URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2019, 16:01

CNAIR a cerut cerificatul de urbanism și vrea să liciteze proiectarea și execuția drumului expres Oradea - Arad

CNAIR a cerut cerificatul de urbanism și vrea să liciteze proiectarea și execuția drumului expres Oradea - Arad sursa: Wikipedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat joi - după o întâlnire la care au participat, la Oradea, şi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor şi Ioan Mang, prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Oradiei Florin Birta şi primarul Salontei Torok Laszlo, plus edilii a şapte comune - că a solicitat autorităţilor judeţene emiterea certificatului de urbanism pentru viitorul drum expres Oradea - Arad, a cărui proiectare şi execuţie intenţionează s-o scoată la licitaţie până la finele acestui an.

Potrivit Europa FM, valoarea totală a investiției este de 1,35 miliarde de euro, iar finanţarea proiectului se va face prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, contractul de finanţare urmând să fie semnat spre sfârşitul acestui an.

Noua şosea va avea aproape 135 kilometri, va ocoli localitățile, iar lucrarea ar urma să fie împărţită în mai multe loturi.

Drumul va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe 14,6 kilometri, de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 kilometri şi profil de drum expres cu două benzi pe sens pe 76,4 kilometri.

Proiectul include realizarea a cinci drumuri de legătură, a 66 de poduri, pasaje sau viaducte şi a 12 noduri rutiere, urmând ca şoseaua să fie conectată cu autostrăzile A3 şi A1.

Conform șefului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, necesitatea realizării cât mai rapid a drumului pleacă de la faptul că studiile efectuate arată că DN 79, Arad – Oradea, are deja un trafic de autostradă.

Dacă licitația va fi lansată în acest an, aşa cum spune CNAIR, procedurile ar trebui să fie gata anul viitor, urmând ca lucrările să înceapă prin primăvara anului 2021.

Drumul expres Oradea - Arad a fost inclusi încă în 2007 pe lista de priorităţi a Ministerului Transporturilor, care în acea perioadă intenţiona să finanţeze din fonduri proprii executarea lui.

De precizat că după o lungă perioadă de tăcere, și deputatul PSD Bihor Ioan Roman a atins subiectul, în luna martie a acestui an, spunând că drumul expres Oradea-Arad, parte şi din strategia UE de a conecta nordul şi sudul Europei (proiectul Via Carpatia) va fi, de fapt, o şosea de viteză, similară unei autostrăzi, dar fără benzi de urgenţă, care ar urma să fie construită de la zero. Roman spuena că Guvernul PSD nu doreşte să mai aştepte „3-4 ani” după fondurile europene dedicate acestei investiţii, ci are de gând să o facă din buget propriu.

„Drumul ar începe în Oradea, la sensul giratoriu spre Sântandrei, ar merge paralel cu calea ferată spre Arad, în zona comunei Cefa s-ar despărţi de calea ferată şi ar traversa drumul naţional Oradea - Arad, iar apoi ar merge paralel cu acesta până la intrarea în Salonta, unde ar ocoli municipiul, ar prelua o parte din drumul judeţean Salonta - Tinca şi apoi merge aproape paralel cu drumul naţional. Cel mai mare avantaj este că ocoleşte toate localităţile”, spunea deputatul în luna martie. Pentru construirea acestui drum nou, care presupune şi o sumedenie de exproprieri, CNAIR nu avea însă niciun leu alocat la acea vreme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON