URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2010, 18:02

Cetatea e reabilitată rapid! Lucrările la corpul A încep cu şase luni mai devreme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reabilitare a Cetăţii se desfăşoară mult mai rapid decât au estimat iniţial reprezentanţii municipalităţii. "Lucrările sunt în grafic şi chiar peste el. Din acest motiv, la cererea firmei Constructorul Sălard, am aprobat cu acordul finanţatorului deschiderea unui nou front de lucru în corpul A, care va găzdui viitorul Muzeu al Cetăţii", a declarat pentru BIHOREANUL, Dumitru Sim, managerul de proiect.

Conform calendarului lucrărilor, reabilitarea corpului A al Cetăţii urma să înceapă în luna iulie 2011, cu finalizare în decembrie 2014. "Modul în care avansează lucrările ne dă şanse ca reabilitarea monumentului să se finalizeze mult înaintea termenului limită de decembrie 2014. Prin începerea lucrărilor la corpul care va adăposti muzeul, firma Constructorul Sălard îşi va asigura un front de lucru mult mai mare în interior pe timpul iernii", a mai spus Sim.

Conform estimărilor municipalităţii, în viitoarele trei săptămâni, firma Constructorul Sălard va trece la montarea tâmplăriei, geamuri şi uşi, pe corpurile H şi G, care vor adăposti "Muzeul Cetăţii" şi "Administraţia Cetăţii" şi va finaliza în următoarele două săptămâni acoperişul corpului K, în care vor funcţiona atelierele meşteşugăreşti botezate generic "Strada breslelor".

Astfel, dacă se adaugă şi lucrările la corpul A, în Cetate se va lucra în paralel la patru din cele opt clădiri prinse în contractul încheiat cu finanţatorul.

Finanţate prin Planul Operaţional Regional 2007-2013, lucrările de reabilitare a Cetăţii în vederea introducerii în circuitul turistic, vizează restaurarea a opt corpuri de clădire aflate într-o avansată stare de degradare şi au ca termen de predare luna iunie a anului 2015. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 36,7 milioane lei, sumă din care finanţarea nerambursabilă se ridică la 28,7 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON