URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2018, 17:23

Cinci cazuri de infecţie cu virusul West-Nile confirmate în Bihor. Încă trei suspecte!

Cinci cazuri de infecţie cu virusul West-Nile confirmate în Bihor. Încă trei suspecte! foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis, luni, sub semnătura purtătorului de cuvânt Dorel Ţîrţ, un comunicat cu precizări legate de cazurile de infecţie cu virusul West-Nile, arătând că, până în prezent, în Bihor, virusul a fost confirmat la 5 pacienţi, dintre care unul a murit, iar un altul se află internat în stare gravă la secţia ATI a Spitalului Clinic Municipal, având prognostic rezervat.

Potrivit informării, primul pacient contaminat a fost depistat în luna iulie şi a fost un elev al Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea, un tânăr din Botoşani, tratat în judeţul de domiciliu.

Cel de-al doilea caz a fost descoperit, o lună mai târziu, pe 16 august. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 72 ani din comuna Balc, care ajuns în comă la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, iniţial cu diagnosticul de bronhopneumonie. Infecţia cu virusul West Nile a fost confirmată în 13 septembrie, iar o săptămână mai târziu, bărbatul a murit.

Alţi trei bolnavi au ajuns în spital pe 29 august, 4 septembrie şi 12 septembrie, ultimul caz, un pacient olandez în vârstă de 85 ani, aflat în vizită în România în localitatea Diosig, fiind în stare gravă. „Cazul a fost confirmat în data de 20 septembrie. În prezent, persoana este internată la secţia ATI a Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, având prognostic rezervat”, se precizează în comunicat.

Încă trei persoane cu vârste de peste 65 ani aşteaptă rezultatul analizelor, două fiind internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, cea de a treia, în convalescenţă deja, fiind externată.

Pentru a evita îmbolnăvirea, DSP Bihor recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să împiedice pătrunerea ţânţarilor în locuinţă prin plase de protecţie la ferestre, să utilizeze insecticide împotriva ţânţarilor în locuinţă şi în jurul casei, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON