necorespunzătoare a produselor distribuite prin programul guvernamental Lapte-Corn".

La fel, inspectorii DSP au găsit mizerie şi în spitale, unde au făcut 35 de controale, aplicând cinci avertismente şi patru amenzi în valoare totală de 2.000 lei pentru "neefectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente în spaţiile de spitalizare" şi "lipsa materialelor pentru igiena mâinilor".

De lipsa igienei suferă însă şi cabinetele şi clinicile private din Bihor, unde Sanepidul a făcut 200 de controale, în urma cărora au dat 11 avertismente şi 12 amenzi în valoare totală de 6.800 lei, pentru "neefectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente" ori "nerespectarea planului de gestionare a deşeurilor medicale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
curat murdar
Cris Adrian, daca tu nu te speli nu crede ca ceilalti nu o fac, dupa titlul "senzational" credeam ca vii cu ceva statistici legate de consumul de apa calda si rece, sa vedem cum stam fata de altii, dar asa ai reusit sa ne bagi pe toti in aceeasi "cada" cu tine, ...curat murdar
Postat 13 Iulie 2014, 09:12 de dan
@io rromulanul
COMENTARILE POSTATE DE IO ROMULANUL REFLECTA GRADUL DE EDUCATIE SI CULTURA DE GRAJD UNDE A FOST CRESCUT ACEST PARAZIT SI ESTE VALABIL SI PT. LL CARE ESTE UN SIMPLU PARVENIT
Postat 11 Iulie 2014, 21:20 de ROMANUL
@pulimea hună
Băi, cum apare căte un titlu retard ca cel de faţă, cum pulimea de bozgori începe să înjure Bucureştiul. Alooo!?! Asimilaţilor, era vorba de judeţul Bihor şi mai precis partea de nord a lui, ceea ce admiratorii oligofreni ai lui horti mikloş numesc Pârţium...Hai sictir cu poligonul ăla de tragere depre care aveţi impresia că e ţară.... Nu e ţară băi nenorociţilor, e o parcare de corturi cu un bordel mare în mijloc
Postat 11 Iulie 2014, 08:57 de Lagzi Lajcsi
ziaristi de Bihor
HOPA...FAINA RECLAMA VA FACETI...ADICA ..VOI BIHORENII...SUNTETI NESPALATI....ASTA DA ARTICOL....VOI DE VOI ZICETI ASA...FELICITARI ZIARISTILOR....ALDE, GAL, CRIS , CURPAS, GHILEA...si mai sunt si pe la Crisana .....aia...dotore de istorie....ok....V-ATI CAM DAT CU FIRMA-N CAP....SI VOI SUNTETI TOT BIHORENI...NU?
Postat 11 Iulie 2014, 08:19 de marian
io
@buda si pesta Vorbesti despre gura ta?
Postat 11 Iulie 2014, 06:32 de io
sa verifice
SA VERIFICE CP2 DIN CURTEA DGASPC SA VADA CE CONDITII ARE ACEST SAMUIL MITRA CARE LEA DAT SPAGA SA SCAPE LA CONTROLUL DIN OCTOMBRIE 2013 DOAR SE FURA ACOLO BANUL PUBLIC
Postat 11 Iulie 2014, 06:18 de remus
pute ca o buda comunala
am fost la vecini in debretin la o piata si era o duhoare de nu puteai sa respiri. nici in buda nu e mai bine ! la fel e si acolo !
Postat 11 Iulie 2014, 02:55 de @buda si pesta
Cam târzie constatare !?!
Ceea ce evită raportul DSP să releve e faptul că această scădere a standardelor igienico-sanitare s-a produs mai ales după 2008, odată cu "liberalizarea" ce a urmat alegerilor locale !?!
Postat 10 Iulie 2014, 23:41 de Car®p III
.
bine ca sunt mai spalati bucurestenii, cand tot Bucurestiul pute pe o raza de zeci de km...
Postat 10 Iulie 2014, 22:59 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON