URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2017, 17:25

Cinci asocieri de firme se bat pe lucrările de construire a podului Centenarului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea ar putea avea de anul viitor încă un pod rutier. Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construire a podului Centenarului pe amplasamentul actualei pasarele pietonale din dreptul fostului Centru de Calcul a atras cinci oferte.

Lucrări de 13 milioane

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, până la termenul limită din 4 iulie şi-au depus oferte următoarele companii: asocierea Dacia Faber, Pod Proiect; asocierea Freyrom, Procons Group, Aquacons, Electro Excel, asocierea Implemia Baugesellschaft - viaponte Rom; asocierea Prodial, Drumex, Metabet, Ritmoteh, Drumuri Orăşeneşi; Trameco, Vega 93 şi Via Design.

"În acest moment, procedura se află în evaluare tehnică, care urmează să fie încheiată până la finele acestei săptămâni. După parcurgerea tuturor etapelor procedurii de licitaţie va urma semnarea contractului de lucrări undeva la finele lunii august. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de 16 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor", a declarat Manuela Maghiar, şeful Serviciului Achiziţii Publice din cadrul Primăriei.

Lucrările sunt estimate la 13,1 milioane lei şi vor avea o perioadă de execuţie de 16 luni. Conform contractului, acestea vor cuprinde atât demolarea actualei pasarele pietonale, cât şi proiectarea şi construirea noului pod.

Noua construcţie va fi susţinută de două arce metalice sprijinite pe maluri, fără picior de susţinere în apă. Construcţia, cu câte o bandă pe sens, va avea o lungime de 84,7 metri şi o lăţime de 18,6 metri.

Trotuarele, construite în consolă în exteriorul arcelor de susţinere, vor avea o lăţime de 3 metri, care include şi câte o pistă pentru biciclişti.

Un singur ofertant pentru Alecsandri

Pe de altă parte, tot în această perioadă se află în derulare licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de amenajare a străzii Vasile Alecsandri.

Până la termenul limită din 6 iulie a fost depusă o singură ofertă de către asocierea firmelor Gavella Com, Porfido Ed Arte Consorzio Stabile şi Ritmoteh. Asociaţii au mai lucrat împreună şi la reabilitarea Pieţei Unirii.

Lucrările, estimate la 4,2 milioane lei, fără TVA, vor avea un termen de execuţie de 6 luni.

Procedura de achiziţie a lucrărilor de amenajare a străzii Vasile Alecsandri se află în evaluare tehnică şi urmează să fie încheiată până la sfârşitul acestei săptămâni. Semnarea contractului de lucrări se va face la finalul lunii august.

Lată de circa 13,5 metri, strada Alecsandri va avea pe partea stângă pe sensul de mers către Parcul 1 Decembrie, un trotuar de circa 2,5 metri flancat de un şir de arbori, urmat de terase aproximativ 4 metri amenajate sub formă de marchize, o suprafaţă circulabilă de circa 4 metri destinată intervenţiilor de urgenţă ale pompierilor şi ambulanţei şi încă un trotuar pe partea dreaptă a drumului.

Conform proiectului, strada va fi pavată cu granit auriu, piatră trani de nuanţe similare celor din Piaţa Unirii şi porfir. Marchizele vor avea în avea în subteran racorduri la toate reţelele de apă, canal şi curent, pentru ca proprietarii localurilor din zonă să îşi poată monta aici baruri exterioare sau televizoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON