URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2011, 15:09

Circa 100 de localnici din Ştei protestează împotriva închiderii Spitalului Orăşenesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestatarii care se opun închiderii Spitalului Orăşenesc Ştei s-au adunat în centrul oraşului, în apropierea Primăriei, afişând pancarte pe care au scris lozinci precum "Nu ne închideţi spitalul!", "Vrem să trăim!" şi "Daţi-ne spitalul înapoi!".

Protestul a fost iniţiat încă de la finele săptămânii trecute de către unul dintre consilierii locali din Ştei, Horia Dumitraş. "Mitingul acesta are ca scop să arătăm că nu suntem de acord cu aberaţia Guvernului, care vrea să lase fără spital o zonă cu 60.000 de locuitori, unde se află exploatări miniere, dar şi depozite unde se aduc deşeuri de uraniu şi de molibden, inclusiv de la Centrala Nucleară din Cernavodă", a declarat pentru BIHOREANUL consilierul local Horia Dumitraş, membru al Partidului Poporului şi al Protecţiei Sociale.

Acesta a mai spus că este dezamăgit de faptul că, deşi din zonă provin doi reprezentanţi de vârf ai PDL, acest partid nu a sprijinit păstrarea Spitalului Orăşenesc Ştei: "Şi Vasile Blaga, şi deputatul Alin Popoviciu şi-au făcut liceul aici, dar văd că degeaba... Am stat şi m-am uitat cum au fost externaţi bătrâni bolnavi şi copii cu branule în mâini...", a spus Dumitraş.

Fără răspuns 

Vinerea trecută, Spitalul Orăşenesc Ştei a externat toţi cei 52 de pacienţi, ca urmare a faptului că unitatea nu mai primeşte finanţare nici de la Ministerul Sănătăţii, nici de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Conducerea Spitalului şi a localităţii au făcut demersuri pentru încorporarea unităţii ca secţie externă a Spitalului Municipal Episcop Nicolae Popovici, atât Consiliul Local Ştei cât şi Consiliul Local Beiuş dându-şi acordul în acest sens, prin votarea a două Hotărâri. Demersurile au fost blocate, însă, la nivelul Guvernului. "Am făcut toate demersurile necesare la Guvern, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, la Ministerul Sănătăţii, la Preşedinţie, dar nu am primit niciun răspuns", a declarat pentru BIHOREANUL primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu.

În prezent, potrivit managerului Spitalului, Radu Aron, o parte din cei 67 de angajaţi ai unităţii, din care 30 de asistente şi 14 medici, au depus cereri pentru a fi redistribuiţi în alte spitale din judeţ. "O parte din colegi au făcut cereri să fie redistribuiţi la Spitalul Municipal din Beiuş, la Spitalul Municipal din Marghita, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet, la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă din Ştei şi chiar la un spital din Bistriţa", a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Orăşenesc Ştei, Radu Aron.

Acesta a afirmat că personalul care nu a depus cereri de transfer către alte spitale mai are varianta de a lucra în ambulatorul Spitalului. "O parte din medici şi asistente vor încerca să se asocieze în cabinete medicale care să asigure activitatea în sistem ambulator", a spus Aron.

Haos total

Contactat de BIHOREANUL, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a menţionat că redistribuirea personalului de la Spitalul Orăşenesc Ştei, dar şi de la Centrul de îngrijiri medicale din comuna Bratca - aflat în aceeaşi situaţie - va avea loc în cursul zilei de marţi. "Am primit mai multe cereri de redistribuire, însă vom lua o decizie pentru fiecare caz în parte în cursul zilei de marţi, prin aplicarea criteriilor prevăzute de Minister, precum vechimea, calificarea, competenţele", a spus şeful DSP Bihor.

În ce priveşte soarta echipamentelor şi aparaturii medicale de la Spitalul Orăşenesc Ştei, şeful DSP Bihor a adăugat că "deocamdată nu se ştie nimic"."Aparatura, echipamentele şi spaţiul spitalului sunt proprietatea Consiliului Local Ştei, şi doar acesta poate decide. Ştim şi noi, la Direcţie, că unii medici doresc să activeze în sistem ambulator şi că edilii din Ştei sunt dispuşi să le ofere aceste bunuri pentru a asigura asistenţa în ambulator", a spus Marius Pîrcioagă.

Spitalul Orăşenesc Ştei avea 52 de paturi, şi secţii de Chirurgie Generală, Obstetrică şi Ginecologie, Interne, Pediatrie, Oftalmologie, ORL şi Radiologie, precum şi un laborator de analize medicale.

Protestul a început în jurul orei 14.30, fiind autorizat să se desfăşoare până în jurul orei 18.30.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON