URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2019, 16:10

Comuna Uileacu de Beiuş poate rămâne fără primar: Mihaela Sabău va fi „destituită” de prefect, pentru incompatibilitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăriţa comunei Uileacu de Beiuş, Mihaela Sabău, aleasă în 2014 ca reprezentant al PSD pentru al doilea mandat, ar putea să nu şi-l încheie, întrucât i-l va "stopa" prefectul Ioan Mihaiu.

Motivul? În 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Sabău era în stare de incompatibilitate, deţinând concomitent cu funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică autorizată. Ulterior, femeia a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul, iniţial la Curtea de Apel Oradea, în 2016, iar apoi, definitiv, anul trecut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prefectul aşteaptă referat

Conform Legii administraţiei publice locale, în asemenea situaţii, prefectul judeţului este obligat să emită un ordin pentru încetarea de drept a mandatului, dar Mihaiu e ţinut pe loc de secretarul comunei Uileacu de Beiuş, Adrian Marge.

"Pe 20 decembrie anul trecut am primit o comunicare de la ANI că doamna primar a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În asemenea situaţii, în maximum 6 luni Prefectura trebuie să emită ordinul de încetare de drept a mandatului, ceea ce noi nu am putut face deoarece conform Legii 393/2004, privind statutul aleşilor locali, la baza ordinului trebuie să stea un referat al secretarului unităţii administrativ-teritoriale, pe care nu l-am primit", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, prefectul Ioan Mihaiu.

Secretarul aşteaptă sentinţa

Acesta a spus că, pe de altă parte, nici secretarul comunei nu a putut scrie referatul, deoarece nu a primit comunicarea deciziei Înaltei Curţi.

"În februarie am trimis o adresă Consiliului Local Uileacu de Beiuş, să ne spună secretarul dacă emite sau nu referatul. Nu am primit decât un răspuns verbal, că nu au decizia definitivă. Oricum, însă, până la limita celor 6 luni prevăzute de lege, Prefectura va emite ordinul", a mai spus prefectul Ioan Mihaiu.

Pe de altă parte, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, a afirmat că primăriţa Mihaela Sabău încearcă să apeleze la o cale extraordinară de atac pentru a obţine suspendarea aplicării deciziei Înaltei Curţi.

Nu se lasă

Deşi BIHOREANUL a contactat-o şi pe ea, primăriţa din Uileacu de Beiuş a închis telefonul de îndată ce a aflat care era subiectul discuţiei. Secretarul comunei, Adrian Marge, şi-a închis complet telefonul mobil, iar la numărul de telefon fix al Primăriei Uileacu de Beiuş n-a răspuns niciun angajat al acestei instituţii.

În schimb, reporterul a fost contactat de avocatul primăriţei, Adrian Costea, care a confirmat că pregăteşte o acţiune pentru a obţine suspendarea aplicării Deciziei Curţii Supreme.

A avut PFA, dar n-a făcut comerţ

În procesul cu ANI, Sabău s-a apărat afirmând că a deţinut doar calitatea de "persoană fizică autorizată", având activităţi agricole, dar nu şi comerciale, nerealizând venituri ca PFA.

"De altfel, PFA-ul în discuţie, care practic nici nu a desfăşurat vreo activitate economică, a şi fost desfiinţat încă din luna octombrie 2014, cu mult înainte de primirea de la ANI a adresei prin care îmi semnala existenţa acestei presupuse situaţii de incompatibilitate", s-a apărat primăriţa, susţinând că, deşi a avut calitatea de PFA, nu a derulat nicio operaţiune comercială în baza acesteia.

Instanţa i-a respins, însă, apărarea, arătând că "esenţială pentru starea de incompatibilitate este simpla deţinere a calităţii de comerciant persoană fizică în forma de organizare PFA", pe care a deţinut-o până în 2014, adică încă doi ani după alegerea sa.

Ba a realizat venituri

Mai mult, Serviciul Fiscal Orăşenesc Beiuş a transmis instanţei "situaţia veniturilor nete realizate în perioada 2012 - 2014" de Mihaela Sabău, "din care reiese că în această perioadă a realizat şi venituri din activităţi comerciale, chiar dacă au fost modice".

"În concluzie, instanţa constată că reclamanta a încălcat prevederile art. 87 alin. 1 lit. g din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, potrivit cărora "funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică", situaţie în care raportul de evaluare întocmit de ANI este legal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON