URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2015, 20:01

Cetate, drum expres, Ciuperca... Primăria va inaugura, tot a doua zi, câte o investiţie din fonduri europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următoarele două săptămâni Primăria va da în folosinţă tot a doua zi câte o investiţie făcută din fonduri europene. "Ne-am dat acordul tuturor constructorilor să muncească şi în perioada de sărbători, să lucreze duminica şi să lucreze noaptea dacă este necesar", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, municipalitatea va trage linie pe 21 decembrie sub cele două proiecte de reabilitare a Cetăţii care găzduieşte deja Târgul de Crăciun, pentru ca pe 23 decembrie să fie programată închiderea lucrărilor la drumul expres. "Conferinţa de închidere va avea loc pe 23 decembrie, dar pentru că probele de rezistenţă a pasajelor de pe drumul expres au fost programate pe 28 decembrie, acesta va fi deschis circulaţiei din 29 decembrie", a declarat Ilie Bolojan.

Plăţi în compensare

După cum se ştie, municipalitatea îşi va asuma în şedinţa de Consiliu Local din 21 decembrie costurile cu amenajarea porţiunii de 600 metri de drum care va lega strada Ecaterina Teodoroiu de podul Teodor Neş prin incinta atelierului de vagoane.

Municipalitatea a primit acceptul autorităţii de management pentru compensarea unei părţi din suma de 270.000 euro, aferentă acestei lucrări, cu costurile unor lucrări neeligibile executate deja în proiect. "Nu ştim deocamdată despre ce sumă este vorba, dar sperăm să fie cât mai mare, ca să nu fim nevoiţi să plătim aceşti bani din bugetul local", a spus Bolojan.

Pasajele, în ultima zi!

După Crăciun, pe 28 decembrie, municipalitatea vrea să dea în folosinţă noua grădină publică de pe dealul Ciuperca, unde pasarela supraterană peste linia ferată şi drumul expres a fost deja finalizată, iar pentru data de 29 decembrie a fost stabilită închiderea lucrărilor la pachetul de blocuri reabilitate din fonduri europene.

La fel, inaugurarea celor două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură supratraversează DN 76 şi DN 79 în Nufărul şi Calea Aradului a fost stabilită pentru 30 decembrie. "Lucrările la pasajul din Nufărul, au ajuns în stadiul montării de parapeţi şi marcaje de circulaţie, iar cel din Calea Aradului, care a început cu o lună întârziere, se apropie, la rândul său de finalizare. Ne-a ajutat vremea caldă să avansăm cu lucrările", a spus primarul.

La primăvară!

Printre proiectele aflate în curs de finalizare se numără reabilitarea Pieţei Unirii, unde zona dintre Catedrala Sfântul Nicolaie şi Biserica cu Lună va fi pietruită doar după montarea unui punct de transformare subteran, şi aquaparkul Nymphaea, unde, cel mai probabil, vor rămâne de executat pentru anul viitor lucrările de placare de la bazinul de sărituri, finisajele la cele două zone comerciale şi amenajarea de spaţii verzi.

"Intenţia noastră este să inagurăm aquaparkul în primăvară, cel mai probabil la începutul lunii mai", a spus edilul.

Pe banii orădenilor

Tot pentru prima jumătate a anului viitor a fost amânată închiderea lucrărilor la noua centrală pe gaz, unde probele "la cald" vor începe undeva în ianuarie, campusul şcolar "Partenie Cosma", aflat încă în lucru, şi basilica romano-catolică din Şirul Canonicilor, lucrare suplimentară executată din economiile făcute pe proiectul "Punţi crişene" privind reabilitarea unor biserici orădene.

Lucrările amânate pentru anul viitor vor fi plătite din bugetul local. Primăria va cere luni Consiliului Local să îşi asume plata lucrărilor amânate pe 2016 pentru fiecare proiect în parte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
Incredibi ce retardati
@tds, retardatbihorean, pioneza, platona si restul carcotasilor si postacilor de partid: Probabil si daca primarul ar decide sa va dea bani din buzunarul lui ati comenta ca nu va ajung, oricat de multi ar fi. Cat de cretin poti fi sa comentezi ca orasul va plati 100.000 euro dintr-o lucrare de 17 mil pe cand in alte orase nu s-a obtinut nici o finantare? In orasul asta se misca mai mult decat in orice oras din tara asta si pentru voi tot nu e bine. Mai terminati odata cu porcariile asta si cu comentariile imbecile care nu au nici o legatura cu realitatea si bucurati-va ca locuiti intr-un oras care este in plina dezvoltare. Idiotilor!
Postat 21 Decembrie 2015, 11:37 de hateretards
Cine vorbeste de argumente...
cei care si-au facut titlu de glorie din a arunca cu noroi in primar, vorbesc despre argumente. Nimic din ce se face sau s-a facut in orasul asta (ma rog, cele facute de administratia Bolojan) nu este bine. Preturi triplate? Pai atunci inseamna ca filip inmultea cu sase pretul real, pentru ca papagalii care urla pe forum si jignesc pe toata lumea, uita ca exista documente si cifre care se pot compara foarte usor. Exemplu, asfaltarea strazilor Mestesugarilor (filip) si Onestilor (Bolojan), strazi aproximativ egale ca si lungime, pe filip l-a costat de doua ori mai mult si asta la diferenta de un an, cand se presupune ca preturile cresc datorita inflatiei. Toti sunt experti, ba in arhitectura si design stradal, ba in amenajari de mediu, etc. Statistic vorbind, din multimea de proiecte implementate, macar asa din greseala si tot ar fi trebuit ca macar unul sau doua proiecte sa iasa bine. Nu am sustinut si nici nu sustin ca Bolojan este perfect, dar sa refuzi sa vezi transformarea in bine a orasului, e mai mult decat rea vointa sau prostie si trece binisor in patologic. Probabil primarul ideal pentru detractorii lui Bolojan, e filip (nu intamplator scris cu litera mica), primarul care a distrus orasul in adevaratul sens al cuvantului. In schimb a avut realizari remarcabile la... improprietarirea propriei persoane, un sfert din centrul orasului cred ca ii apartine.
Postat 21 Decembrie 2015, 09:05 de User anonimizat
@pinonel
Mai tampitel, gaozar e fiul ala mai prost a lu' ma-ta!
Postat 21 Decembrie 2015, 08:39 de User anonimizat
fiecare cu obsesia lui
TDS cu Impact, tu cu Paris. Nu stiu ce ti se pare anormal ca lucrarile la cladiri istorice locuite sa fie executate cu cofinantare din partea locatarilor. Valoarea cladirii creste -> valoarea apartamentelor la fel. Si totusi, despre ce identitate distrusa vorbesti ? Despre Piata Unirii care era brazdata de masini si iesea in evidenta datorita starii deplorabile in care se afla ? Sau poate te referi la cetate, care dupa atatia ani a fost modernizata si in care acum se organizeaza evenimente ? Sau poate te referi la Ciuperca - intr-adevar, boschetii si mizeria erau IDENTITATEA orasului pana a apus vremea lui Filip, dar vezi tu, platona, uneori identitatea daca e proasta, trebuie schimbata. Si apropo de gazon, amicul tau de suferita TDS se plangea ca nu are destul spatiu verde si pomi in piata. Eu zic s-o lamuriti odata si sa va puneti de-acord cum ar fi mai bine.
Postat 21 Decembrie 2015, 01:48 de marius_ro
marius_ ....imbecil !(contra argument)
Imbecil,un cuvant pe care am omis sa-l amintesc ,printre solidele voastre contra argumente.Daca toate finantarile/ absorbtiile din Fonduri Europene ,atat de laudate ,s-au facut precum aceea frauduloasa finantare pe Axa 5 POS Mediu,pentru Amenajare valea Pasteur/Paris la Oradea( risc de inundatii),atunci nu am cuvinte.Mai departe,faptul ca buna parte din aceste proiecte sunt prost concepute(multe cu corectii de 100 la %),lucrarile sunt fuserite datorita lipsei timpului tehnologic necesar,parte buna dintre acestea pierzandu-si menirea, utilitatea publica imediata.Cladirile istorice,cu exceptia catorva,care sunt inca ambalate in plase(deci tencuiala nu ne mai cade in cap),se executa cu finantare-ipotecare pe banii proprietarilor.Ati distrus cu buldozerul,IDENTITATEA(si imaginea,vorba ta)unui oras istoric,identitate pe care chiar acesti corifei,acum vor sa o redefineasca.Se da un concurs !!??? Sa cautam un brend !!?? Eu zic ca l-am gasit: gazonul din Piata Unirii impreuna cu cele 4 (patru) fantani arteziene .
Postat 20 Decembrie 2015, 23:19 de platona
....
pionel, tii tu neaparat sa te bagi in seama ? Afirmatii ieftine gen "preturi triple" banuiesc ca le faci din lipsa unor rezultate din partea lui Mang. Nu trebuie sa ai facultate ca sa observi diferenta de ani-lumina intre Oradea si alte orase din tara. Chiar si privind strict din prisma absorbtiei de fonduri europene - care pentru voi, se pare, e un lucru rau. Eu intotdeauna am fost sustinatorul contra-argumentelor, dar cand vad imbecili care afirma ca "s-a distrus imaginea unui oras istoric" mi se face scarba. Pai ce imagine s-a distrus mai platona ? Imaginea unui oras abandonat in care nu s-a facut nimic timp de 15 ani ? Imaginea unui oras plin de cladiri istorice de pe care pana nu demult cadea tencuiala ? Mi-e sila si scarba de oameni ca voi, care orbiti de ura si prostie nu vedeti evidentul din fata voastra. Sa spui ca e nasol ca trebuie sa platesca orasul 100.000 euro pentru un proiect de 17.000.000 euro din nou, e dovada unei gandiri cretine si idioate. Poate va convenea sa fim si noi in ton cu restul tarii - absorbtia de fonduri - 0 - si toate investitiile sa fie facute din fundurile orasului (ca doar acolo se poate fura), dar spre norocul nostru suntem mai multi oameni normali la cap in orasul asta decat cei lipsitit de orice capacitate cognitiva.
Postat 20 Decembrie 2015, 20:51 de marius_ro
contra argumente?
Mai omule chiar esti chitit rau..ce contra argumente?tu ar trebui sa vii cu alte "propuneri"...constructive,in loc de drum expres..poate ...o autostrada suspendata,gen oprescu,in loc de aquuapark...un tau cu ..matasea broastei..in loc centura....cam ce ai vrea?....sau in loc de parcari,parcuri,locuri de joaca...ai alte...contra argumente?...in concluzie...cine bate campii?..
Postat 20 Decembrie 2015, 17:48 de zorro
@zorro, en Garde !
M-am trezit inaintea ta,cu cateva postari.Probabil erai in curte, la joaca.Observ si de aceasta data ca argumentul tau forte e o jignire.Vino punctual cu contra argumente.. ...dar mai bine ne vedem la derdelus,pe Ecaterina Teodoroiu colt cu Louis Pasteur,la prima zapada.Sa nu iuti sa-ti aduci si spada,....sunt multi copii prin zona.
Postat 20 Decembrie 2015, 16:12 de platona
te-ai trezit?
Voi chiar traiti intr-o lume paralela?...cum puteti nega evidenta?..eu nu ii aduc osanale lui bolojan ,..dar circul prin tara...si compar...daca nu poti accepta schimbarile...atunci ori esti batut in cap..ori ai o rea intentie premeditata...probabil trebuia sa ramai in pestera ta...istorica...
Postat 20 Decembrie 2015, 14:56 de zorro
Echipa de viteji mascati a lui Bolojan..zorro,(anti)comunist-ul,marius_,TC....
Mai zorro,mai viteazule ascuns sub masca ,lipsa de identitate va da curajul sa jigniti pe oricine care are o alta opinie ori o conceptie diferita de cea a "vizionarului" si "inteleptului" primar Bolojan pe care-l lingusiti intr-un mod dezgustator - mai nou uns si secretar general al PeNaL? Iar daca ideea ce o promovati se limiteaza la invective exprimate fara nici o jena, rusine sau opreliste,precum : prostule, ticalosule, javre,idioti,papagali , si printr-o nefericita rasturnare a valorilor voi sunteti cei care tarati in functii personaje a caror retorica nici pe departe nu corespunde realitatii...atunci tara asta nu mai are nici o sansa.Am insirat atatea tare ale acestor Mega-Proiecte,s-a distrus imaginea unui oras istoric,iar acum i se cauta identitatea ? Daca n-ar fi de plans ar fi de ras !Nu primim nici un contra argument la cele semnalate... @pinonel .Important ar fi ca organismele instituite cu verificarea respectarii Legii si a Constitutiei sa ia act de neregulile savarsite de administratia Bolojan , semnalate de contribuabilii oradeni si sa-si intre in artibutiuni!
Postat 20 Decembrie 2015, 14:48 de platona
bai TOBOGANE
Ma tantalau mai esti..ai idei putine da fixe..costuri triple...bla bla...de unde mama dracu stii tu cat costa un aquapark..?...ai aflat de la mang?..ala in afara de faptul ca a facut avere din afaceri cu statul si a spalat creierele unor idioti ca tine...pe care i-a invatat sa latre cand vad ciolanul... e pe aceeasi minte cu tine...javre ce santeti...cu gramatica o mai scot la capat...dar prostia ta e ,din pacate, fara leac...
Postat 20 Decembrie 2015, 12:45 de zorro
@zoro
Tu, @anticomunistul si alti gaozari aveti acelasi tata, pe nea ilie, asa ca va convine cum ,,construieste", la preturi triple, cu penalitati peste penalitati... E plin net-ul de tampeniile voastre, ca ,,sunt bani de la UE, ce conteaza costurile?" Conteaza! Nu stiti, ca nu vi se spune, dar România este in mod real contributor net la bugetul UE cu 2 mld. euro. Ne furam caciula, nea ilie ne fura O DATA prin costurile mult majorate si A DOUA OARA prin penalitatile la care ne obliga prostia si incompetenta lui/a gastii lui. P.S. In final sa pun pixul pe tine, istetule: se scrie TOBOGAN, dar de unde sa stii tu, un biet țăran cum se scrie/pronunta, tu stii de iștalău, poiată, rânit...
Postat 20 Decembrie 2015, 06:25 de pinonel
mai pinonele
Ai facut economie la apa si nsapun...sperand sa faci baue de craciun?...te mai poti spala si acasa,sau voiai sa sari de la trambulina de anul nou?....esti cam penibil...mai bine nu-l facea de loc...,dupa logica ta de fier..ruginit..si te spalai in continuare la debretin sau budapesta...ei au aquaparcuri..de ceva anisori...fraiere,alte "argumente"mai acatarii nu ai?..poate nu-ti place culoarea topoganelor..sau a cupolei,stii ca oradea va avea mai multe bazine olimpice ca bucurestiul?...ce-ti pasa tie...tu combati....am o greata...halal oradean esti..
Postat 19 Decembrie 2015, 13:45 de zorro
Din pacate platim scump fiecare ,,inaugurare" !
BihorStiri.ro :,,Contrar declarațiilor din vară ale reprezentanților Municipalității, care spuneau că lumea se va putea bălăci la aquapark de Sărbători, primarul Ilie Bolojan a amânat deschiderea acestei viitoare atracții turistice a Oradiei.[...]Se pare că rămân de executat – deci se pierd din fondurile nerambursabile accesate inițial – manopere de exterior (amenajare de spații verzi, placarea bazinului pentru săritori etc.)[...]Bolojan estimează pierderi financiare de aproximativ 100.000 de euro, banii respectivi aferenți lucrărilor ce nu se fac înainte de 1 ianuarie 2016 urmând să fie plătiți de la BUGETUL LOCAL, ADICA DE ORADENI."
Postat 19 Decembrie 2015, 06:33 de pinonel
stimati trepadusi mangisti
Mai fratilor..dar vi s-au cam inecat corabiile...cam putin de carcotit a mai ramas(si cele care sant..sant jenante..ba ca piata-i alba ,ba peretii nu-s drepti)....totusi sant palpabile , exista,cel mai bun exemplu sant miticii vostri de la bucale..au vrut sa faca un campionat european de gimnastica intr-o sala care nici nu e desenata...si au ajuns la brisca lui boc....halal papagali santeti...
Postat 18 Decembrie 2015, 20:18 de zorro
@Ardeleanul
Esti prea prost ca sa respiri neasistat, asa ca te voi ignora.
Postat 18 Decembrie 2015, 14:25 de User anonimizat
@anticomunist
Degeaba incerci sa aduci argumente logice, pentru ca nu ai cui. Trebuie sa intelegi ca oamenii astia au frustrari serioase. Zilele trecute am fost in Satu-Mare si vorbeam cu un prieten care se plangea ca actualul primar nu a facut absolut nimic in orasul sau. Nimic in sensul de absolut nimic. Ce-i drept nu se pot plange de faptul ca lucrarea x sau y nu e gata in data z, doar ca se plimba prin noroi pe strazi neasfaltate in centrul orasului. Acuma e la latitudinea fiecaruia in ce comunitate vrea sa traiasca. Nu mai vreau sa vorbesc despre rata de absorbtie a fondurilor europene pe care a reusit s-o atinga Oradea, pentru ca voi fi mai castigat daca ii voi explica peretelui din fata mea.
Postat 18 Decembrie 2015, 12:24 de marius_ro
,,anticomunist"
asa zisul,,anticomunist" a revenit nomenclatoristu ATENTIE !!!a fost la ora de gramatica cu ,,bolo" e bucurie mare la ei....ca asa macar scapa de magariile care le-au facut, unu pleaca la bucuresti iar lingau......se zbate pe langa Oradea mare...la cules de ciuperca
Postat 18 Decembrie 2015, 11:16 de Ardeleanul
@tds
ai pus pariu cu cine? ca asta nu ne-ai lamurit. iar faza cu pastilele te cred ca le-ai luat , dar nu pe ale tale ci pe ale lui platona. :))))))
Postat 18 Decembrie 2015, 11:15 de User anonimizat
!!!!!!!!!!!!!!!
@anticomunist Iar ai citit superficial ! Eu am scris doar că am pariat că Piața Unirii NU VA FI GATA LA 31.12.2015 ! Deci, despre ce vorbim ? AȘA URÂTĂ CUM SE PREFIGUREAZĂ NU VA FI GATA!
Postat 18 Decembrie 2015, 10:37 de TDS
Desi
mi-am propus sa nu mai comentez pe forum la aberatiile detractorilor, nu ma pot abtine. Aveti dreptate, TDS, platona si restul, e nasol sa implementezi proiecte, multe, pe bani europeni sa ai absortie de peste 95%, sa faci investitii in oras, investitii care din bugetul local s-ar fi putut face in o suta de ani si sa trebuiasca sa platesti suplimentar 1-1,5 % din totalul fondurilor accesate. As vrea si eu sa-mi cumpar un Mercedes de 100.000 de euro si sa trebuiasca sa dau in plus pe langa aia 10.000 care imi revin, inca 1.000. Vazand satisfactia pe care o incercati cand gasiti ceva care nu a mers perfect, imi dau seama ca nu va mai faceti bine, veci.
Postat 18 Decembrie 2015, 10:07 de User anonimizat
@platona
Pe langa ca aberezi la liber, asa fara contrangeri, mai esti si ticalos, scotand din context declaratiile unor oameni si aplicandu-le pe plan local, chiar daca afirmatiile respective nu se refereau la Oradea. Da, e chiar aiurea sa vopsesti cu var o cetate medievala, in loc sa dai cu dispersit ca sa fie cool. Amice, esti varza si nici macar nu esti de Bruxelles!
Postat 18 Decembrie 2015, 10:00 de User anonimizat
Parerea unui oradean ...amator.
Cetatea Oradea restaurata, cu fatada cladirii centrale (Palatul princiar,corpul B)tencuita neregulat(valurit) ,intr-o totala distonanta cu stucaturile si ornamentele care dau contur geamurilor , vopsita parca cu un strat de lapte de var , precum erau spoiti peretii cladirilor din ograda unui C.A.P. din vremuri comuniste , . Tot misterul si parfumul unei cetati medievale s-au dus pe...gustul si preferinta .... cui ? A primarului Bolojan,a Construcrorului Salard,a Institutiei Arhitectului Sef(Lipoveanu), a proiectantului?." Nu ! " A mesterilor,care au spus nu,modernismului!!??) ne linisteste managerul Dimitru Sim .Ia auziti ce spune un mare arhitect .." "Cea mai mare problema in procesul de restaurare nu este atat absenta fondurilor,cat penuria fortei de munca specializate.Un proiect de calitate confera si posibilitatea accesarii de fonduri europene. Dar,odata atrasi acesti bani,mai trebuie sa existe si forta de munca specializata in aplicarea tehnologiilor si materialelor compatibile cu arhitectura edificiilor respective. Proiectele de restaurare implica o conlucrare cu numerosi mestesugari :dulgheri,zidari restauritori, ipsosari restauratori, sitari, etc... considera arh. Calin Hoinarescu presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente istorice din Romania (UNRM)".Mesterii Constructorului Salard,cate lucrari de restaurare mai au la activ ?"Foarte multe regulamente locale de urbanism pentru zone protejate,sunt deficitare prin gradul de generalizare,care variaza de la restrictii absurde pana la permisivitati de neacceptat"(se aude Dna. Lipoveanu ????), a atras atentia Gheorghe Patrascu,arh.sef al capitalei.Deci,noi dorim sa scoatem la iveala,sa imortalizam numai un cliseu (si acesta nefericit,oribil)din intreaga existenta a acestui edificiu (1077-1952),si anume perioada "inaintasilor din secolul XVII, când principele Gabriel Bethlen a comandat lucrarea" .Am dori sa cunoaste si noi, oradenii,arhitectii, cine sunt " mesterii", care au decis ca ...."Tencuiala vălurită reprezintă o urmă a palatului renascentist. Faţada este netedă doar pe construcţiile ulterioare, explică managerul. Aşa, vizitatorii pot să vadă cu ochii lor cum au trecut epocile peste Cetate." EXTRAORDINAR !!?? Tencuiala valurita si ornamente si stucaturi la geamuri !!?? Dar nu va zgarie pe retina,mai specialistilor....Deci,fatada palatului princiar este vopsita parca cu un strat de lapte de var , precum erau spoiti peretii cladirilor din ograda unui C.A.P. din vremuri comuniste,.....pe bani europeni!!Aceasta este parerea unui amator.
Postat 18 Decembrie 2015, 00:40 de platona
Realizari din iepoca Bolojan
Paiata din Rogerius cu gabion pe terasa ! E tare frate !A la Birtin !Vreau sa vad suricatele bolojianiste la septica ,pe aceasta terasa,unde mai pot,printre altele,admira "peisagele" din apartamentele blocurilor invecinate.Pe abi europeni !"Mai ce realizare'," mai ce bun am fost..","mai ce piata agro-alimentara am tras.. "(din Tanta si Costel.
Postat 17 Decembrie 2015, 22:43 de platona
@TDS
acum moare cineva de ciuda :)) TDS ia-ti bagajele si pleaca din Oradea. Dezvoltarea orasului te depaseste :)
Postat 17 Decembrie 2015, 22:32 de David
Drum bun, cale batuta spre DNA , via Bucuresti !
Ramane cum am stabilit ... nota de plata a organelor de control nu va intarzia.Noi cei 70% din oradeni asteptam cu rabdare.
Postat 17 Decembrie 2015, 22:29 de platona
LUME NOUA
@gogul: nou pe aici sau doar schimbare de nume ? Surpriza ! De ce sa mor de ciuda daca am castigat pariul cu Piata ?
Postat 17 Decembrie 2015, 22:10 de TDS
-)))
....sa moara T.D si cu S de ciuda.el cu aditza platona.
Postat 17 Decembrie 2015, 22:02 de gogul
SI DA si NU
Am pariat ca Piata Unirii nu va fi gata la 31.12.2015 ! Am castigat ! Cetatea e ata si nu prea ! Salile interioare , mai la primavara ! Drumul express e gata si nu prea ! Pai guvernul tehno n-a rezolvat problema terenului din depou ? Ciuperca - nu zic nimic , n-am vazut ! Asadar succesuri limitate...PS: preventiv , mi-am luat pastilele !
Postat 17 Decembrie 2015, 21:41 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON