URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2011, 13:28

Cercetare sociologică în rândul politicienilor bihoreni: PDL nu ştie ce este!

Adrian Şimon, coordonatorul Clubului Oradea al Asociaţiei Pro Democraţia, a prezentat miercuri concluziile unei cercetări sociologice în cadrul căreia, din octombrie 2010 până la începutul lunii martie a acestui an, au răspuns unui chestionar privind politica membrii celor patru partide parlamentare care deţin demnităţi publice în administraţiile publice locale (consilieri locali şi judeţeni, primari şi viceprimari), dar şi în Parlamentul României (deputaţi şi senatori).

Chestionarul aplicat politicienilor a conţinut şapte întrebări prin care s-a urmărit depistarea felului în care se percep aceştia, felul în care îşi percep propriile partide precum şi pe celelalte, modul în care relaţionează cu alegătorii şi cu presa, precum şi viziunea asupra unor instituţii şi probleme sociale. "De la UDMR am obţinut 83 de răspunsuri, de la PNL - 64, de la PDL - 59, iar de la PSD - 43 de răspunsuri", a precizat Şimon.

PDL, probleme de identitate

Prima întrebare pusă politicienilor de Pro Democraţia a vizat autopoziţionarea lor în funcţie de stânga-dreapta eşichierului, rezultatul fiind că PDL şi PNL se văd a fi la centru-dreapta în aproximativ aceeaşi măsură (note de 8,4 şi respectiv 8,5 dintr-un total de 10 puncte posibile).

Nu la fel de clare sunt lucrurile în ce priveşte definirea valorilor politice de care reprezentanţii partidelor din Bihor se simt ataşaţi: din răspunsurile date, membrii PNL se consideră ataşaţi liberalismului cu o medie de 7,4 puncte din 10, în timp ce membrii PSD se consideră cu o medie de 7,7 social-democraţi, iar cei ai UDMR creştin-democraţi.

În schimb, reprezentanţii PDL se consideră în proporţie de 40% creştin-democraţi, 10% spun că sunt liberali, 12% afirmă că sunt social-democraţi, iar 2% naţionalişti. "La fel de interesant în ce priveşte PDL este că 11% nu ştiu ce se consideră, nu vor sau nu pot să se identifice cu niciuna din valorile politice existente", a comentat preşedintele Pro Democraţia Oradea, Adrian Şimon.

"Populişti" şi "autişti"

În ce priveşte factorii determinanţi ai acţiunilor politicienilor bihoreni, din studiu a reieşit că UDMR se bazează cel mai mult pe interesele comunităţilor locale şi cel mai puţin pe dorinţa liderilor de partid, în timp ce la polul opus se află PDL, pentru care primează cel mai mult dorinţa liderilor de la Bucureşti şi cel mai puţin ceea ce spune opinia publică şi presa.

O altă întrebare a vizat conflictele sociale pe care politicienii bihoreni le consideră de cea mai mare importanţă, reprezentanţii UDMR răspunzând că în opinia lor cel mai important conflict din societatea românească e clivajul dintre sat şi oraş, în timp ce PDL-iştii au apreciat că cel mai important conflict este cel dintre preşedinte şi "mogulii" de presă.

Un aspect interesant a reieşit din răspunsul la întrebarea privind importanţa rezolvării unor probleme, criminalitatea fiind pe primul loc pentru reprezentanţii tuturor celor patru partide, dar UDMR s-a remarcat şi aici prin faptul că foarte mulţi dintre reprezentanţii săi consideră la fel de importantă şi creşterea controlului statului asupra băncilor, aşa cum se întâmplă în Ungaria.

Reformişti şi mai puţin

La întrebările despre cum ar face ei reforma instituţiilor, politicienii bihoreni au părerile complet împărţite. PNL-iştii şi UDMR-iştii ar desfiinţa Instituţia Prefectului în cea mai mare măsură (cam jumătate dintre cei care au răspuns chestionarului), în timp ce PSD şi PDL vor păstrarea acestei instituţii de control a Guvernului din judeţe (circa 87% dintre PDL-işti şi 73% dintre PSD-işti).

În ce priveşte sistemul electoral, jumătate dintre reprezentanţii PSD vor o combinaţie între sistemul uninominal şi cel pe bază de liste, două treimi dintre membrii PDL vor să rămână actualul sistem uninominal, UDMR se pronunţă pentru sistemul mixt la alegerile parlamentare şi sistemul uninominal la alegerile locale, în timp ce liberalii au păreri împărţite, cam o treime pronunţându-se pentru fiecare din cele trei variante.

Variante de alianţe

Cercetarea sociologică a Pro Democraţia Oradea a vizat şi aflarea modului în care politicienii bihoreni se consideră mai apropiaţi sau mai reticenţi faţă de alte partide.

Conform răspunsurilor la chestionare, cei mai mulţi dintre reprezentanţii UDMR se consideră mai apropiaţi de PNL şi apoi de PSD, PDL-iştii se văd apropiaţi de PNL şi se dovedesc reticenţi faţă de PSD, iar liberalii şi social-democraţii se consideră apropiaţi încă dinainte de înfiinţarea USL - a remarcat Adrian Şimon.

În ce priveşte apropierea de liderii altor partide, Crin Antonescu a întrunit cele mai multe opţiuni din partea membrilor PDL, PSD şi UDMR, în timp ce liberalii "îl acceptă într-o măsură mult mai mică pe Victor Ponta. La Traian Băsescu şi Emil Boc au aderat cel mai mult membrii UDMR.

"Am făcut aceste studiu nu pentru că l-ar fi comandat cineva, ci pentru a descoperi felul în care se văd politicienii din Bihor pe ei înşişi şi unii pe alţii. Ideea nu a fost să vedem cine cu cine sau cine contra cui, ci de a şti cum se racordează fiecare la anumite valori", a explicat Şimon. Preşedintele Pro Democraţia Oradea a mai spus că a trimis rezultatul cercetării şi liderilor de partide din Bihor, care îl pot folosi pentru eventualele strategii şi acţiuni politice de viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pedeul e de stanga!
pdl si doctrina de dreapta - vaca si chilotii, boii (votantii) si maieul!
Postat 17 Martie 2011, 10:28 de marius
replica la articolul cu ,,Opozita debila `` :))=))
,,Opozitia debila``,societatea romana civila ,tara aceasta ROMANIA nu-i normala nebunia e totala :))=)).Senatorule PSD Ioan Mang presedinte de filiala PSD Bihor locurile PSD pe listele electoraleale aliantei USL se aleg de catre membri partidului PSD Bihor si nu sunt puse de dumneavoastra printr-o atitudine dictatoriala , macar pentru a se vedea democratia sociala in partid ,dar la atitudine dumneavoastra o sa fie pe lista cine va cotiza mai mult la buzunarul dumneavoastra :))=)).Senatorule PSD Ioan Mang inainte de a incepe lupta cu PDL trebuie ca sa faceti ordine in filiala PSD Bihor si asta cit de curind ,pentru ca altfel nic un membru PSD nu o sa va creada , Nu va crede si asa suntem in umbra PNL Bihor.@Oradean te astept la comentarii sa ma combati si sa scrii ca scriu minciuni pe urma vin injuriile :))=))Puterea unui partid social democrat PSD,este increderea pe care o are in el si ultimul si cel mai sarac membru si simpatizant al PSDin partid .puterea se pierde cind lideri lui se cearta pentru mai multa putere in partidul PSD Ion Iliescu(cam asta este situatia in PSD la ora actuala , am schimbat un Prostanac pe un Prostalau:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 16 Martie 2011, 14:50 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON