URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2015, 15:07

Cine e în top? Bihorenii ocupă trei poziţii în clasamentul celor mai bogaţi 300 de români

Cine e în top? Bihorenii ocupă trei poziţii în clasamentul celor mai bogaţi 300 de români (foto: Revista Capital)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revista Capital a lansat, vineri, 30 octombrie, ediţia 2015 a Top 300 Cei mai bogaţi români, în care doar trei poziţii din ierarhie sunt ocupate de bihoreni.

Teszari, pe locul IV

La fel ca anul trecut, cel mai bogat român este fostul tenisman Ion Ţiriac, în vârstă de 76 de ani, a cărui avere este estimată de specialiştii de la Capital la 1,5 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut. Ţiriac şi-a adunat banii din asigurări, domeniul auto, imobiliare şi industria petrolieră. El este urmat în clasament de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii companiei Dedeman, cu o avere estimată undeva între 850 şi 860 milioane de euro, podiumul fiind încheiat de omul de afaceri Ioan Nicolae, cu o avere de 750-800 milioane euro.

Primul orădean în topul celor mai bogaţi români este, după cum era de aşteptat, Zoltan Teszari, de altfel cel mai bogat român cu afaceri în domeniul media. În topul general, Capital îl clasează pe locul al patrulea, cu o poziţie mai sus decât anul trecut, chiar şi în condiţiile în care averea i-a scăzut de la 530-560 milioane euro, în 2014, la 480-500 milioane euro în 2015, potrivit aceleiaşi surse.

Imperiu din credite

Banii lui Teszari provin din telecomunicaţii, energie, sănătate şi media. În articolul dedicat omului de afaceri orădean, redactorii Capital arată că RCS&RDS este "un imperiu construit pe credite".

Specialiştii subliniază datoriile mari acumulate de compania orădeanului până la finele anului trecut, şi anume de 4,3 miliarde de lei, "cu 8% mai mult decât anul trecut şi aproape dublă faţă de nivelul raportat la 31 decembrie 2009". "Cu toate acestea, compania lui Zoltan Teszari se află într-un amplu proces de expansiune, în ultimii ani reuşind să-şi majoreze cota de piaţă atât prin achiziţii directe şi indirecte de firme de cartier cât şi prin politica de preţuri. Însă toată strategia este bazată pe refinanţarea creditelor mai vechi", scriu redactorii Capital.

Aceştia remarcă şi faptul că "pe cât de discretă este apariţia omului de afaceri, pe atât de intensă este prezenţa companiei, care anul acesta a preluat toate radiourile deţinute de CME în România, printre care Pro FM, Info Pro şi Dance FM".

Din activitatea de anul acesta a companiei RCS&RDS, Capital mai remarcă plecarea directorului general Alexandru Oprea după 18 ani. "Surse din piaţă susţin că Oprea ar fi plecat din fruntea RCS&RDS pentru a concura la poziţia de vicepreşedinte al ANRE, autoritatea care poate acorda companiei de energie a omului de afaceri avizul pentru dezvoltarea unei reţele de distribuţie de energie electrică în Oradea, aşa cum a anunţat deja", scriu cei de la Capital.

Bani din despăgubiri

Următorii bihoreni din top sunt fraţii Ioan şi Viorel Micula, pe locul 26, faţă de 37 anul trecut, cu o avere care a crescut spectaculos de la 110 milioane euro la 150-160 milioane euro, potrivit Top 300 Cei mai bogaţi români.

Redactorii revistei Capital arată faptul că averea fraţilor Micula a crescut în contextul în care cei doi au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington un proces cu statul român, urmând să fie despăgubiţi cu 376 milioane lei, plus penalităţi. "Astfel, la finalul anului 2013, statul român s-a trezit că trebuie să plătească în total aproape 800 milioane lei (aproximativ 175 milioane euro)".

Procesul a fost deschis de fraţii Ioan şi Viorel Micula după ce, în 2004, statul a anulat facilităţile fiscale oferite pentru zona defavorizată în care sunt înregistrate majoritatea firmelor deţinute de cei doi, Rieni-Sudrigiu. "La nivelul Ministerului de Finanţe s-a constituit o comisie de negociere pentru identificarea celei mai bune soluţii şi la o rundă de discuţii cu fraţii Micula a participat şi ministrul Eugen Teodorovici. Chiar dacă se găseşte o soluţie, conflictele fraţilor Micula cu statul român nu se vor opri. Pe rol la Curtea de arbitraj de la Washington se află un nou proces intentat de cei doi gemeni, care pentru incapacitatea statului de a lupta cu evaziunea fiscală pretind daune de 2,5 miliarde euro".

Averea lui Mudura jr., în creştere

Un singur bihorean mai apare în clasamentul celor mai bogaţi 300 de români. Este vorba despre Alexandru Mudura jr., care a preluat afacerile tatălui său, inclusiv centrul comercial Lotus Center.

Alexandru Mudura jr. are o avere estimată de Capital la 63-65 milioane euro, în creştere faţă de anul trecut, când aceeaşi revistă îl cota cu o avere de 58-60 milioane euro din imobiliare şi comerţ. De altfel, omul de afaceri a şi urcat 15 poziţii în top, ocupând acum locul 80.

"Familia Mudura şi-a crescut averea din imobiliare şi comerţ şi a devenit foarte cunoscută după ce a adus pe piaţa din România produsele Ferrero, între care celebrele ouă Kinder", menţionează Capital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
să știi să faci bani
probabil, cu excepția unora dintre ei, cred că majoritatea celor din acest top sunt niște genii, când vine vorba de făcut bani.
Postat 01 Noiembrie 2015, 21:45 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON